Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 25-11-2021 και ώρα 19.00 μ.μ.
Θέμα: «ΤΕΕ/ΤΑΚ και σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη».
Εισηγήτρια: Ειρήνη Βρέντζου Π.Μ. μέλος Δ.Ε.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:17 π.μ. έλαβε χώρα σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Ο σεισμός ήταν τμήμα σεισμικής ακολουθίας η οποία είχε ξεκινήσει στην περιοχή τέσσερις μήνες πριν και συνεχίζεται έως και σήμερα, πλήττοντας ευρύτερες περιοχές στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
Για το γεγονός ότι δεν έγινε άμεσα έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕ με μοναδικό θέμα τους σεισμούς αλλά και για το πώς ανταποκρίθηκε το ΤΕΕ/ΤΑΚ μπροστά σε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός καταθέσαμε τοποθέτησηστην τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 04 Νοεμβρίου 2021.
Στη συνέχεια εκδώσαμε δελτίο τύπου με επισημάνσεις προς τους πολίτες αλλά και με αιτήματα και προτάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση καλούμε τη ΔΕ να αποφασίσει για τα παρακάτω:
- Να συγκληθεί άμεσα συνεδρίαση της ΔΕ σε χώρο του Αρκαλοχωρίου μαζί με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς από τους πληγέντες Δήμους , από όπου να προκύψει σε τι θα μπορούσαμε να συμβάλουμε ως ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να προτείνουμε τις παρακάτω παρεμβάσεις:
α. Για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
β. Για τις Πολεοδομικές μελέτες.
γ. Για τον αρχιτεκτονικό και παραδοσιακό πλούτο των πληγέντων οικισμών και τη διατήρησή τους.
Αλλά και να ανταποκριθούμε σε θέματα που θα μας ζητηθούν.
- Να διοργανωθούν ενημερωτικά σεμινάρια για τους συναδέλφους με θέματα όπως το πώς να διενεργούν τις αυτοψίες τους με ασφάλεια μέχρι το πώς να συντάσσουν τους φακέλους υποβολής για Στεγαστική Συνδρομή και γενικά να βοηθηθούν να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άσκηση του έργου τους. Η ενημέρωση των μηχανικών που έγινε στις 12-11 από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών ήταν επιβεβλημένη και ανέδειξε την ανάγκη να ξαναγίνει.
- Να σταλεί επιστολή προς όλες τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό με τα παρακάτω αιτήματα:
1. Να εγκριθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν με προτεραιότητα τα έργα προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο η κοινωνική και η οικονομική ζωή στην περιοχή (απαραίτητες κατεδαφίσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους, αποκατάσταση των έργων υποδομής, αποκατάσταση άμεσα των σχολικών μονάδων με μικρές βλάβες, αλλά και κατασκευή νέων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή, ενίσχυση της απασχόλησης και των οικογενειακών εισοδημάτων.)
2. Να εγκριθούν τα ποσά που θα καλύψουν τα πραγματικά κόστη εξασφάλισης στέγης στους πληγέντες, αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκούς πόρους.
3. Να θεσπιστούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη τόσο των έργων επισκευής όσο και ανακατασκευής των πληγέντων κτιρίων, περιλαμβανομένης και της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Να υπάρξει μέριμνα να επανενταχτούν στα προγράμματα του ΄΄εξοικονομώ΄΄ οικοδομές που είχαν ενταχτεί , είχαν πραγματοποιήσει τις εργασίες και επλήγησαν από το σεισμό.
4. Να προκηρυχτεί άμεσα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.)για την περιοχή.Με κυρίαρχο ζητούμενο την εκπόνηση του Ε.Π.Σ., λόγω της αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να διασφαλιστεί μια πολύ διευρυμένη και ουσιαστική διαβούλευση, διάρκειας μεγαλύτερης από αυτήν του ενός μήνα, που προβλέπει ο νόμος.Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια επιτροπή παρακολούθησης με τη συμμετοχή πολιτικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων καθώς και των Επιμελητηρίων , που να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού. Θα μπορούσε να εξεταστεί και η διαδικασία της προέγκρισης.
5. Να υπάρξει ειδική μνεία και πρόνοια για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων, για τις μελέτες στατικής επάρκειας, εργαστηριακών ελέγχων, καθώς επίσης και ελάχιστη απαιτούμενη αμοιβή μηχανικού, η οποία θα αποτελεί επιλέξιμη και επιδοτούμενη δαπάνη, πλέον του κόστους των απαιτούμενων εργασιών κατασκευής.
6. Να ανασυρθούν οι Πολεοδομικές μελέτες που εκπονούνται στην περιοχή, να τεθούν σε προτεραιότητα, να λυθούν ζητήματα , προκειμένου να ωριμάσουν για έγκριση.
7. Να δοθούν κατευθύνσεις, ιδιαίτερα στους οικισμούς, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις με αναγνώριση και σεβασμό στην ταυτότητα του τόπου.
8. Η Σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην ΠΕ Ηρακλείου να μη μείνει στα χαρτιά αλλά να στελεχωθεί άμεσα προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι αυτοψίες αλλά και οι διαδικασίες έγκρισης μελετών, παρακολούθησης των εργασιών και εκταμίευσης των εγκεκριμένων κονδυλίων.