AMAK:Πληρωμή των Κέντρων δια βίου μάθησης για τα επιμορφωτικά προγράμματα των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 18:15

 

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. καταθέσαμε τη θέση μας για την «Πληρωμή των Κέντρων δια βίου μάθησης για τα επιμορφωτικά προγράμματα των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών ».

Η πρότασή μας ψηφίστηκε από ένα από τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Ε.

Διαβάστε την εισήγησή μας.

 

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 4-06-2020 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα : «Πληρωμή των Κέντρων δια βίου μάθησης για τα επιμορφωτικά προγράμματα των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών »

 

Εισηγητής: Κώστας Μπάκιντας, Α.Τ.Μ., Μέλος Δ.Ε. (ΑΜΑΚ)

 

 

Με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης ζητήσαμε από την κυβέρνηση να καταβάλει έκτατο επίδομα σε μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρείες τουλάχιστον στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και για περίοδο  τουλάχιστον 2 μηνών και μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικής και  οικονομικής ζωής και συνέχειας του τόπου.

 

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση  θέσπισε «Το Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης Voucher Επιστημόνων.»

 

Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ τους και μηχανικοί συμμετείχαν σε αυτό.

 

Μέσα από τη συμμετοχή αυτή αναδείχτηκαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν δυσλειτουργίες του συστήματος αλλά και ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης.

Με τη γνωστοποίηση των προβλημάτων αυτών και την αντίδραση των επιστημονικών φορέων , η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει το πρόγραμμα.

 

Πληροφορηθήκαμε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποζημιώσει τους φορείς που υλοποίησαν το πρόγραμμα.  

 

Στο από 28/04/2020 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΔΒΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VOUCHERΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

 

«Στο πλαίσιο του εν λόγω Προγράμματος ωστόσο, οι Πάροχοι Κατάρτισης   

·         Πραγματοποίησαν τις προβλεπόμενες δράσεις Δημοσιότητας

·        Ενημέρωσαν εξατομικευμένα όλους τους ενδιαφερομένους για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους

·         Παρείχαν εξατομικευμένη υποστήριξη για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την παραλαβή, τον έλεγχο πληρότητας και την συμπλήρωσή τους

·         Συνέταξαν και καταχώρησαν στο  Π.Σ. του Υπουργείου Εργασίας τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων

·         Παρέλαβαν και ενεργοποίησαν την επιταγή κατάρτισης, πραγματοποιώντας τη  σύζευξη των ωφελούμενων με τις πλατφόρμες και παραδίδοντας σε αυτούς τους  κωδικούς εισόδου χρηστών σε αυτές

·         Υποστήριξαν τους ωφελούμενους για τη σύνδεση τους με τις πλατφόρμες

·        Διαμεσολάβησαν στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της χρήσης των εφαρμογών Τηλεκατάρτισης κ.ά.


Στο  πλαίσιο των οριζόμενων δραστηριοτήτων τους για το Πρόγραμμα, οι Πάροχοι Κατάρτισης που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με Κρατική Εντολή λόγω του Κορωνοϊού στις 10/3/2020, επέστρεψαν για να εργασθούν,
ανακαλώντας μέρος ή το σύνολο του Προσωπικού τους που βρίσκονταν σε αναστολή συμβάσεων για περίπου 15 ημέρες ή αναγκάστηκαν και να προσλάβουν ή να συμβληθούν με πρόσθετο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απορρέουσες από το Πρόγραμμα διοικητικές και Οργανωτικές ευθύνες.

Με αποκλειστικά δικές τους ενέργειες και με ιδιαίτερο οικονομικό κόστος ενέταξαν στο Voucher Επιστημόνων 165.000 περίπου Επιστήμονες. Από αυτούς, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι 95.000 εντάχθηκαν μέσω της Διαδικασίας Β (προσωποποιημένη εξουσιοδότηση Παρόχων από υποψήφιους Καταρτιζόμενους να ενεργήσουν εξολοκλήρου για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα) και οι 65.000 με τη Διαδικασία Α (σύζευξη και εξατομικευμένη υποστήριξη, αμέσως μετά την έκδοση ΚΑΥΑΣ).»

 

Η αποτυχία του προγράμματος δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση δικαιολογία ή άλλοθι για να μην δοθεί αποζημίωση στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενους τους. Επισημαίνουμε ότι το εκπαιδευτικό υλικό παραδόθηκε στα Κέντρα δια βίου μάθησης από 7 εταιρίες -πλατφόρμες και κατά συνέπεια δεν ευθύνονται για το χαμηλό επίπεδο του υλικού.

 

 

Προτείνουμε να σταλεί επιστολή προς τον υπουργό κοινοποιούμενη στα Επιμελητήρια και στους βουλευτές , καθώς και στο ΤΕΕ και στα Περιφερειακά τμήματα προκειμένου να ζητάμε την καταβολή των χρημάτων .

 

 

Καταθέτουμε συνημμένα το από 28/04/2020 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΔΒΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VOUCHERΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.

Διαβάστηκε 762 φορές