ΑΜΑΚ: ΤΕΕ/ΤΑΚ και σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 10:16

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην τακτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 04 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΕ/ΤΑΚ και σεισμοί στην Ανατολική Κρήτη.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:17 π.μ. συνέβη σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Ο σεισμός ήταν τμήμα σεισμικής ακολουθίας η οποία άρχισε στην περιοχή τέσσερις μήνες πριν από αυτόν τον σεισμό.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ μπροστά σε ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός πως ανταποκρίνεται;

Καλεί τους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης να συμμετέχουν στις αυτοψίες . Σωστή και επιβεβλημένη κίνηση.

Στη συνέχεια όμως και παρά τις επισημάνσεις και παραινέσεις μας προκειμένου :

1. Να αναλάβει ενεργό ρόλο η ΔΕ ώστε να υπάρχει καθημερινή παρουσία τουλάχιστον ενός μέλους της ΔΕ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

2. Να γίνει άμεσα μια διαδικτυακή συνάντηση  - συζήτηση με τους συναδέλφους μας προκειμένου να ενημερωθούν για τις αυτοψίες, τον τρόπο διενέργειας, τις ευθύνες κ.α.

3. Να υπάρξει συνεννόηση και ευελιξία σε σχέση με το χρόνο διενέργειας των  αυτοψιών (και όχι από το πρωί έως τις 16,00 ) ,   έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι συνάδελφοι και

4. Να ενημερώνεται και να αποφασίζει η Διοικούσα Επιτροπή για τη διαχείριση του θέματος, με άμεση παρουσία, παρεμβάσεις και προτάσεις.

Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω, όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται από τον πρόεδρο χωρίς ενημέρωση της Δ.Ε., (ακόμα και για το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνεται, τα μέλη της ΔΕ το έμαθαν από την πρόσκληση),

ενώ θα έπρεπε να έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα αυτό των σεισμικών δονήσεων, των επιπτώσεών τους και τους τρόπους συμβολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που προκλήθηκαν.   

Παράλληλα, η παρουσία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στα ΜΜΕ είναι πολύ υποτονική και καθόλου ουσιαστική, παρά τον πολύ σημαντικό ρόλο των μηχανικών σε μια τέτοια θεομηνία. Δεν βγήκε μπροστά με προτάσεις, θέσεις , έτσι ώστε να βοηθήσει την κοινωνία.

Επιπροσθέτως δεν ενημέρωσε άμεσα και τους συναδέλφους μηχανικούς έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις νέες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν (ετοιμασία φακέλου, αποζημιώσεις, εγκρίσεις κ.α.).

Ως ΑΜΑΚ , προσπαθήσαμε, επικοινωνώντας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ να παρέμβουμε προς τις παραπάνω κατευθύνσεις. Δεν εισακουστήκαμε. Αναμέναμε όμως να τεθεί ως θέμα στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της ΔΕ που συγκαλείται μετά τους σεισμούς. Διαψευσθήκαμε.

Για το λόγο αυτό καταθέτουμε τις θέσεις μας σήμερα , με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μας αλλά και την κοινωνία και καλούμε το ΤΕΕ/ΤΑΚ να θέσει τους σεισμούς και τις επιπτώσεις τους στο επίκεντρο της δράσης του, να συζητηθεί το θέμα σε όλα τα θεσμικά όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ  στη Δ.Ε., την Αντιπροσωπεία και τις Μόνιμες Επιτροπές, έτσι ώστε:

1. Να είναι κοντά στους συναδέλφους μηχανικούς με συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση προκειμένου νε ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άσκηση του έργου τους και

2. Να  συμβάλει με όποιο τρόπο αποφασιστεί μετά από κοινές συσκέψεις με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στις πληγείσες περιοχές

α. Στην άμεση αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων.

β. Στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

 

Διαβάστηκε 822 φορές