Με αφορμή τη σύγκλιση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ στην Αθήνα το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, μερικές σκέψεις σε σχέση με την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ:
Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ της 24ης Νοεμβρίου 2013, δεν αποτύπωσαν κατά την άποψή μας τη βούληση των μηχανικών πανελλαδικά, παρά μόνο μέσω του τεράστιου ποσοστού αποχής που παρατηρήθηκε και έδειξε την αποδοκιμασία των συναδέλφων στην πρακτική των διοικούντων στο ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς δεν καταγράφηκε εκλογικά μια ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση που να καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους ότι αξίζει να τη στηρίξουν. Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, τα εκλογικά αποτελέσματα δεν κρίνονται ιδιαίτερα θετικά.
Βεβαίως πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά τη σημαντική αύξηση των ποσοστών παρατάξεων όπως η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία και οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης, οι οποίες διαχρονικά έχουν κρατήσει σταθερή στάση απέναντι στις διοικήσεις του ΤΕΕ που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις προωθώντας πολιτικές –μνημονιακές ή μη- που έχουν φέρει τους εργαζόμενους - αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς σε απελπιστική κατάσταση.
Στα θετικά επίσης των αποτελεσμάτων των εκλογών κατατάσσουμε το ποσοστό της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών που θέλουμε και πιστεύουμε να κρατήσει ανάλογη στάση και έτσι να δοθεί η δυνατότητα συγκρότησης ενός μετώπου με κινηματική δράση –εντός και εκτός οργάνων ΤΕΕ- που θα στηρίζει τους συναδέλφους, θα αντισταθεί στην αρνητική πορεία του ΤΕΕ και θα δημιουργήσει τις βάσεις για την ανατροπή. Θεωρούμε πολύ σημαντική μια τέτοια προσπάθεια η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει και να φέρει κοντά μας τους μηχανικούς που βρίσκονται μακριά από το ΤΕΕ. Όπως ήδη γνωρίζετε στην ανατολική Κρήτη με την ΑΜΑΚ το πετύχαμε αυτό και πήραμε ποσοστό 43,27%, ανεξάρτητα αν το σύστημα κατάφερε να κρατηθεί και να μας πετάξει έξω από τη διοίκηση του τμήματος.
Με βάση τώρα τα αριθμητικά δεδομένα στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί τρίτος πόλος απέναντι στη ΔΗΣΥΜ και τη ΔΚΜ που να μπορεί να διεκδικήσει τον Πρόεδρο του ΤΕΕ με σημαντικές πιθανότητες, με δεδομένο ότι ο πόλος αυτός θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και όχι απλά αριθμητικά. Δεν θέλουμε δηλαδή να διεκδικηθεί η προεδρία με συνεργασίες δυνάμεων ανομοιογενών με εντελώς διαφορετική πρακτική όπως κάποιες έχουν δείξει στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο τρίτος πόλος και να καταστεί ισχυρή αντιπολίτευση στη διαφαινόμενη νέα διοίκηση του ΤΕΕ.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ που εκλέχθηκαν με την παράταξη των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (Κ. Μπάκιντας & Ν. Κατσαράκης), μετά από συζήτηση στο συντονιστικό της ΑΜΑΚ, δηλώνουν διαθέσιμοι για συνεργασία κατά την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ – πέρα από τη δεδομένη συνεργασία κατά τη διάρκεια της τριετίας στα όργανα του ΤΕΕ και κινηματικά – με βάση το σκεπτικό που παραθέσαμε παραπάνω.
Ειδικά στην εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, στόχος πρέπει να είναι να εκπροσωπηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δυνάμεις που θα σταθούν απέναντι στις πολιτικές της νέας διοίκησης που δυστυχώς φαίνεται ότι θα είναι με παλιά συστατικά. Πιστεύουμε δηλαδή ότι μπορούν να εκλεγούν 4 μέλη στη Διοικούσα Επιτροπή με τη συνεργασία των ΑΕΠ, ΑΜΑΚ, ΡΠΜ, ΣΑΜ και ίσως εάν υπάρχει κάποιος άλλος ανεξάρτητος (π.χ. η ανεξάρτητη παράταξη από τη Θράκη).
Τέλος, δεν είμαστε αντίθετοι να στηρίξουμε – πάντα με βάση το παραπάνω σκεπτικό και εφόσον συμφωνηθεί από τις παρατάξεις– κάποιους συναδέλφους από τις προαναφερόμενες παρατάξεις για πρόεδρο “Α” και “Δ.Ε.” με σκοπό να καταγραφεί εκλογικά ο τρίτος πόλος.