Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

* Εξελίξεις στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: η ΑΜΑΚ καλεί το ΤΕΕ-ΤΑΚ για δράση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 17:58

 

Καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκες εισφορές, καλούμαστε να συμβάλουμε με τα όποια αποθεματικά μείνανε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα Αττικής, μας καλούν να ενοποιηθούμε σε ένα Ταμείο και ….η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ δεν εισάγει καν το θέμα ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ προς συζήτηση στη Δ.Ε. ενώ δεν υλοποιεί και την απόφαση της Αντιπροσωπείας από τις 26-03-2014 με θέμα τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.

 

Προκειμένου  να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις   καταθέσαμε για άλλη μια φορά , στις 18-11-14, εγγράφως αίτημα να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη Δ.Ε.

 

Παραθέτουμε τη γραπτή εισήγηση που συνοδεύει το αίτημά μας. 

 

Εισήγηση για το θέμα «Εξελίξεις στο ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ και στην Τράπεζα Αττικής, Απαίτηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας από ΠΕ Μηχανικούς για έκδοση Αδειών Δόμησης κ.α.»

 

Εισηγητές:  Κώστας Μπάκιντας, Γιάννης Κλάδος, εκπροσωπώντας τα μέλη της ΑΜΑΚ στη Δ.Ε.

 

·        Τράπεζα Αττικής

Από το 1997 που ξεκίνησε η εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ  με την τράπεζα Αττικής, διαφαινόταν η προοπτική της μετατροπής του Ταμείου μας από ένα φορέα κοινωνικής πρόνοιας σε κερδοσκοπικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων (εντός του διακομματικού μηχανισμού που διαχρονικά διοίκησε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ) είναι αυτή που επέτρεψε τη συμμετοχή του Ταμείου σε Τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Η παταγώδης αποτυχία της συγκεκριμένης επενδυτικής κίνησης επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα των αριθμών:  Από το 1997 μέχρι το 2013, το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής περί τα 218 εκ €, ποσό που με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2013, ανήλθε περίπου στα 420 εκ. ευρώ. Η αξία της μετοχής (1/07/2014) ήταν 0,14 €/τεμ., ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται σε 146.860.100 €. Με μια πρώτη προσέγγιση, το ΤΣΜΕΔΕ  κατέχει πλέον το 51% των μετοχών, ενώ η θέση της αξίας του στην τράπεζα είναι : 0,51*146.860.100 = 74.898.651 €.

Ο ρόλος ενός ταμείου δεν είναι να παριστάνει τον τραπεζίτη, αλλά να προασπίζει τα χρήματα των ασφαλισμένων του, εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις. Την ώρα που το 68% των συναδέλφων δεν εξόφλησε τις εισφορές του Α' εξαμήνου του 2014, μην μπορώντας ουσιαστικά να ασκήσουν το επάγγελμα (ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), βλέποντας  τις τεράστιες απώλειες του ταμείου μας από την εμπλοκή του στην τράπεζα , είναι πραγματικά εξοργιστικό να συζητάμε για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Κατά την άποψη μας, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι απαγκίστρωσης του ταμείου από τη συγκεκριμένη επένδυση, αντιμετωπίζοντας το ως πολιτικό ζήτημα  και όχι τεχνικό.

 

·        Ενοποίηση ταμείων

Με το Ν. 3655/08, που έφερε τη βίαιη ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ(με το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών)και τη δημιουργία του ΕΤΑΑ, καταλύθηκε η αυτοτέλεια του Ταμείου μας μετά από 74 χρόνια λειτουργίας.         Εν συνέχεια ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση  η πρόθεση για ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, στοχεύοντας πρωτίστως στα αποθεματικά του ταμείου, οδηγώντας τα στις μαύρες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας ως προς τη μη ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα ταμεία. Αντίθετα πρέπει  να διεκδικηθεί η ουσιαστική αυτονόμησή του με πρόεδρο ορισμένο από τους επιμέρους τομείς εκ περιτροπής και όχι από την κυβέρνηση. Να παραμείνει η εγγυοδοτική δυνατότητα του ΤΣΜΕΔΕ προς τους συναδέλφους μελετητές και εργολήπτες.

 

·        Ασφαλιστική Ενημερότητα

 

  Το ζήτημα της υποχρεωτικής προσκόμισης, στις υπηρεσίες δόμησης, της ασφαλιστικής ενημερότητας από τους διπλωματούχους μηχανικούς είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει επανειλημμένα το ΤΕΕ-ΤΑΚ και τη Δ.Ε.  Η υποχρέωση αυτή, ιδίως σε περίοδο κρίσης, επιφέρει άλλο ένα μεγάλο χτύπημα στους πληττόμενους μηχανικούς, ενώ οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί αναπτύχθηκαν εκτενώς και στο πρόσφατο τεύχος της ομάδας εργασίας για το ασφαλιστικό.                                                                      Η Αντιπροσωπεία του τμήματος, με απόφαση της στις  26/3/2014, μεταξύ άλλων αποφάσισε :                    « -Να τροποποιηθεί ο ν. 3518/06 που ορίζει ως προαπαιτούμενο για έγκριση μελετών ιδιωτικών έργων την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας. Άμεσα, με ενέργειές μας, να δεσμευθούν οι δημοτικές αρχές ότι στις Υπηρεσίες Δόμησης (της αρμοδιότητάς τους) δεν θα απαιτείται η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας των μελετητών μηχανικών κατά την έκδοση αδειών για ιδιωτικά έργα.»

 

 Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ως προς τις ανωτέρω κατευθύνσεις ;

 

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το συντονισμό μας με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους του ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι) ;

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

 

Ø  Άμεση  επίσκεψη-συνάντηση με τη δημοτική αρχή (Δήμαρχο & Αντιδήμαρχο)

 

Ø  Συνάντηση με τα ΔΣ του Ιατρικού & του Δικηγορικού Συλλόγου

 

Ø  Συνάντηση με τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΚ για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας

 

Ø  Να συνταχτεί επιστολή προς το ΤΕΕ, εκφράζοντας την εναντίωση μας στην ΑΜΚ της τράπεζας Αττικής, προτρέποντας επίσης το ΤΕΕ να συντονίσει όλα τα περιφερειακά τμήματα προκειμένου να αποτρέψουμε την ενοποίηση του ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 4000 φορές