AMAK: Αίτημα για παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 18:23

 

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. καταθέσαμε τη θέση μας για υποβολή αιτήματος για παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα  τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Η πρότασή μας ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Ε.

 

Διαβάστε την εισήγησή μας.

 

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 04/06/2020 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα : Παράταση προθεσμίας για τα αδήλωτα  τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων

 

Εισηγητής: Γιάννης Κλάδος, ΠΜ, μέλος Δ.Ε. (ΑΜΑΚ)

 

Με δεδομένη την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κοινωνία και η χώρα μας κατά το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της υγειονομικής κρίσης  και που σε ένα μεγάλο βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει τις υπηρεσίες και τους  πολίτες , θεωρούμε αναγκαία και επιτακτική την παράταση των δηλώσεων των αδήλωτων επιφανειών των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, στους κατά τόπους δήμους.

Η παράταση κρίνεται αναγκαία για τους παρακάτω λόγους:

1.       Οικονομικοί  λόγοι , πολλοί πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν (έχουν χάσει τη δουλεία τους, απασχολούνται με μερική απασχόληση, υποαπασχολούνται,κ.α.)

2.       Η δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών προϋποθέτει τη διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών , κατά το νόμο. Οι διαδικασίες αυτές , ειδικά όταν εκκρεμούν αποτυπώσεις, έχουν μείνει πίσω λόγω των, μέχρι πρόσφατα,  περιορισμών των μετακινήσεων .

 

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτες και ίσως και αντισυνταγματικές τις υπέρογκες προσαυξήσεις που επιβάλλουν οι Δήμοι στα αδήλωτα τετραγωνικά.

Το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι να παραταθεί η προθεσμία υποβολής από τέλη Ιουνίου , τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2020.

 

Επίσης από τη μέχρι τώρα λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων αδήλωτων τετραγωνικών δεν μπορεί να δηλωθεί (π.χ. κοινόχρηστοι χώροι).

Στις περιπτώσεις αυτές ο πολίτης θα πρέπει να επισκεφτεί τον οικείο ΟΤΑ , που, λόγω υγειονομικής κρίσης δυσλειτουργούσε.

 

Εκτός λοιπόν από την παράταση θα πρέπει να διορθωθεί και η σχετική πλατφόρμα.

 

Προτείνουμε να σταλεί επιστολή στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας με κοινοποίηση στο ΤΕΕ, στα περιφερειακά τμήματα και στους βουλευτές τις Ανατολικής Κρήτης.

 

 

 

Διαβάστηκε 797 φορές