«Ο πόλεμος του νερού ήταν η αρχή μιας μεγάλης νύχτας που αντιμετώπισε τον φιλελευθερισμό και άλλαξε την ιστορία της χώρας μας», ανέφερε, ο υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το απόγευμα. Ο κ. Κανέδο, που βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας SOSτε το νερό -η οποία αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ- περιέγραψε την τρίμηνη μάχη που έδωσαν οι πολίτες της χώρας του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μάχη με ανθρώπινα θύματα. Στο μεταξύ, μια νέα πρωτοβουλία πολιτών της Ε.Ε, με μεγάλη συμμετοχή και στην Ελλάδα, συλλέγει υπογραφές με αίτημα να αναγνωριστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Ο υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, που το Σάββατο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού στις 13:30, μετέφερε την εμπειρία της χώρας του στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
«Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι η ίδια η ζωή. Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Είναι ανθρώπινο. Δεν μπορώ να έχω γνώμη για τα εσωτερικά της οποιασδήποτε χώρας και τον τρόπο που θα τα ρυθμίσει. Είναι, όμως, απαραίτητο να παραδοθεί το δικαίωμα αυτό στην κοινωνία. Η ζωή δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμη», σχολίασε ο Βολιβιανός υπουργός, όταν κλήθηκε να μεταφέρει την εμπειρία του σχετικά με το ζήτημα της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η διαχείριση του νερού στη Βολιβία εκχωρήθηκε σε ιδιώτη τον Γενάρη του 2000, αλλά ξαναπέρασε στο κράτος τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις του λαού και τις βίαιες συγκρούσεις με το στρατό. Ενός λαού, μάλιστα, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κανέδο, δεν είχε κουλτούρα κινηματική.
«Το νερό ήταν αφορμή. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου και των μεταφορών, που ήταν σημαντικό πλήγμα για το λαό. Και μετά απλώσαμε τον αγώνα σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέδο.
Στη διάστημα της ιδιωτικοποίησης τα τιμολόγια του νερού αυξήθηκαν κατά 300% και πλέον, ενώ οι πολίτες απαγορευόταν ακόμη και να μαζέψουν νερό της βροχής. Το αποκορύφωμα του αγώνα ήταν ότι το νερό κατοχυρώθηκε ως δημόσιο αγαθό και μέσω του Συντάγματος το 2009.
Πλέον, όπως ανέφερε, η διαχείριση του νερού στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνεται κρατικά, στις μικρότερες πόλεις με κολεκτίβες, ενώ στις αγροτικές περιοχές με συνδυασμό των δύο τρόπων.
Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υπουργός των πολιτισμών της Βολιβίας υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της νέας κυβέρνησης που εκπροσωπεί στον τομέα του πολιτισμού μπορεί να μην είναι η επανα -κρατικοποίηση (κολλεκτιβοποίηση) του νερού, το νερό όμως - ως στοιχείο ζωής - ήταν που έφερε το πρώτο Σύνταγμα (με λαϊκή ψήφο) στην ιστορία της χώρας. Και το πρώτο αυτό Σύνταγμα προβλέπει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, άλλα - κυρίως - ότι δημόσιο αγαθό και «περιουσία» είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός που είχε σχεδόν εξαφανισθεί με την πολιτική εξαφάνιση των αυτοχθόνων φυλών.
Ε.Ε: 1,5 εκατομμύρια υπογραφές για το νερό ως δημόσιο αγαθό
Το νερό ως δημόσιο αγαθό, αποτελεί σήμερα στην Ευρώπη, επιτακτικό αίτημα το οποίον έχουν εκφράσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε, ανάμεσά τους και χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι με τις υπογραφές τους επιχειρούν να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίζει τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο ως δημόσιο αγαθό.
Ειδικότερα, οι υπογραφέντες επιχειρούν την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων βάσει των οποίων μεθοδεύεται να περάσει ο έλεγχός του σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα.
Θέτουν το ζήτημα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, συλλέγοντας γι' αυτό το σκοπό υπογραφές, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» (ECI). Ταυτόχρονα ενισχύεται το κίνημα των ενεργών πολιτών και στην Ελλάδα, που επιχειρεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πώληση των υπηρεσιών ύδρευσης.
Savegreek water
Η «Πρωτοβουλία για τη μη Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα» (Savegreek water) συμμετέχει ενεργά στο κίνημα αυτό. Στόχος της είναι «η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τις οδυνηρές συνέπειες της περιέλευσης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες και η διασύνδεση οργανισμών, συλλογικοτήτων, φορέων και προσώπων που ανησυχούν και είναι διατεθειμένοι ν' αντιδράσουν σε τέτοιες πολιτικές», εξηγεί ο Δημήτρης Νικολάου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, στην Ελευθεροτυπία.
Μαζί με τις άλλες κινήσεις πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Ενωση Πολιτών για το Νερό, Κίνηση 136), αλλά και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), προωθούν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής 1.536.461 υπογραφές.
Την πρωτοβουλία μπορούν να υπογράψουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στα 27 κράτη-μέλη.
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους», τονίζουν μέλη της πρωτοβουλίας.
Ζητούν επίσης να θεσπισθεί ευρωπαϊκή νομοθεσία που ρητά θα απαγορεύει την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης. Όσοι πολίτες επιθυμούν να υπογράψουν αυτή την πολιτική έκκληση, μπορούν να το κάνουν στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας http://www.right2wa ter.eu/el μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου.
«Η εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών ήδη έχει επιτύχει να αφυπνίσει σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας. Παρά όμως την ελληνική και πανευρωπαϊκή αντίδραση, παρά τη διεθνώς γενική τάση για επιστροφή των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στον δημόσιο τομέα και παρά τη δήλωση του Επιτρόπου Ρεν, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιμένει στο ξεπούλημα των δικών μας ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ο αγώνας συνεχίζεται και είναι αγώνας όλων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.
πηγή : tvxs 7/9/2013