Η ΑΜΑΚ στηρίζει το μεγάλο συλλαλητήριο στο Λασίθι για τη Δημόσια Υγεία στις 28 Μάρτη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 09:50

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Μαρτίου 2024

 

Η ΑΜΑΚ στηρίζει το μεγάλο συλλαλητήριο στο Λασίθι για τη Δημόσια Υγεία στις 28 Μάρτη.

 

Να αντισταθούμε όλοι στην κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

 

Τη διοργάνωση μεγάλου παν-Λασιθιώτικου συλλαλητηρίου την Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σεληνάρι, αποφάσισαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Σητείας, η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας. 

Η ανακοίνωση των τριών Επιτροπών Αγώνα αναφέρει :

«Το απόγευμα της Τετάρτης 28/2/24 πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα συνάντηση αντιπροσωπειών των Επιτροπών Αγώνα Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και της Συντονιστικής Επιτροπής Σητείας, για τη δημόσια  υγεία και τα νοσοκομεία.

Στη συνάντηση, κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι τα βασικά προβλήματα των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου είναι ΚΟΙΝΑ, οφείλονται δε στην κυβερνητική πολιτική, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση της υγείας και τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό, παράλληλα με τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται στις πόλεις του νομού, χρειάζεται να υπάρξει και ΚΟΙΝΟΣ πανλασιθιώτικος αγώνας.

 

Ο κοινός αγώνας θα κινηθεί στη διεκδίκηση:

  • για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, την αύξηση των δαπανών για την υγεία  και για μαζικές προσλήψεις  στο ΕΣΥ
  • για την κατάργηση των νόμων που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ και την αποτροπή κάθε κίνησης αλλαγής του χάρτη υγείας με υποβαθμίσεις νοσοκομείων και νέες συγχωνεύσεις 
  • για την προστασία όλων των νοσοκομείων του νομού, τη στελέχωση τους σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • για την διοικητική αυτοτέλεια  και κατάργηση της ενοποίησης των νοσοκομείων του νομού και την επαναφορά τους στο πριν το 2012 καθεστώς διοίκησης
  • για την παροχή κινήτρων στις άγονες και προβληματικές περιοχές
  • για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη και για την προστασία των δομών απεξάρτησης και του ΚΕΘΕΑ
  • για τη βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία (αυξήσεις μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις, κατάργηση των “εντέλλεσθε” και των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας) έτσι ώστε να σταματήσει το κύμα παραιτήσεων και να υπάρχει κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ ώστε να μην αποβαίνουν άγονες οι περισσότερες προκηρύξεις.

 

Η μαζική και δυναμική συμμετοχή των κατοίκων του νομού μας αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Οποιεσδήποτε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη ή στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρξουν, θα γίνουν για την παρουσίαση και προώθηση των παραπάνω διεκδικήσεων.

Οι επιτροπές αγώνα καλούν όλους τους  φορείς και τους πολίτες του νομού Λασιθίου να συμμετέχουν ενεργά στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας στον τόπο τους.».

 

Και σε αυτό το κάλεσμα θα συμμετέχουμε ως ευσυνείδητοι μηχανικοί και πολίτες,

 

Επειδή

 

·         Η υγεία μας αφορά όλους, 

·         Η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα όλων, όχι προνόμιο λίγων,

·         Όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη πανδημία, μόνο το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο βασικός πυλώνας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για όλο το λαό,

 

Απαιτούμε

 

·         Την διασφάλιση  επαρκών και ανταγωνιστικών προϋποθέσεων εργασίας (μισθός, συνθήκες εργασίας, επιστημονική εξέλιξη) όχι μόνο για να σταματήσει η αιμορραγία των υγειονομικών προς το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και να υπάρξει επιστροφή.

·         Τον εκσυγχρονισμό των Οργανογραμμάτων των μονάδων υγείας ώστε να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

·         Την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των νέων οργανισμών με μόνιμο προσωπικό και όχι με ομήρους σε  ελαστικές  σχέσεις εργασίας.

·         Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υποδομές και  πόρους  ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της υγείας των πολιτών. Να γίνει η αξιοποίηση των όποιων δωρεών ιδιωτών (π.χ. στο Μακρύ Γιαλό).

·         Την αναγνώριση του ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών σε ένα χώρο  που απαιτεί υψηλή τεχνολογική κατάρτιση για την διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ανάπτυξης του συστήματος Υγείας.

·         Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, για να έχουν καθολική πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

·         Την εξ’ ολοκλήρου διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας με την κάλυψη του συνόλου των αναγκών με ιδίους πόρους και όχι με συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, γεγονός που οδηγεί στη  σταδιακή ιδιωτικοποίηση.

 

Η δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι δικαίωμα όλων μας. 

 

Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας!!

 

Ενώνουμε τις φωνές μας και συμμετέχουμε στο Παν Λασιθιώτικο  συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σεληνάρι. 

Διαβάστηκε 752 φορές