Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΔΕ:«Αίτημα για παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών.»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 08:31

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 24-06-2021 , 19.00 μ.μ.

Θέμα: «Αίτημα για παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών

Κτηματολογικών εγγραφών.»

Εισηγητής: Κώστας Μπάκιντας, ΑΤΜ,  μέλος Δ.Ε

 

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του Ν.2664/1998 η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Το 2019 η κυβέρνηση τροποποίησε την παραπάνω προθεσμία θεσπίζοντας μια μοναδική προθεσμία για όλη τη χώρα, την 31η Δεκεμβρίου 2020. Κατά την  ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης είχαμε αποστείλει επιστολή (α.π. 1442/08-08-2019), στον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας και καλώντας τον να αποσύρει την ρύθμιση αυτή. Δυστυχώς , για ακόμα μια φορά δεν εισακουστήκαμε.

Σήμερα η προθεσμία αυτή λήγει στις 31.12.2021.

Για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου  η ισχύουσα αυτή τη στιγμή προθεσμία θα είναι καταστροφική.  Ειδικά για το Ηράκλειο υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό και οι διαδικασίες χρονοβόρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και σε περίοδο υποβολής δηλώσεων για πολλές περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση κάτι που επιφέρει  επιπλέον επιβάρυνση σε πολίτες και επαγγελματίες.

Με τη λήξη της προθεσμίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για όσους δεν προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις,  είτε τα ακίνητά τους να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ως ιδιοκτησίες αγνώστου ιδιοκτήτη) είτε να κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.

 Πρόταση:

Να σταλεί επιστολή στους Υπουργούς ΥΠΕΝ και Ψηφιακής πολιτικής , με κοινοποίηση στο ΤΕΕ με αίτημα να παραταθεί η παραπάνω προθεσμία μέχρι το 2026.

Διαβάστηκε 600 φορές