ΑΜΑΚ: Ένα μαζικό κίνημα είναι, μην τρομάζετε, δεν θα πουλήσει την ψήφο σας, του Σήφη Φανουράκη

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 14:24

 

 

Την Κυριακή, 20 Νοέμβρη, διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ. Δεν είναι μια συνδικαλιστική, αλλά πολιτική αναμέτρηση που συντελείται σε κλίμα αμηχανίας, των μηχανισμών εκπροσώπησης με ταυτόχρονη απουσία μαζικών κινηματικών παρεμβάσεων.

Το στίγμα αυτών των εκλογών διαμορφώνεται από τις μειωμένες προσδοκίες των μελών του, τόσο ως προς την δυνατότητα μιας «αλλαγής» μέσα από μια «εναλλαγή» στη διοίκησή του, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα οποιονδήποτε μορφών αντίστασης από τους «από κάτω», εντός του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ είναι ένας «συντεχνιακός» μηχανισμός με αντιμαχόμενες ταξικές διαστρωματώσεις, όπου η συμμετοχή της Αριστεράς, έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες με «πρώην αριστερούς προέδρους»  να έχουν αναρριχηθεί σε κυβερνητικές θέσεις, με τραυματικές για την Αριστερά συνέπειες.

Από την άλλη, το φαινόμενο της πληθώρας των εκλογικών συνδυασμών εκφράζει την πολυδιάσπαση των πολιτικών χώρων που εκπροσωπούν, χωρίς να αλλάζει τους συσχετισμούς και τις «ισορροπίες».

Είναι δε ζητούμενο αν η αγανάκτηση των μηχανικών και ιδιαίτερα των νέων, θα εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας ή ως αποχή από τις εκλογές.

 

Άραγε, μήπως «ήρθε η ώρα να χωρίσει η ήρα από το στάρι» ;

Βέβαια, το μαζικό κίνημα είναι αυτό που κάνει τον διαχωρισμό. Αν απουσιάζει αυτό, οι προσπάθειες διαχωρισμού είναι μια διαδικασία ομφαλοσκόπησης, η οποία δεν μπορεί να παράγει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς καταγράφεται τώρα και χρόνια στις εκλογές του ΤΕΕ  όπου, η  πληθώρα των εκλογικών σχημάτων που κατέρχονται στο ΤΕΕ, δεν εκφράζει καμία διαδικασία διαχωρισμού της «ήρας» από το «στάρι».

Κόντρα σε αυτό το κλίμα και επιμένοντας αριστερά και ενωτικά, τώρα και χρόνια κατεβαίνει «σε σύγκρουση με το σύστημα ΤΕΕ παρεμβαίνοντας στα όργανά του πυροδοτώντας αγώνες», ένα πλατύ ενωτικό σχήμα με την επωνυμία  ΑΜΑΚ  με ψηφοδέλτιο τόσο τοπικά  όσο και πανελλαδικά. Είναι ένα σχήμα χωρίς εξαρτήσεις, Ένα μαζικό κίνημα μηχανικών στην Ανατολική Κρήτη.

Απέναντι στην σημερινή αλγεινή πραγματικότητα για τον κλάδο των μηχανικών, είναι ζητούμενο να αναδειχθεί η σημασία της συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο διότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές θα παρθούν αποφάσεις, στα μνημονιακά πλαίσια, για όλα τα σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο των μηχανικών (ασφαλιστικό, επαγγελματικά, εργασιακά).

Επομένως, οι νέοι μηχανικοί που θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στα όργανα διοίκησης, οφείλουν να έχουν την πλήρη εικόνα για όσα έχουν συμβεί εντός του ΤΕΕ και να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο. τους συλλογικούς αγώνες που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον.

Στην πολύχρωμη αλλά και ταξική «σκακιέρα» που έχει στηθεί εντός  Τ.Ε.Ε., με τις «καθεστωτικές» δυνάμεις να εμφανίζονται προσχηματικά αντίπαλες και πολυδιασπασμένες αλλά στην ουσία να εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές, υπήρξαν και εντός των οργάνων διοίκησης  ενοχλητικές για το «σύστημα ΤΕΕ» φωνές αντίστασης.

Και μια από αυτές ήταν και είναι η ΑΜΑΚ

Η ΑΜΑΚ απευθύνει κάλεσμα ειδικά στους νέους μηχανικούς να δώσουν αγωνιστικό παρόν στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της, τόσο το τοπικό  όσο και το πανελλαδικό. Να δυναμώσουν τις φωνές αντίστασης που πρέπει να υπάρχουν εντός Τ.Ε.Ε. αμέσως μετά τις εκλογές και να συμμετέχουν στους συλλογικούς αγώνες  που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός ΤΕΕ το επόμενο διάστημα, χωρίς συναλλαγές, χωρίς εξαρτήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

 

Η ΑΜΑΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

(ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ).

Η ΑΜΑΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ   ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.

 

Η ΑΜΑΚ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.

 

 

*Σήφης Φανουράκης,

Αρχιτέκτονας μηχανικός

Διαβάστηκε 3115 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 14:37