ΑΜΑΚ: Ελεύθερη πρόσβαση για τους μηχανικούς σε υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 18:03

 

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. καταθέσαμε τις θέσεις μας για την ελεύθερη πρόσβαση των μηχανικών  σε υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. Η πρότασή μας ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Δ.Ε.

Διαβάστε την εισήγησή μας.

 

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την Πέμπτη 4-06-2020 και ώρα 19.00 μ.μ.

 

Θέμα : «Δικαίωμα έρευνας βιβλίων για τους μηχανικούς σε υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. »

 

Εισηγητής: Κώστας Μπάκιντας, Α.Τ.Μ., Μέλος Δ.Ε. (ΑΜΑΚ)

 

 

Την τελευταία περίοδο με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία έχει προκύψει θέμα με την πρόσβαση των μηχανικών σε κάποια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα επιστολή του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών με επιστολή του στις 19.5.2020, λόγω της παρεμπόδισης πρόσβασης σε μέλη του.

Ο ΔΣΑ έστειλε εξώδικη απάντηση καλώντας τον ΠΣΔΑΤΜ για ανάκληση των περιεχομένων της επιστολής.

Για το θέμα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

 

Συνάδελφοι, στην παρούσα συγκυρία και με αφορμή την πανδημία, αντί να παρέχεται απρόσκοπτη πρόσβαση (κατά προτίμηση ηλεκτρονικά) στα υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο σε όλους, ορθώνονται εμπόδια ακόμα και σε επαγγελματίες που η ειδικότητά τους είναι η πλέον σχετική με το κτηματολόγιο, δηλαδή των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών αλλά και γενικότερα των μηχανικών. Τα εμπόδια αυτά  κατά την προσωπική μου άποψη πηγάζουν καθαρά από συντεχνιακή λογική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία που επιφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών μια πιθανή υιοθέτηση απόψεων, όπως αυτές του ΔΣΑ.

Τολμώ να πω ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν στις μεταβιβάσεις σήμερα σε περιοχές με λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία οφείλονται στην επικράτηση παρόμοιων απόψεων που πολλές φορές καθιστούν το Εθνικό Κτηματολόγιο αντί για δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης σε τροχοπέδη. Για παράδειγμα, για να γίνει μια μικρή διόρθωση λανθασμένων ορίων σε μη αμφισβητούμενα ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους, απαιτείται πολλές φορές δικαστική απόφαση.

 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του παραλογισμού, αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα για να χρησιμοποιηθεί για συμβολαιογραφική πράξη, απαιτείται να αναρτηθεί σε ειδική εφαρμογή για μηχανικούς στη σελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου και να εκδοθεί Αποδεικτικό με Κωδικό Ηλεκτρονικής Δήλωσης. Επίσης για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια ενός ακινήτου στο Εθνικό Κτηματολόγιο απαιτείται η σύνταξη Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών που και αυτό με τον ίδιο τρόπο αναρτάται. Στους μηχανικούς που εκπονούν τις ειδικές αυτές μελέτες για το Κτηματολόγιο, θέλουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε αυτό!

Υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός τις προαναφερθείσες, που απαιτείται η έρευνα στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων ή στις εγγραφές του κτηματολογίου όπως για παράδειγμα η ανάγκη για να προσδιορίσουμε – ως μηχανικοί – την ιστορικότητα ενός ακινήτου που μπορεί να επηρεάζει την οικοδομησιμότητα αυτού, ή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών για την οποία τον πίνακα και τα σχέδια πάλι μηχανικός έχει εκπονήσει.

Για να καθησυχάσουμε τους φίλους και συνεργάτες μας δικηγόρους να τους πούμε – αν και δεν νομίζω κανείς να φοβήθηκε κάτι τέτοιο – ότι δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε αντιποίηση του δικού τους επαγγέλματος και να ασχολούμαστε με έλεγχο τίτλων ή βαρών ή οτιδήποτε άλλο είναι δική τους δουλειά. Όταν λέμε πρόσβαση και έρευνα, εννοούμε ξεκάθαρα για να κάνουμε τη δουλειά μας ως μηχανικοί.

Πιστεύω ότι ο εργαζόμενος δικηγόρος, με τον οποίο καθημερινά συνεργαζόμαστε και από κοινού πηγαίνουμε για να λύσουμε υποθέσεις στα κτηματολογικά γραφεία, δεν  ασπάζεται τις απόψεις του ΔΣΑ. Είμαι σίγουρος ότι και αυτός επιθυμεί τη διεκπεραίωση των υποθέσεων σε ταχύτερο χρόνο και καταλαβαίνει την ανάγκη να μην παρεμποδίζεται το έργο των μηχανικών. Άλλωστε ζήσαμε όλοι την περίοδο του lockdown και είδαμε τις υποθέσεις μας να βαλτώνουν και να μην μπορούμε να διεκπεραιώσουμε τίποτα.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, πραγματικά δεν ξέρω εάν είναι εξηγήσιμες με την κοινή λογική οι απόψεις περί αποκλεισμού μηχανικών και πολιτών από τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, όταν μάλιστα η ίδια η νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα βιβλία των μεταγραφών και τα βιβλία των υποθηκών «είναι δημόσια και προσιτά στον καθένα που θέλει να τα συμβουλευτεί». 

Άραγε τι ήθελε να πει ο ΔΣΑ με την ανακοίνωσή του, μήπως ότι ο μηχανικός για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται μεσάζων δικηγόρο; Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

 

Συνάδελφοι, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην ανάγκη να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα, προτείνω :

 

Να συνταχθεί  σχετική ανακοίνωση-επιστολή, να σταλεί σε όλα τα Περιφερειακά Τμήματα και στη Δ.Ε. ΤΕΕ και να απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του ΤΕΕ.

Η επιστολή αυτή να σταλεί στον τύπο και σε όλους τους συλλόγους μηχανικών, στο Δικηγορικό Σύλλογο και στους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, στα αρμόδια υπουργεία, στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

 

 

Συνημμένα σας στέλνω τις ανακοινώσεις - επιστολές του ΠΣΔΑΤΜ, του ΔΣΑ και την επερώτηση στη Βουλή.

 

 

Διαβάστηκε 839 φορές