Στη χονδρική μπαίνουν οι Κινέζοι

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 15:04

 


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Άμεσες και δυναμικές αντιδράσεις προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ενδιαφέρον των Κινέζων να δημιουργήσουν αχανές εμπορικό κέντρο χονδρικής πώλησης στο Θριάσιο. «Αν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξουν οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις στην Κρήτη αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Μικρές και μεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί δραματικά, είπε ο κ. Αλιφιεράκης και πρόσθεσε: Μόλις ενημερωθούμε πλήρως για όλες τις παραμέτρους του θέματος, θα αξιοποιήσουμε την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία για την αποτροπή μίας τέτοιου είδους επένδυσης!»

Κινέζικα συμφέροντα, μέσω της Cosco ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν υπεραγορά χονδρικής κινέζικων προϊόντων στην έκταση του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου.

Η Cosco μάλιστα διεκδικεί την έκταση μέσω του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ανάλογα κέντρα λειτουργούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Ντουμπάι, Μεξικό, Κατάρ κλπ) με αποτέλεσμα οι αγορές των χωρών αυτών να πλημμυρίζουν από κινέζικα εμπορεύματα.

«Η δική μας οικονομία δεν είναι δομημένη έτσι ώστε να αντέχει τέτοιου είδους επενδύσεις, σχολιάζει ο κ. Αλιφιεράκης. Θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στις βιοτεχνίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό. Θα έχουμε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, άνοδο της ανεργίας και κοινωνικές αναταράξεις. Χρειάζεται να ψάξουμε εξονυχιστικά τι προβλέπεται στην κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις σχετικές διατάξεις για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και την οικονομία μας».

Κατά τον κ. Αλιφιεράκη αν γίνει μια τέτοιου είδους επένδυση η αγορά θα πλημμυρίσει ακόμα περισσότερο από αμφισβητούμενης ποιότητας κινέζικα προϊόντα τα οποία ίσως αρχικά να είναι φθηνά, στη συνέχεια όμως οι τιμές τους θα αυξηθούν μόλις οι κινέζικες εταιρείες αντιληφθούν ότι κυριαρχούν και κατευθύνουν την αγορά!

Ποιοι είναι οι φορείς της επένδυσης;

Ο φορέας πίσω από αυτές τις επενδύσεις, που συχνά γίνονται από κοινού με τοπικούς ομίλους σε συνεργασία με εγχώριες κατασκευαστικές, είναι η China Machinery & Electronic Products Exhibition Center, ευρύτερα γνωστός πλέον ως Chinamex. Υποστηρίζεται από το κινεζικό υπουργείο εμπορίου ως πλατφόρμα προώθησης κινεζικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής τους έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία περιφερειακών διαρκών εμπορικών εκθέσεων σε κομβικά γεωγραφικά σημεία από τις οποίες μπορούν να πουληθούν προϊόντα στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

«Φέρνει έτσι τα κινεζικά προϊόντα κοντύτερα στις αγορές τους και μειώνει σημαντικά τα κόστη για τους δυνητικούς πελάτες των κινεζικών ομίλων» εξηγεί στην «Καθημερινή» πηγή σε γνώση των σχεδιασμών για το ελληνικό Dragon Mart.

Επικεφαλής του ομίλου Chinamex είναι ο Χάο Φενγκ, που αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα. Ενίοτε προκαλώντας και τις αντιδράσεις των τοπικών επιχειρηματικών συνδέσμων και επιμελητηρίων.

Οπως στην περίπτωση του Μεξικού, καθώς εγχώρια συμφέροντα αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τη μαζική εισβολή του φτηνού ανταγωνισμού που συνεπάγονται αυτά τα projects.

Το μοντέλο για κάθε Dragon Mart διαφέρει καθώς ενίοτε περιλαμβάνει και κέντρα ψυχαγωγίας και λιανικών πωλήσεων, φιλοξενώντας και διεθνή brands, όπως τα McDonalds. Αυτή είναι η περίπτωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του υπερμεγέθους εμπορικού στο Ντουμπάι, προϋπολογισμού 270 εκατ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο οι προσφορές

Το ελληνικό εγχείρημα, εφόσον προκριθεί η υλοποίησή του, θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων που θα κάνει η Cosco Pacific εάν επικρατήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για το Θριάσιο. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να ζητηθούν εντός του επομένου μήνα, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν η έκταση των 600 στρεμμάτων θα παραχωρηθεί ολόκληρη ή θα κατατμηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Η Cosco ενδιαφέρεται ακόμα και για το σύνολο των 600 στρεμμάτων, σύμφωνα με κύκλους της ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά διατυπώνονται επιφυλάξεις εάν πρέπει να επιλεγεί αυτή η λύση προκειμένου να μην αποκλειστεί η είσοδος σε άλλους χρήστες. Μεταξύ των άλλων υποψηφίων είναι και οι Grivalia Properties, Sarmed και Goldair.

Υπενθυμίζεται πως η Cosco φιλοξενεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στον Πειραιά κέντρα διανομής πολυεθνικών όπως η Huawei, η ZTE και άλλες.
 
πηγή : ΠΑΤΡΙΣ
 
Διαβάστηκε 1949 φορές