* Ενημέρωση για τη νέα εισφορά στους μηχανικούς. Το ΤΕΕ / ΤΑΚ θα παρέμβει;

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 00:00

Όπως έχουμε ενημερώσει το ΤΕΕ επέβαλε νέο χαράτσι στους μηχανικούς  κατόχους μελετητικών πτυχίων 

 (http://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/817-neo-xaratsi-stous-mixanikoys-apo-to-tee-i-amak-antidra)

 

Η ΑΜΑΚ έβαλε το θέμα στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ και μετά την απαράδεκτη προφορική απάντηση  του Προέδρου ΤΕΕ, κατέθεσε αίτημα στη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ για να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής (αίτημα)

με το παρακάτω

 

 

 Ενημερωτικό σημείωμα - εισήγηση για το θέμα στη Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ:

 

 «Επιβολή νέας εισφοράς στους κατόχους μελετητικού πτυχίου από το ΤΕΕ».

 

Το ΤΕΕ επιβάλει από φέτος νέα εισφορά - χαράτσι 50 € στους κατόχους μελετητικού πτυχίου δημοσίων έργων για πρώτη φορά, επιπλέον των θεσμοθετημένων εισφορών των μελών του.  Χωρίς καμία διαβούλευση, μέσα στην κρίση με βάση την απόφαση Δ.Ε.  Γ4/Σ28/11-11-2014(σελ.54) η οποία έχει τον παραπλανητικό τίτλο: "Απαλλαγή Εισφορών Μελετητών που Συμμετέχουν σε Στελέχωση Εταιρείας η οποία καταβάλει εισφορές στο ΤΕΕ" (και επεκτείνει στους μελετητές μια παλαιότερη απόφαση του 2007 που αφορούσε τους εργολήπτες)

 

Από την απόφαση αυτή  δεν προκύπτει η εν λόγω έξτρα εισφορά, παρά μόνο έμμεσα, αφού απαλλάσσει τους μελετητές που στελεχώνουν εταιρίες από τις "αναλογούσες  εισφορές" σύμφωνα με την Δ16γ/01/37/Γ/27.01.2004 ΚΥΑ  άρα ουσιαστικά την πληρώνουν οι μικροί μελετητές - αυτοαπασχολούμενοι.  Σύμφωνα όμως με την παραπάνω ΚΥΑ δεν προβλέπεται έξτρα εισφορά για τους μελετητές και τους εργολήπτες, αφού αυτοί πληρώνουν εισφορές ως μέλη ΤΕΕ, προβλέπεται μόνο ειδική εισφορά για τις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρίες. Επομένως, εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη απόφαση που δεν γνωρίζουμε (δύσκολο διότι θα την ανέφερε η τελευταία απόφαση της Δ.Ε.), είναι προφανές ότι το ΤΕΕ αυθαιρετεί και παρανόμως χρέωσε την έξτρα αυτή εισφορά, και παρανόμως εισέπραττε και την εισφορά από τους εργολήπτες τόσα χρόνια!

 

Η ΑΜΑΚ έθεσε το θέμα στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ 19-21/12/2014 στην Αθήνα. (Δείτε στην ιστοσελίδα μας:http://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/817-neo-xaratsi-stous-mixanikoys-apo-to-tee-i-amak-antidra) και οι απαντήσεις του Προέδρου του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη ήταν εντελώς αποπροσανατολιστικές.

 

Πρόταση ΑΜΑΚ:

Επιστολή στη Δ.Ε. ΤΕΕ για κατάργηση της εισφοράς και εάν δεν καταργηθεί άμεσα - εξώδικη πρόσκληση και προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια.

 

                                                                                        Ηράκλειο 08-01-2015

Διαβάστηκε 3710 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 10:26