Κείμενο ΑΜΑΚ στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μάιος 2022

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 09:09

                        Κείμενο ΑΜΑΚ στο newsletterτου ΤΕΕ/ΤΑΚ

                                                                                                                                                                          Μαΐος 2022                    

 

Οι Δασικοί Χάρτες ήρθαν για να μείνουν. Πολλά σημαντικά λάθη δεν έχουν διορθωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν περιουσίες.

Το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνδυασμό με τους Δασικούς χάρτες αλλά και όχι μόνο και κυνηγούμε μήνα μήνα τις προθεσμίες.

Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και η ακρίβεια καλπάζει...

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από το μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Δεν έχουν εγκριθεί οι φάκελοι και δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι προτάσεις για να προχωρήσει η αποκατάσταση αλλά και η ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ μόλις υπογράφτηκαν 15 συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, ΠΕ Μηχανικών, (ΦΕΚ 1167/Γ/18-05-2022).  

Η τοπική οικονομία διαλύεται και μαζί της ο δημόσιος χαρακτήρας σχεδιασμού των τοπικών υποδομών. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με δύο αποφάσεις του, αναθέτει στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.» τις Προκαταρκτικές Μελέτες και Έρευνες (περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών μελετών και των μελετών οριοθέτησης) για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα της ευρύτερης περιοχής του Νέου Αεροδρομίου Ηρακλείου αλλά και τις έρευνες και μελέτες για την υδροδότηση του Αεροδρομίου. Πρόκειται για μη συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας που ανατίθενται μετά από την οικιοθελή παραίτηση της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος από την άσκηση του ρόλου τους, έχοντας εκφράσει αδυναμία για την υλοποίηση σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων! [1]

Και όλα αυτά ενώ ο οδικός άξονας Ηρακλείου – Μεσαράς παραμένει κλειστός επί τρεις μήνες, ως απόρροια του κακού σχεδιασμού και της έλλειψης των απαραίτητων γεωτεχνικών μελετών, εγκλωβίζοντας πολίτες αλλά και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, «Την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, συνέβη κάτι εκπληκτικό στον Πλακιά Ρεθύμνου. Ένα μεγάλο πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκε στον Παλίγκρεμνο απαιτώντας να προστατευθεί το γεωλογικό μνημείο - τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης. 

Ήταν μια γιορτή άψογα οργανωμένη που λες και στήθηκε με τρόπο μαγικό. Σαν να έγινε το κάλεσμα από τον βράχο, σαν να έστειλε ο Παλίγκρεμνος το SOS.  Μόλις ανέβηκαν επάνω του οι μπουλντόζες και άρχισαν να σκάβουν βούιξε ο τόπος, γέμισε το διαδίκτυο μηνύματα και άνθρωποι από όλη την Κρήτη που πολλοί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους έσπευσαν αυθόρμητα να δημιουργήσουν μαζί με κατοίκους του Πλακιά την Κίνηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου. 

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, 1500 ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι της Κρήτης συμμετείχαν στην εκδήλωση και υπέγραψαν για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.

Με κύριο σύνθημα " Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας" ένα πολύχρωμο πλήθος σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα στην βάση του βράχου διαδηλώνοντας την απόφαση όλων να συνεχιστεί ο αγώνας ώσπου να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας.

Διότι όλα αυτά τα χρόνια η εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας άφησε απροστάτευτο αυτό το πασίγνωστο γεωλογικό μνημείο…». [2]

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΣΟΥΣ «ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΡΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥΣ»

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ:  Save Paligremnos - SOS Plakias

Διαβάστηκε 736 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 09:15