*Με πρόταση ΑΜΑΚ Ψήφισμα ''Α'' ΤΕΕ/ΤΑΚ για τις αναδρομικές εισφορές

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 20:59

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ.

Πρεβελάκη & Γρεβενών, 712 02 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ:2810.342520, Fax:2810.281.128

E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Ιστοσελίδα: www.teetak.gr

 

 

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

της 14ης Ιουνίου 2016

 

«Επιβολή Αναδρομικών Ασφαλιστικών Εισφορών»         

 

 

 

Η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, στην τακτική της συνεδρίαση τη 14η Ιουνίου 2016 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος στο Ηράκλειο, οδός Πρεβελάκη και Γρεβενών, με αφορμή την ανάρτηση (μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ) των ειδοποιητηρίων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών του Α΄ εξαμήνου 2016, όπου εντάσσονται κατ’ εφαρμογή του ν.3986/2011, μέρος των αναδρομικών (προσαυξημένων) ασφαλιστικών εισφορών, και μετά από σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη ‘ΑΜΑΚ’, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει το παρόν ψήφισμα:

 

 

 

Αναρτήθηκαν πριν από λίγες μέρες (μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ) τα ειδοποιητήρια του Α΄ εξαμήνου 2016, όπου εντάσσονται κατ’ εφαρμογή του ν.3986/2011, μέρος των αναδρομικών (προσαυξημένων) ασφαλιστικών εισφορών.

 

Οι συγκεκριμένες αναδρομικές αυξήσεις για τα έτη 2011-2014, δεν αφορούν το νέο ασφαλιστικό νόμο, για τον οποίο βέβαια έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας, αφού αλλάζει δομικά το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και εξακολουθεί να επιβαρύνει (σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό) την άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών. Με την απόφαση αυτή του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ (και με την πίεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν αναδρομικά αυξήσεις στις εισφορές των μηχανικών που επιβλήθηκαν από έναν παλαιότερο νόμο και οι οποίες δεν καταργήθηκαν και επικυρώθηκαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

 

 Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι για πρώτη φορά χρεώθηκαν οι ασφαλισμένοι τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του ν.3986/2011, με απόφαση του ΕΤΑΑ το 2012, με τους τότε εκπροσώπους μας στο ταμείο (μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ) να ψηφίζουν ομόφωνα την εφαρμογή των αυξήσεων αυτών. Ακόμα και σήμερα ο τωρινός εκπρόσωπός των μηχανικών και πρόεδρος της Δ.Ε. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αρνήθηκε να εισηγηθεί την απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ για μη εφαρμογή των αναδρομικών αυξήσεων και ανάκληση της ανάρτησης των ειδοποιητηρίων.

 

Με το παρόν ψήφισμα αιτούμαστε:

 

1. Τη ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Ν. 3986/2011 για τα έτη 2011-2014 για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις εισφορών

 

2. Την ανάκληση της ανάρτησης και ισχύος των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών για το Α΄ εξάμηνο του 2016 καθώς και να προβεί το Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να στηρίξει τις παραπάνω αποφάσεις του (πχ πρόσθετη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ). Επιπλέον να ζητήσει συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο για τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις/νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των ανωτέρω.

 

3. Την κατάργηση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

 

4. Να επιστραφούν οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους μηχανικούς στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης που καταργήθηκε ή να συμψηφιστούν με τρέχουσες εισφορές

 

Και απαιτούμε

 

– Να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΤΑΑ σχετικά με τα αναδρομικά του Ν. 3986/2011

 

– Να κατέβουν τα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ ειδοποιητήρια μέχρι τη διευθέτηση του θέματος.

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μιχαήλ Χωραφάς,

Πολιτικός Μηχανικός

Αγγελάκης Κων/νος,

Πολιτικός Μηχανικός

Ιωάννης Γ. Κασαπάκης

 Χημικός Μηχ/κός

 

Διαβάστηκε 3195 φορές