Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 237

Βρήκαν λύση για την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού;

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 16:02

Βρήκαν λύση για την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού

Δημοπράτηση με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής


Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής θα προχωρήσει η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως κατά πλειοψηφία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την είσπραξη 11 εκ ευρώ από το δάνειο που έχει στα χέρια του ο Δήμος Ηρακλειου από την Τράπεζα Ευρωπαικών Επενδύσεων. Παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από τον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας (το ΤΕΕ ΤΑΚ) σε σχέση με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής, αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να επιλέξει αυτή τη διαδικασία, αφού παρά τις αρχικές ενστάσεις των στελεχών της τελικά πείστηκε να επιλέξει αυτή τη διαδρομή επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο και την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου.

Με την επιλογή αυτή είναι κάθετα αντίθετη και η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, αλλά και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, που υπογραμμίζουν ότι η κατασκευή των δημοσίων έργων και ειδικά του Πολιτιστικού Κέντρου (του μεγαλύτερου δημόσιου κτιριακού έργου στην Κρήτη) θα πρέπει να βασίζεται σε άρτιες και πλήρεις μελέτες. Παράλληλα, σημειώνουν και το γεγονός ότι, ενώ η πρώτη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου, υλοποιήθηκε με χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν, η δεύτερη φάση του θα πληρωθεί με χρήματα των δημοτών, οι οποίοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το δάνειο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της κίνησης “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, “η δημοτική μας κίνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου. Θεωρούμε όμως, ότι αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί με το παρόν σύστημα δημοπράτησης. Η επίκληση προθεσμιών στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την κατασκευή του έργου δε μπορεί να αποτελεί βασικό κριτήριο για τις επιλογές μας. Αυτό άλλωστε έχει φανεί και με τη διαχείριση της Αʼ φάσης του έργου. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή των δημοσίων έργων και ειδικά του Πολιτιστικού Κέντρου θα πρέπει να βασίζεται, σε άρτιες και πλήρεις μελέτες, που δεν εξασφαλίζονται με αυτό το σύστημα δημοπράτησης (γνωστά και τα αποτελέσματα της άγονης πρώτης δημοπρασίας…) με την παρουσία ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση του έργου, που δεν εξασφαλίζεται με την υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ και με σεβασμό στην άποψη που έχει εκφράσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ”.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της “Λαικής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης, με δηλώσεις του στην «Π» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι τη στιγμή που ο επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας, το ΤΕΕ ΤΑΚ, έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση κατά της μελετοκατασκευής, είναι φανερό πως υπάρχει μείζον θέμα εφόσον επιλέγεται αυτή η διαδικασία για την δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου. Επίσης, είναι τεράστιο ζήτημα το γεγονός ότι ο Δήμος θα εκχωρήσει στη ΔΕΠΤΑΗ δηλαδή σε μια ανώνυμη εταιρεία, μέσω της διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τη διάθεση ενός σημαντικού ποσού ύψους 11 εκ ευρώ, για την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου. Είναι λάθος μια Ανώνυμη Εταιρεία να διαχειρίζεται χρήματα που προέρχονται από δάνειο του Δήμου, τα οποία θα πληρωθούν από την τσέπη των πολιτών, για την κατασκευή του μεγαλύτερου σε οικονομικό εκτόπισμα έργου της Κρήτης. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη το έργο να περάσει στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου και να ελέγχεται από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι απαράδεκτο να μην ενημερώνεται ενδελεχώς για την πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού.

Πηγή: εφημερίδα Πατρίς: http://www.patris.gr/articles/277392

Διαβάστηκε 2305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 19:47