Με ομοφωνία πέρασε το ιστορικό ψήφισμα που υιοθέτησε ο Δήμος Αριστοτέλη αναφορικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Το ψήφισμα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τόσο οι δημότες που βρέθηκαν εντός του δημοτικού μεγάρου, όσο και οι εκατοντάδες κάτοικοι που παρακολούθησαν «ζωντανά» τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τη γιγαντοοθόνη που στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Δήμου.
Στο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση του Δήμου στην επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Όπως αναφέρεται, η επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές «μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής».
Ταυτόχρονα, ο Δήμος αποφάσισε να διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με τη μορφή δωρεών, χρημάτων, ειδών ή έργων, που από το 2011 δεχόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δωρεές από την εταιρεία προς το Δήμο, που είχαν συμφωνηθεί για το έτος 2014, αγγίζουν τα 920 χιλιάδες ευρώ. Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει στην «Ελληνικός Χρυσός» δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους.
Παράλληλα, στο ψήφισμα αναφέρεται πως ο Δήμος:
- διεκδικεί αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία.
- ζητά από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό περιοχών από τον όρο «μεταλλευτικές»
- πιέζει για την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική εφαρμογή αυστηρών όρων, μελετών και κανόνων
Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης ότι η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει τις θεσμικές αρμοδιότητες του Δήμου, ενώ υπογραμμίζεται πως η νέα δημοτική αρχή «ανοίγει τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» για την ανάπτυξη της περιοχής.
Αίτημα φορέων και συλλόγων το ψήφισμα
Πλήθος τοπικών συλλόγων και φορέων είχαν ζητήσει νωρίτερα από τον Δήμο να προχωρήσει σε ένα τέτοιου είδους ψήφισμα, με το οποίο αφενός θα εκφράζεται η αντίθεσή του στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αφετέρου θα εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως μεταλλευτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας, η οποία -όπως σημείωσε- «τίθεται εν αμφιβόλω». Ως «δικαιολογίες για προειλημμένες αποφάσεις», χαρακτήρισε τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Πάχτα, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μίχος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε... σε αυτόν τον τόπο που έχει δοκιμαστεί... Η Δημοκρατία εφαρμόζεται στην πράξη».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ζουμπάς, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στην οικονομική εξάρτηση που έχει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος από την «Ελληνικός Χρυσός», υπογραμμίζοντας ότι είναι «ηθικά απαράδεκτη», προαναγγέλλοντας ότι ο Δήμος θα διακόψει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με την εταιρεία.
«Η εταιρεία και το κράτος θέλησαν να πνίξουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Ζήσαμε άγρια καταστολή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κατηγορουμένους», είπε ο Γιώργος Ζουμπάς.
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και μίλησαν ειδικοί επιστήμονες που αναφέρθηκαν στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής. Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η «Ελληνικός Χρυσός», η οποία όμως δεν έδωσε το «παρών».
Η συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην ιστορική έδρα του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου.