Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΔΕ:«Ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 08:40

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 24-06-2021 και ώρα 19.00 μ.μ.

Θέμα: «Ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

 

Εισηγήτρια: Ειρήνη Βρέντζου Π.Μ. μέλος Δ.Ε.

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στον τύπο ότι το Ελληνικό τμήμα του ICOMOS, εισηγείται αρνητικά  για την αποδοχή της πρότασης και την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για το 2021.

 

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να μην απασχολήσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Θυμίζουμε ότι η προσπάθεια για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ-ΤΑΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αγίου Νικολάου, το 2009. Είχε συγκροτηθεί ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας που αποτελούνταν από τα μέλη του ΤΕΕ-ΤΑΚ  Κων/νο Μαυρικάκη ΠΜ, Αντώνη Ζερβό, ΠΜ, Οδυσσέα Σγουρό ΑΜ, Εύα Μουντράκη, ΑΜ και την αρχαιολόγο Στέλλα Μουντράκη. Η Α΄ φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2012, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και στάλθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο και προώθησε το θέμα προς την UNESCO. Τον Ιανουάριο του 2014, η Σπιναλόγκα εντάχθηκε στον προκαταρκτικό κατάλογο της UNESCO.

Στη συνέχεια ο Δήμος Αγίου Νικολάου συνέστησε νέα ομάδα εργασίας και πήρε πάνω του το θέμα αυτό.

Η ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου αλλά και για την Κρήτη και την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτήν. Ιδιαίτερα το ΤΕΕ/ΤΑΚ που είχε και την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία και που συνέβαλε στην αρχική της ένταξη.

 

Προτάσεις:

1. Να σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου να στηρίζουμε την προσπάθεια ένταξης και να ζητήσουμε να μην αποσυρθεί ο φάκελος αλλά να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις  και τυχόν συμπληρώσεις που απαιτούνται.

2. Να σταλεί επιστολή στο Δήμο Αγίου Νικολάου που να αναφέρουμε τη διαθεσιμότητα του ΤΕΕ/ΤΑΚ να συμβάλει με όποιο τρόπο στην θετική έκβαση της ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστηκε 643 φορές