ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ, η οποία μπήκε μάλλον από καραμπόλα την τελευταία ώρα στο νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4178/2013) του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταργείται η «αμαρτωλή» σύμβαση, που δέσμευσε την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να παραδίδει από το 2009 έως τουλάχιστον το 2015 τα ευαίσθητα γεωχωρικά δεδομένα της Ελλάδας κατ' αποκλειστικότητα στη γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ Α.Ε.
Ταυτοχρόνως με την ίδια ρύθμιση, όπως επιβάλλει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγχρηματοδοτεί την παραγωγή των προγραμμάτων, καθιερώνεται πλέον κανονικά και με το νόμο και στην Ελλάδα η ελεύθερη και δωρεάν διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων για τους πολίτες και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πανηγυρική επιβεβαίωση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων της «Κ.Ε.» (δημοσίευμα στις 9.6.2013, με τίτλο «Σε Γερμανούς μέσω ΟΤΕ το Εθνικό Κτηματολόγιο»), που με ακλόνητα στοιχεία και ντοκουμέντα έφερε στο φως αφ' ενός μεν το περιεχόμενο της σύμβασης της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την ΟΤΕ Α.Ε., αφ' ετέρου δε ότι είναι μεταξύ των θεμάτων αιχμής, τα οποία με εισαγγελική εντολή διερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για διαχειριστικές ανωμαλίες στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Ερευνα η οποία διατάχθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς και βρίσκεται σε εξέλιξη, έως ότου καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα ρύθμιση, που λύνει το «γόρδιο δεσμό» των γεωχωρικών δεδομένων, κατατέθηκε ως τροπολογία από το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα και ενσωματώθηκε ως διάταξη στο νόμο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης την έκανε αποδεκτή, στο πλαίσιο πολιτικού ανοίγματος που είχε αναλάβει προς όλα τα κόμματα, επιδιώκοντας κοινοβουλευτικές συναινέσεις στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.
Αδειάζονται λοιπόν... κανονικά και με το νόμο δύο διαδοχικές διοικήσεις της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Η διοίκηση της περιόδου 2009-2013 του απελθόντος προέδρου Απόστολου Αρβανίτη, που σύναψε και υλοποίησε την «αμαρτωλή» σύμβαση με την ΟΤΕ Α.Ε., αλλά και η νέα διοίκηση της εταιρείας του Δημοσίου για το Κτηματολόγιο, που μετονομάσθηκε πλέον σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.).
Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΧΑ Α.Ε. Δημήτρης Καλουδιώτης (κατά σύμπτωση προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ), λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απαντώντας στα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» είχε σπεύσει να υπεραμυνθεί των επιλογών του προκατόχου του στη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων και στη σύμβαση με τον ΟΤΕ.
Ζήτημα πρώτης γραμμής προκύπτει και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία μέχρι τώρα -τουλάχιστον επισήμως- τήρησε αποστάσεις από το θέμα. Τώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται εξ αντικειμένου να πάρει θέση και να ζητήσει από την εποπτευόμενη εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του νόμου, που φέρει από κάτω φαρδιά πλατιά την υπογραφή τού αναπληρωτή υπουργού Σ. Καλαφάτη.
Δηλαδή να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες ακύρωσης της σύμβασης της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την ΟΤΕ Α.Ε., παρά τις όποιες πιέσεις και αντιδράσεις είναι πιθανόν να ασκηθούν από τους ισχυρούς μετόχους της γερμανικής πλειοψηφίας του Ομίλου και παράλληλα να οργανωθούν οι διαδικασίες και οι δομές, που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη και δωρεάν διάθεση των δεδομένων.
Επενδυτικό εργαλείο
Η δημοσιογραφική αποκάλυψη της εφημερίδας μας αποτέλεσε την απαρχή των εξελίξεων, αφού έγινε και η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι στην Ελλάδα όχι μόνον δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες ελεύθερης και δωρεάν διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων, αλλά μέσω μιας ελεγχόμενης από τη Δικαιοσύνη σύμβασης γίνεται διάθεση και αξιοποίησή τους από μία άσχετη με το αντικείμενο τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, όπως είναι η ΟΤΕ Α.Ε., η οποία έγινε με απ' ευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος 2 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια των σκοπών που εξυπηρετούνται.
Αναδείχθηκε η διάσταση ότι τα γεωχωρικά δεδομένα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους, καθώς είναι αναγκαία για τη διοίκηση, το σχεδιασμό, τις επενδύσεις αλλά και την περιβαλλοντική προστασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα προκάλεσαν οι δεσμεύσεις της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να παραδίδει και στο μέλλον στην ΟΤΕ Α.Ε. τις αποτυπώσεις του αιγιαλού και τα κτηματολογικά διαγράμματα των αστικών περιοχών, που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στο σχεδιασμό επενδύσεων δικτύων μεταφορών και ενέργειας.
Με βάση τις αποκαλύψεις της «Κ.Ε.» εκδηλώθηκαν παρεμβάσεις και καταγγελίες τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, από βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, οικολογικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών σωματείων. Κεντρική πρωτοβουλία για την προώθηση της τροπολογίας ανέλαβε η μη κερδοσκοπική οργάνωση με την επωνυμία Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η οποία προώθησε σχετικό αίτημα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σχετική πρωτοβουλία βρήκε εξαιρετικά εύφορο έδαφος και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πήρε πρωτοβουλίες προώθησής της.