Αλλάζουν όλα γύρω από το αεροδρόμιο "Καζαντζάκης"

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 15:01

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μετακινείται νότια και η λεωφόρος Ικάρου

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη νέα χάραξη του δρόμου πρόσβασης προς το αεροδρόμιο και όλες τις αλλαγές που σηματοδοτεί στον περιβάλλοντα χώρο η εσωτερική επέκταση των υποδομών του κατά 7.000τ.μ.

Στο χάρτη αποτυπώνεται η αύξηση των θέσεων στάθμευσης στα ενοικιαζόμενα και τα Ι.Χ. ,ενώ διακρίνονται και οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας μπροστά από την είσοδο του αεροδρομίου που διαμορφώνονται για την κίνηση των ταξί, των λεωφορείων και των επιβατικών αυτοκινήτων




Οι δομικές αλλαγές που σηματοδοτεί η επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου Ν.Καζαντζάκη κατά 7.000 τ.μ. δρομολογεί με τη μορφή “ντόμινο” την αναδιομόρφωση και του περιβάλλοντα χώρου, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιήσει και τη διαδικασία της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο Δήμος Ηρακλείου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον διευθυντή Πολεοδομικών Σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να “τρέξει” η διαδικασία της τροποίησης του πολεοδομικού σχεδίου που προυποθέτει η έναρξη των εργασιών επέκτασης του αεροδρομίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία της τροποποίησης που θα προσαρμόσει στο πολεοδομικό σχέδιο τις νέες αλλαγές που δρομολογούνται από την επέκταση του αεροδρομίου.

Όπως προκύπτει τα 7.000 τ.μ προστίθενται περιμετρικά του αερολιμένα προκειμένου να αυξηθεί κατά 2.800 τ.μ. ο κεντρικός χώρος της εισόδου, και κατά 2.200τ.μ. η αίθουσα αναχωρήσεων ώστε να διαχωριστεί η κυκλοφορία στην αίθουσα αναχωρήσεων από τους χώρους αναμονής. Αντίστοιχα επεκτείνεται κατά 1.300 τ.μ. ο χώρος αφίξεων ώστε να αυξηθούν οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών από τέσσερα σε έξι.

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική διαμόρφωση του αεροδρομίου τόσο σε σχέση με την όδευση της πρόσβασης, όσο και σε σχέση με τις χρήσεις των χώρων έξω από αυτό. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ.Αναστασάκη, αλλάζει η χάραξη της λεωφόρου Ικάρου που οδηγεί στο αεροδρόμιο καθώς ακυρώνεται η υφιστάμενη και η νέα μετακινείται πίσω από το πάρκιγκ το οποίο διαχειρίζεται σήμερα η ΔΕΠΑΝΑΛ. Έτσι η όδευση της Ικάρου μετακινείται νοτιότερα, και δημιουργείται ένας νέος κυκλικός κόμβος στη συμβολή της με την οδό Σενετάκη η οποία θα λειτουργεί και ως βασική οδός πρόσβασης. Παράλληλα μετακινείται και η είσοδος προς τις εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας. Ακριβώς μπροστά από το χώρο του αεροδρομίου, δημιουργούνται τρεις διακριτές λωρίδες κίνησης, επιβίβασης και αποβίβασης ανά κατηγορία οχημάτων ( ΙΧ , ταξί , λεωφορεία) οι οποίες σχηματίζουν ένα μονοδρομημένο δακτύλιο ο οποίος συνδέεται με τη βασική οδό πρόσβασης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει δημιουργείται ένας οργανωμένος χώρος αναμονής 80 θέσεων ταξί, όπως επίσης και μια περιοχή για την εξυπηρέτηση των βραχείας διαρκείας σταθμεύσεων. Σε ό,τι αφορά στο χώρο επιβίβασης στα τουριστικά λεωφορεία αυτός μεταφέρεται δυτικά του κτιρίου που λειτουργεί ανεξάρτητα και διασφαλίζει την πρόσβαση στους πεζούς. Την ίδια στιγμή αυξάνονται κατά 453 οι θέσεις στάθμευσης των ΙΧ και των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων.
 
πηγή : ΠΑΤΡΙΣ
 
Διαβάστηκε 2360 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 04:52