Ποιοι είμαστε

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2000 00:00

 

 

Πριν από 13 χρόνια – το 2000 - συγκροτήσαμε την παράταξη «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης» ενώνοντας δυνάμεις από καιρό δραστήριες στο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Στην ιδρυτική  διακήρυξη γράφαμε:

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ - ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

«Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα υποχωρήσεων σε ζητήματα επιστήμης, αισθητικής, ποιότητας ζωής και του έργου μας, βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο υποβάθμισης του ρόλου και του κύρους του μηχανικού. Η πολιτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών μας τοπικά και κυρίως πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τον μέχρι σήμερα συσχετισμό δυνάμεων, αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Αδυνατούν να ανοίξουν νέους δρόμους γιατί αυτό προϋποθέτει ρήξεις με δομές, αντιλήψεις, πρόσωπα, πράγμα που γενικώς αποφεύγεται. Αναδείχθηκε έτσι σαν ΚΥΡΙΑΡΧΗ η ανάγκη ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ μέσα από ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ. Μια κίνηση που θα ξεκινά και θα στηρίζεται αποκλειστικά στους συναδέλφους, ιδιαίτερα στους νέους, που θα επιφέρει σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, θα αναδείξει τη φωνή των μηχανικών, τα προβλήματα και τις ανάγκες των μηχανικών της περιφέρειας.

Αρκετά χρόνια τώρα ωρίμαζε αυτή η ανάγκη. Η δράση των δυνάμεών μας μέσα στο ΤΕΕ και τα τοπικά μας όργανα απέδειξε τη συμφωνία και καθιέρωσε το συντονισμό μας στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που μας απασχολούσαν και μάλιστα τότε είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επιβεβαιώθηκε η συνέπεια λόγων και έργων μας, πέρα και πάνω από πολιτικά-κομματικά όρια, από τις στενότητες και σκοπιμότητες των πανελλαδικών παρατάξεων...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ

να συμμετέχεις δημιουργικά και δραστήρια στην συγκρότηση της νέας παράταξης, στην επεξεργασία των άμεσων στόχων της, στην ιεράρχηση των ενεργειών της, στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων της, στην εκλογική της μάχη. Πιστεύουμε πως μόνο εμείς μπορούμε να μεταφέρουμε γνήσια και δυναμικά τη φωνή του Τμήματός μας, της Περιφέρειας στο Κέντρο γιατί η νέα μας παράταξη θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων όχι μόνο για τα όργανα του Τμήματος αλλά και για την κεντρική "Αντιπροσωπεία" του ΤΕΕ. Για να αποκτήσουμε επιτέλους εκπροσώπους μας και όχι εκλέκτορες των πανελλαδικών κομματικών παρατάξεων. Για να έχουμε τη δική μας φωνή σαν Περιφέρεια, σαν Τμήμα και στην κεντρική Αντιπροσωπεία.»

 

Από τότε και μέχρι σήμερα, η παρουσία της ΑΜΑΚ στα όργανα των μηχανικών ήταν διαρκής. Η συμμετοχή μας με ψηφοδέλτιο και στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, μας εξασφάλισε –εκτός από την εκλογή μας στην κεντρική Αντιπροσωπεία- τη δυνατότητα παρουσίασης των απόψεών μας σε εβδομαδιαία βάση, στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να γνωριστούμε και να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα.Ουδέποτε όμως θελήσαμε να μετατραπούμε σε πανελλαδική παράταξη.

Αντίθετα, παροτρύναμε τους συναδέλφους να κάνουν στον τόπο τους, σε κάθε Περιφερειακό Τμήμα, αυτό που κάναμε κι εμείς στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. Για να αποκτήσουμε ένα ακόμα βήμα ανεξάρτητης ενημέρωσης, πήραμε την πρωτοβουλία έκδοσης εφημερίδας, που επί σειρά ετών στέλναμε σε όλους τους συναδέλφους της Ανατολικής Κρήτης και σε όσους άλλους συναδέλφους το ζητούσαν, απ΄όλη την Ελλάδα.

 

 

Οι συνάδελφοι μας τίμησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτελέσματα που έφτασαν στο ΤΕΕ/ΤΑΚ έως και 30%. Αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο σε εποχές και περιοχή παντοδυναμίας των δυνάμεων του δικομματισμού και ειδικά του ΠΑΣΟΚ.

Η αυτονομία μας

Κύριο χαρακτηριστικό της παράταξης μας είναι η αυτονομία της. Η ανεξάρτητη παρουσία της στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ επισφραγίζει το χαρακτήρα της και έχει αποδειχθεί για μας  πολύτιμη και για άλλους ενοχλητική. Αυτός είναι και ο λόγος που στις συζητήσεις για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ επιχειρήθηκε επανειλημμένα ο αποκλεισμός των παρατάξεων με τέτοιο χαρακτήρα, καθώς και άλλων μικρών παρατάξεων. Δυστυχώς, στη λογική αυτή ευθυγραμμίστηκε και η πλειοψηφία της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ που συμφώνησε να τεθεί πλαφόν για την εκλογή εκπροσώπων στην Αντιπροσωπεία. Πρός το παρόν αυτό δεν έγινε.

 Η αυτονομία δεν είναι αυτοσκοπός.

Σηματοδοτεί το δημοκρατικό δικαίωμα να αναδεικνύει κάθε περιφερειακή δύναμη την περιφερειακή ταυτότητά της και να εκφράζεται απ’ ευθείας και όχι μέ αντιπροσώπευση.

Σηματοδοτεί και την ξεχασμένη έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναφερόμενοι στην περιφερειακή ανάπτυξη δεν εννοούμε την διασπορά μεγάλων έργων στην περιφέρεια, αλλά τα έργα εκείνα που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες  αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

 

Η ανάπτυξη

Εμείς οι μηχανικοί θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να συμβάλλουμε στη μελέτη ενός  άλλου μοντέλου ανάπτυξης, που, λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνολογικές εξελίξεις –αλλά όχι τη χυδαία εμπορευματοποίησή τους- να βασίζεται στην αντίληψη ότι αυτά που μπορεί και πρέπει να αντιπαραθέσει η χώρα είναι:

 

 •   τα ποιοτικά μεγέθη, απέναντι στη μεγέθυνση,
 •   την τοπικότητα, απέναντι στην παγκοσμιοποιημένη αγορά
 •   το περιβάλλον, απέναντι στην απλή εφαρμογή τεχνολογίας περιβάλλοντος
 •  την ολιστική προσέγγιση, απέναντι στον κατακερματισμό και την αποσπασματικότητα,
 •   την εξοικονόμηση, απέναντι στη σπατάλη και τη λεηλασία των φυσικών πόρων
 •   το σχεδιασμό, απέναντι στη ζούγκλα της οικονομίας των αγορών.

 Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης και θα υπηρετούσε την κοινωνία, και παράλληλα θα έδινε τη δυνατότητα στη  μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, να βρίσκει αξιοπρεπές αλλά και πολύ ευρύτερο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης.

 Αυτό υποστηρίζαμε ανέκαθεν!

 

 

Σήμερα

 • που οι νέοι επιστήμονες, ανάμεσα σ΄ αυτούς και πολλοί συνάδελφοί μας, εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας «τα κέντρα των εξελίξεων» και της εργασίας, εκτός χώρας.
 • που όσοι μένουν,  αδυνατούν να επιβιώσουν επαγγελματικά, ακόμα και ως άνεργοι, αφού ούτε από τον ΟΑΕΔ μπορούν να επιδοτηθούν.

 

Γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο, σε μια χώρα διαλυμένη, που εκχωρείται σε δόσεις και φιλέτα στην παγκοσμιοποιημένη «ανάπτυξη» της μεγέθυνσης των δεικτών και της εξαθλίωσης της κοινωνίας.

 Τα επαγγελματικά ζητήματα

 Η παράταξη μας  επικεντρώνεται  στα επαγγελματικά ζητήματα, αλλά όχι σε συντεχνιακές λογικές.

 Αναδείξαμε την πολιτική για «πλήρεις μελέτες και ποιοτικά έργα» ως μοναδική κατεύθυνση που συνάδει με αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος όλων των μηχανικών, από όποια θέση κι αν βρίσκονται, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.

 Επιμείναμε στο θέμα της διάκρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προτείναμε τις αρχές και τη μεθοδολογία. Η πρότασή μας έγινε δεκτή από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 Υπερασπιστήκαμε το επάγγελμα του μηχανικού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, με διακριτούς και αξιόπιστους ρόλους για τον καθένα.

 Καταγγείλαμε επανειλημμένα το νόθο ρόλο των Α.Ε. του Δημοσίου, την υποτιθέμενη ευελιξία που υπηρετούσαν, τις αναθέσεις μελετών στα ΑΕΙ με τον μανδύα της έρευνας.

 Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ την υπαγωγή των ΑΕΙ στα ιδιωτικά συμφέροντα και αναδείξαμε το ρόλο της ανεξάρτητης έρευνας, ως μοναδικό προωθητικό εργαλείο για μια ανάπτυξη που σέβεται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνία και το περιβάλλον.

 Διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ενασχόλησής μας, ήταν αυτό του ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα, αφού επιβεβαιώθηκε ο χειρότερος εφιάλτης μας, να του κλέψουν τα αποθεματικά, δηλαδή τις εισφορές μας, θέλουν τώρα να το καταργήσουν εντελώς, για να κλέψουν κι ότι απέμεινε.

 

Το ΤΕΕ

 Διαφωνήσαμε έντονα με τη μετάλλαξη του ΤΕΕ σε πάροχο υπηρεσιών.

 Υποστηρίζαμε πάντα ότι το ΤΕΕ έπρεπε να μην κρύβεται πίσω από τον επιστημονικό του ρόλο, αλλά να αποτελεί τον επαγγελματικό φορέα των μηχανικών.

 Θεωρούμε ότι η επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση οφείλεται στην εναρμόνισή του με την ολέθρια πολιτική για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος και στην αγαστή συνεργασία του σε άλλες κυβερνητικές επιλογές, που σχετίζονται τόσο με το ίδιο το ΤΕΕ όσο και με όλη τη νομοθεσία των τελευταίων ετών (ΝΟΚ, αυθαίρετα κλπ.)

Αν το ΤΕΕ είχε ακολουθήσει μια άλλη πορεία, αν εξέφραζε κατά κύριο λόγο τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, όπως πάντα προτείναμε, θα είχε άλλες δυνατότητες. Μια τέτοια σχέση θα είχε άλλο αποτέλεσμα στη σχέση του με τα μέλη του και παράλληλα θα συνέβαλε σε μια άλλη σχέση του φορέα των μηχανικών με την κοινωνία.

 

Η κρίση

Διαγνώσαμε έγκαιρα το χαρακτήρα της κρίσης.

Στο εκλογικό φυλλάδιο του 2010 γράφαμε:

Συνάδελφοι,

οι εκλογές στο ΤΕΕ γίνονται μέσα σε μια συγκυρία όπου, με αφορμή την οικονομική κρίση, όλη η κοινωνία εκβιάζεται να συμμορφωθεί και να δεχθεί να πάει πίσω για να μην της συμβούν υποτίθεται τα χειρότερα.

Για τους Μηχανικούς αυτό σημαίνει εκβιασμός να αποδεχθούν  όλα τα μέτρα που εδώ και  χρόνια σχεδιάζονται από όλες τις κυβερνήσεις, μέτρα που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν μέχρι τώρα στο βαθμό που θα ήθελαν για να πετύχουν την απόλυτη κυριαρχία των «αγορών» στη χώρα μας.

 

Με τα μέτρα αυτά το μόνο που ρυθμίζεται είναι η απορρύθμιση.

 

Απορρύθμιση στη δουλειά, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στην εκπαίδευση. Το υποτιθέμενο νοικοκύρεμα γίνεται για να εδραιωθεί ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος, όχι για να κτιστεί μια πραγματικότητα με νέα υλικά αλλά για να  μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα τα παλιά και γνωστά υλικά που καταστρέφουν τον τόπο, την περιφέρεια και το δυναμικό της.

 

Η μείωση των εισοδημάτων, η ύφεση και η ανεργία ήρθαν για να μείνουν

 

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θεσπίζονται αλλάζουν ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τον τρόπο που εργαζόμαστε στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και θα τις πληρώσουν πολύ περισσότερο οι πιο ευάλωτοι και οι  νέοι μηχανικοί.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο γυρίζουμε χρόνια πίσω, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί οδηγούνται σε κάθε είδους εκπτώσεις και συναλλαγή και τα γραφεία τους σε λουκέτα.

Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την επιδρομή στα αποθεματικά μας οδηγούμαστε σε πλήρη ανασφάλεια για το μέλλον.

Με την ιδιωτικοποίηση των ευθυνών στο πρόσωπο των μηχανικών αντί του δίκαιου καταμερισμού τους σε όλους τους συντελεστές παραγωγής των έργων, χάνεται κάθε ευθύνη του δημοσίου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης», τη δημιουργία νέων ιδιωτικοποιημένων φορέων, όπως η ΚΡΗΤΗ Α.Ε., διαλύονται οι δημόσιες  τεχνικές υπηρεσίες τις οποίες φρόντισαν συστηματικά να απαξιώσουν και μαζί τους τα όποια θεσμικά πλαίσια έργων και μελετών.

Με την «τακτοποίηση» των κολεγίων, την εξίσωση χωρίς προϋποθέσεις των αποφοίτων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων, την εφαρμογή του Πλαισίου Προσόντων με το οποίο η εμπειρία ανταγωνίζεται τη γνώση, εξασφαλίζεται η κατωτατοποίηση όλων.

Εδώ και χρόνια λέμε:

 • ότι το παραγωγικό δυναμικό της χώρας καταστρέφεται με συστηματικό τρόπο και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα,
 • ότι δεν ενθαρρύνεται η προσπάθεια, η πρωτοβουλία, η ανεξάρτητη έρευνα και η υγιής επιχειρηματικότητα, αλλά επιβραβεύονται οι εκπτώσεις και η λογική της αρπαχτής,
 • ότι με μικροπολιτική, διαπλοκή και διαφθορά δεν πάει μπροστά η χώρα,
 • ότι εν τέλει γίνεται αντιαναπτυξιακή διαχείριση της ανάπτυξης,

Σήμερα που η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, δυστυχώς με τον πιο δραματικό τρόπο και αγανακτισμένοι  βλέποντας το τίμημα που πληρώνει ο τόπος και το παραγωγικό του δυναμικό από την πολιτική που ασκείται.

 

Μόνη διέξοδος η αντίδρασή μας!

 

Την αντίδραση αυτή μπορούν να την πάνε μπροστά μόνο:

 • Όσοι δεν αισθάνονται εξαρτημένοι από κομματικές επιλογές και ασφαλείς ότι, όπως κι αν πάνε τα πράγματα για τους «άλλους», το κόμμα τους θα τους διασφαλίσει.
 • Όσοι μιλώντας για ανάπτυξη, για σεβασμό στο περιβάλλον, για σχεδιασμό και προγραμματισμό, για δημόσιο συμφέρον, δημόσιο χώρο και υπηρεσίες, για διαφάνεια, για ίσες ευκαιρίες, για συμμετοχή, ζητούν αυτά να εφαρμόζονται σήμερα, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε έργο και μέτρο κι όχι μόνο αόριστα, γενικόλογα, ή κατά περίπτωση.
 • Όσοι επιμένουν ότι η οικονομία πρέπει να είναι εργαλείο που υπηρετεί την κοινωνία και όχι αυτοσκοπός που αναδεικνύει την υπεροχή εκείνων που δεν έχουν αρχές και ενδοιασμούς και ουδόλως ενδιαφέρονται για λύσεις για τον τόπο και τους ανθρώπους.
 • Όσοι ξέρουν καλά «που πήγαν τα λεφτά» και εξοργίζονται.
 • Όσοι δεν θεωρούν μονόδρομο την επιβολή της αγοραίας λογικής των αγορών επειδή πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλες λύσειςπου υπηρετούν τον άνθρωπο .

Η ξεκάθαρη αυτή στάση δε χαρακτηρίζει τις παρατάξεις που διοίκησαν το ΤΕΕ/ΤΑΚ την τελευταία τριετία, που είτε αμφιβάλλουν, είτε συμφωνούν, είτε θεωρούν μονόδρομο την πολιτική που καταστρέφει τη χώρα και τους Μηχανικούς.

Όμως, η ασάφεια και οι αντιφάσεις δεν μπορούν να χτίσουν την αντίδραση μας, η χαοτική κατάσταση όπου «όλα και όλοι χωρούν» δεν μπορεί να υποκαταστήσει δημοκρατικές διαδικασίες και ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

  Η πραγματικότητα, μας επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο...

 

 Την τελευταία τριετία, συνεχίσαμε τον αγώνα μέσα στα όργανα των Μηχανικών, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες μαζί με με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

 Το γεγονός ότι σταδιακά σταμάτησαν να εκδίδονται πρώτα το Ενημερωτικό Δελτίο, στη συνέχεια το ΤΑΥ αλλά και η εφημερίδα μας, δυσκόλεψε την επικοινωνία μας με τους συναδέλφους, στην Ανατολική Κρήτη αλλά και ευρύτερα.

 Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία αυτή με τη νέα ιστοσελίδα μας.

 

Συνεχίζουμε!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 14392 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 12:44
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πάσχα 2012 * Εκλογές ΤΕΕ, 24 Νοεμβρίου 2013 »