Η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ:

Το 118% αγγίζει η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στα οικιακά τιμολόγια, αφού η τιμή της μεγαβατώρας από 9,35 ανεβαίνει στα 20,80, επιβαρύνοντας έτσι τα νοικοκυριά, κατά μέσω όρο, 54 ευρώ ετησίως!
Αυτό ισοδυναμεί για κάθε νοικοκυριό, με πληρωμή του 100% του τέλους που πληρώναμε για την ΕΡΤ. Απ΄αυτό το τέλος, το 25% πήγαινε ούτως ή άλλως, στον ειδικό λογαριασμό του Λειτουργού της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που πληρώνει τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς της «πράσινης ενέργειας».
Η αύξηση γίνεται για να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ύψους 482,08 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 617 εκατ. στο τέλος του 2013 και σε 1,16 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014.
Όλοι αναρωτιούνται ποιός φταίει κι ο ένας τα ρίχνει στον άλλο.
Φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που το αποφάσισε, λένε κάποιοι, αφού μετά από την 1η Ιουλίου, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και είναι πια η ΡΑΕ που αποφασίζει και όχι το υπουργείο.
Φταίει ο Λειτουργός της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) λένε άλλοι, αφού αυτός πληρώνει τις «πράσινες επιδοτήσεις» κι έβλεπε ότι η κατάσταση ξεφεύγει.
Φταίει η κυβέρνηση ή και όλες οι κυβερνήσεις λένε όλοι, που με την πολιτική τους και τη νομοθεσία που έφτιαξαν, δεν προφύλαξαν κανέναν από τα μελλούμενα, ούτε την κοινωνία, ούτε όσους ξεσήκωναν να γίνουν «παραγωγοί ενέργειας». Το πιο αστείο είναι ότι αυτό το λένε και οι ίδιοι οι «παραγωγοί ενέργειας», που «ξεχνούν» ότι οι ίδιοι πηγαινόφερναν τα νομοσχέδια, απαιτώντας την άμεση ψήφισή τους!
Επειδή εμείς δεν πιστεύουμε ότι φταίει ούτε «το κακό το ριζικό μας», ούτε «ο Θεός που μας μισεί» θα πούμε καθαρά πως φταίνε όλοι οι παραπάνω.
Φταίνε, γιατί όλοι μαζί προώθησαν από κοινού την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, ενός αγαθού που θάπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.
Φταίνε γιατί δημιούργησαν μια νέα κρατικοδίαιτη κατ’ ευφημισμό ελεύθερη αγορά, παρέχοντας υπέρογκες εγγυημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, -πέρα των λοιπών άμεσων υψηλότατων επιδοτήσεων- και  που παρά τις μικρές μειώσεις τους παραμένουν υψηλότατες.
Φταίνε όλοι μαζί, γιατί ήξεραν ότι για να λειτουργήσει μια «απελευθερωμένη αγορά», δημιουργείται μια τεράστια σπατάλη για κάθε είδους έργων παραγωγής ενέργειας, που εκτινάζει τα κόστη και που μετά καλείται η κοινωνία να τα πληρώσει.
Φταίνε γιατί, για να επιβάλλουν συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», αποδέχθηκαν συνειδητά να μην μελετήσουν, άρα και να μην γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, τα ακριβή αποτελέσματα της πολιτικής τους σε κανένα επίπεδο –οικονομικό, τεχνικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό-  κι αυτό με το επιχείρημα να μην βάλουν «φραγμούς στην επιχειρηματικότητα»!
Φταίνε γιατί άφησαν την κοινωνία στο μαύρο σκοτάδι, από άποψη ενημέρωσης, για ένα θέμα που την αφορά άμεσα, αλλά που είναι δύσκολο να κατανοήσει με την πολύπλοκη νομοθεσία και τους λοιπούς μηχανισμούς που επέβαλαν. Το χειρότερο είναι βέβαια, ότι σιγά σιγά θα την αφήσουν και κυριολεκτικά στο μαύρο σκοτάδι, όσο τα πράγματα χειροτερεύουν, όσο οι αυξήσεις θα συνεχίζονται και όσο περισσότεροι λογαριασμοί θα μένουν απλήρωτοι!
Καλούμε όλους τους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν το κόστος των σχεδιασμών που έφεραν και φέρνουν ενεργειακή φτώχεια στην κοινωνία και κέρδη στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, να μελετήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που μέχρι τώρα -και δικαίως- κοίταζαν πρώτα απ’ όλα για τη μεγάλη πληγή, που ήταν το χαράτσι στα ακίνητα.
Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, θα βρούν μέσα κι άλλες εκπλήξεις, όπως τα μεγάλα και αυξανόμενα ποσά για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και το Ελληνικό Σύστημα Διανομής. Τα ποσά αυτά αποσπάστηκαν, για να αντιστοιχούν στις νέες εταιρείες ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση των πρώην Διευθύνσεων της ΔΕΗ, κάτι που έγινε επίσης για την προσαρμογή στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Αυτός είναι ο λόγος που δε φαίνεται μεγάλη αύξηση στο «καθαρό» ρεύμα: έτσι κρύβονται και οι υπόλοιπες τεράστιες αυξήσεις που -σε μεγάλο βαθμό- οφείλονται κι αυτές σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις των δικτύων για να συνδεθούν ΑΠΕ.
Καλούμε όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας που πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γυρίσουμε στην εποχή όπου όλες οι γωνιές της χώρας δεν είχαν καν ρεύμα και είχαν μόνο οι περιοχές όπου οι επενδύσεις «έβγαιναν» και σε αυτές μόνο οι λίγοι που είχαν να το πληρώσουν!! 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatavape
http://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

 

πηγή :ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ