ΕΚΤ: Αρμέγοντας τα «γουρουνάκια»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 10:37

Κέρδη από 70 έως 80 δις ευρώ αναμένεται πως θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης κατά την περίοδο 2009 – 2012. Κέρδη 9 δις προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα.

 

 
Τα παραπάνω επισημαίνει επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Allianz Global Investors Αντρέας Ούτερμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.
 
Όπως επισημαίνει στο άρθρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, του όλα τα κρατικά καθώς και εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της (securities market program) διακρατούνται τυπικά έως τη λήξη τους και ότι η κύρια πηγή των κερδών της θα είναι οι τόκοι (coupons) που θα εισπράττει, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια χρεοκοπία.
 
«Αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα», τονίζει και προσθέτει ότι «αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε ίσως θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης».
 
Σύμφωνα με τον Αντρέας Ούτερμαν και άλλες κεντρκές τράπεζες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της κρίσης αποκόμισαν κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρει πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ  (Fed) αγόρασε την άνοιξη του 2008 στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, από την οποία αποκόμισε καθαρά κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων.
 
Κέρδη ύψους 17,7 δισ. δολαρίων απέφεραν στα ταμεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τα δάνεια και οι αγορές ενεργητικού της μεγάλης ασφαλιστικής και χρηματοπιστωτικής εταιρείας AIG (American International Group). To Ειδικό Πλαίσιο Ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, μέσω του οποίου οι τράπεζες αντάλλασσαν στοιχεία του ενεργητικού τους με έντοκα γραμμάτια του βρετανικού δημοσίου, απέφερε κέρδη 2,3 δισ. στερλινών έως τον Ιανουάριο του 2012, όταν καταργήθηκε.
 
Επίσης, το Ταμείο Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού της Τράπεζα της Αγγλίας ( Asset Purchase Facility), το οποίο συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009, έχει αποφέρει έως σήμερα κέρδη άνω των 31 δισ. στερλινών, τα οποία διανέμονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.
 
Καταλήγοντας στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείο, που επικαλείται το άρθρο του Αντρέας Ούτερμαν, όσον αφορά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης για τη χορήγηση εγγυήσεων και την αγορά μετοχών σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα, σημειώνει ο κ. Ούτερμαν, αν και το κόστος σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται χαμηλότερο απ' ότι αναμενόταν αρχικά.
 
Για παράδειγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κέρδισε 5 δισ. δολάρια από την αγορά μετοχών της AIG και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια από επενδύσεις που έκανε στη Citigroup και τη Bank of America. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να έχει κέρδος από τις επενδύσεις που έκανε σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

πηγή : tvxs

Διαβάστηκε 2777 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 12:27