Παρακράτηση των τελών ταφής απορριμμάτων των δήμων από την κρατική χρηματοδότησή τους

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 09:30

Την παρακράτηση του «τέλους ταφής» από τους δήμους απευθείας από τους πόρους με τους οποίους τους επιδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει τροπολογία, η οποία προστέθηκε την τελευταία στιγμή σε πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε και ρύθμιση η οποία καταργεί τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ στα κεντρικά συμβούλια του υπουργείου, εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τα πιο σοβαρά ζητήματα, διάταξη που υπέδειξε ως προβληματική η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, χωρίς φυσικά να εισακουστεί.

 

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για τα κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» είναι… ακριβώς αυτό που περιγράφεται, δηλαδή (ακόμα) μια συλλογή ετερόκλητων, αποσπασματικών και συχνά περιπτωσιολογικών τροποποιήσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας.

 

 

 

Το κείμενο ψηφίστηκε από τη Βουλή με την προσθήκη τεσσάρων ρυθμίσεων με τη μορφή τροπολογίας:

 

– Η πρώτη ορίζει την παρακράτηση του τέλους ταφής από τους πόρους των δήμων που δεν το έχουν πληρώσει. Το τέλος πρωτοεφαρμόστηκε το 2022 (ύστερα από πιέσεις της Ε.Ε.) και ήδη έχουν συσσωρευτεί περίπου 60 εκατ. ευρώ οφειλών. Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Εσωτερικών θα καλύψει τις οφειλές του 2022 και του 2023 και θα τις παρακρατήσει από τους πόρους του 2024. Το τέλος ταφής αντιστοιχεί σε επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θάβεται, ποσό που αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ και εισπράττεται κάθε έξι μήνες.

 

– Η δεύτερη δίνει το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ να διενεργεί δημοπρασίες για την πώληση της βιομάζας που συλλέγεται κατά τους καθαρισμούς δασών (με το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ). Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη πραγματοποιεί κλειστούς διαγωνισμούς (με πρόσκληση συγκεκριμένου αριθμού συμμετεχόντων) για την ανάθεση των εργασιών αυτών για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα έσοδα, πάντως, θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο. Με έτερη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στο Πράσινο Ταμείο να συμβάλλεται απευθείας με το ΤΑΙΠΕΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ή άλλους φορείς για έργα του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιτείνοντας τη σταδιακή του υποκατάσταση από τρίτους.

 

– Η τρίτη ορίζει ως συντονιστή για τις εργασίες ανάπλασης του Αγίου Κοσμά (στο πλαίσιο της επένδυσης στο Ελληνικό) τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμη Μπακογιάννη.

 

– Τέλος, η τέταρτη επιτρέπει να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Σύρο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επισήμανε ορισμένα προβληματικά σημεία, αλλά η έκθεσή της, ως είθισται, αγνοήθηκε.

 

Ανάμεσα σε αυτά:

 

– Η κατάργηση της εισήγησης των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος προς τα κεντρικά συμβούλια πολεοδομικών θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και χωροταξικών θεμάτων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ). Αντ’ αυτής θα κατατίθεται μια εισήγηση από τον γενικό γραμματέα, ο οποίος όμως είναι πολιτικό πρόσωπο. Η ρύθμιση είναι εξόχως προβληματική και ζητήθηκε η απόσυρσή της από διάφορους φορείς (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων, ΕΛΛΕΤ, Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί πως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα συμβούλια του ΥΠΕΝ λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας αφού δεν δημοσιεύουν την ατζέντα των θεμάτων, δεν είναι ανοιχτά προς παρακολούθηση, δεν δημοσιοποιούν τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, αλλά ούτε καν τις αποφάσεις τους.

 

– Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής επισήμανε επίσης ότι είναι προβληματικό να δίνεται πλήρης ελευθερία σχεδιασμού στις ζώνες λιμένα, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξή τους πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται. Και την εσαεί παράταση της λειτουργίας (νόμιμων) βιομηχανιών με επικίνδυνα χημικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/562750837/parakratisi-ton-telon-tafis-aporrimmaton-ton-dimon-apo-tin-kratiki-chrimatodotisi-toys/

Διαβάστηκε 133 φορές