Καταπατούνται σειρά νόμων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάνε την Κέρκυρα. Βγάζουν στο σφυρί τέσσερις μεγάλες πανέμορφες παραλίες-οικοσυστήματα που προστατεύονται από την περιβαλλοντική συνθήκη NATURA 2000, ένα ακίνητο 80 στρεμμάτων με παλιό αρχοντικό, το λιμάνι και το αεροδρόμιο του νησιού, ακόμη και το Αγγλικό Νεκροταφείο που δημιουργήθηκε το 1814, όταν το νησί βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, καθώς και 30 ακόμη ακίνητα μεγάλης αξίας.
Περί τα 1.780 στρέμματα της χερσονήσου Ισσός στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων στη ΝΔ Κέρκυρα, 500 στρέμματα στη χερσόνησο Ερημίτης, στα ΒΑ του νησιού, με 725 μ. ακτογραμμή, οι Αλυκές Λευκίμμης, η Αντινιώτη, είναι οι 4 μεγάλες παραλίες-υδροβιότοποι. Το αρχοντικό Καστέλο Μιμπέλι, του 1890, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε υπογράψει ως υπουργός Πολιτισμού το χαρακτηρισμό του ως μνημείου, κτήρια που έχουν ανακαινιστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ, είναι τα μεγάλα ακίνητα που μαζί με το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης και άλλα 30 ακίνητα δίνονται βορά, από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ξενοδοχεία, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ πρόκειται να χτιστούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, που χρονολογούνται 300.000-700.000 χρόνια πριν και δίνουν στοιχεία για τις πρώτες κατοικήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Μια ανάπτυξη περισσότερο καταστροφική και με σκοπό μόνο το κέρδος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, παρά μια οικονομική ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ομορφιά του τόπου που προστατεύτηκε και κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές, για να την ξεπουλήσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ σε διάφορους «επενδυτές» με το πρόσχημα της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Υπό αυτό το πρόσχημα ξεπουλιούνται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης, δεκάδες χιλιόμετρα παραλιών, μέχρι και φυλάκιο του Ναυτικού ακριβώς απέναντι από την Αλβανία, με σκοπό τον έλεγχο της υδάτινης συνοριογραμμής, μετακινείται, ώστε να απελευθερωθούν οι προς πώληση δημόσιες εκτάσεις. Και στον αγώνα αυτό, στον οποίο έχουν επιδοθεί συγκυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, καταπατούνται σειρά νόμων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων.
Συλλογικότητες κατοίκων που αντιδρούν στο ξεπούλημα του δημοσίου φυσικού πλούτου έχουν απαντήσει με προσφυγές, η συζήτηση των οποίων εκκρεμεί, ενώ συγκροτούν ενιαίο μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην Κέρκυρα. Με εξώδικό τους, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το ΤΑΙΠΕΔ ότι παραβιάζοντας το Σύνταγμα ξεπουλάει δημόσιες εκτάσεις. Πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία παραβίασης σειράς νόμων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Κερκυραίοι που αντιδρούν στο ξεπούλημα του νησιού τους ανέπτυξαν συλλογικότητες και με ένδικα μέσα προσπαθούν να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Στις 16-18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη φορέων, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου οργανώνεται μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας, με γνωστούς καλλιτέχνες, για να πουν «όχι» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην καταστροφή της Κέρκυρας.
Σε διακήρυξή τους καταγγέλλουν την πολιτική πρακτική της ελληνικής συγκυβέρνησης και της τρόικας που προωθούν από κοινού το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη μεταβίβασή της έναντι «πινακίου φακής» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Υπογραμμίζουν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η απαξίωση μνημείων, η ληστεία βασικών υποδομών της κερκυραϊκής οικονομίας, στηρίζονται σε ένα νέο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για το πλιάτσικο των αποκρατικοποιήσεων. «Η οργάνωση και η αντίσταση του κερκυραϊκού λαού μπορεί να ακυρώσουν τα σχέδια συγκυβέρνησης-τρόικας-επιχειρηματικών ομίλων για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», αναφέρουν.