Ιόνιος ξεσηκωμός

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 08:02

Ψήφισμα κατά της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων από την κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσαν χθες αρχές και φορείς της Κέρκυρας. Παράλληλα, προετοιμάζονται κοινές δράσεις διαμαρτυρίας και στην Αθήνα, σε συνεργασία με πολίτες άλλων περιοχών της χώρας όπου πωλούνται περιφερειακά αεροδρόμια.

Το ψήφισμα υπογράφουν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Νικολέττα Πανδή, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, φορείς, σωματεία και κινήματα πωλητών κατά της πώλησης δημόσιας γης στο νησί.

Εκδόθηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, και με αυτό οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι θα αντισταθούν και θα εμποδίσουν με κάθε νόμιμο δικαίωμα την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, που είναι παράγοντες εσόδων και ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επιζήμια

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, η νησιωτικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθιστά τα αεροδρόμια άκρως αναγκαία για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια. Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους. «Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη του τόπου τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η ιδιωτικοποίησή τους» επισημαίνουν οι υπογράφοντες.

Και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας», ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, με υπολογισμούς του έτους 2013, έχει ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 27 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν ανταποδίδονται εξ ολοκλήρου. Αυτά τα έσοδα συνεισφέρουν άμεσα στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το 0,8%, ενώ συνεισφέρουν άμεσα στο ΑΕΠ της Κέρκυρας το 1,8% περίπου.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως λόγω του ότι ο βαθμός εξάρτησης του τουρισμού στην Κέρκυρα από τις αερομεταφορές ανέρχεται στο 85%, το αεροδρόμιο συνεισφέρει έμμεσα στο ΑΕΠ της Περιφέρειας περίπου κατά 25,7 %, ενώ συνεισφέρει έμμεσα στο ΑΕΠ της Κέρκυρας περίπου κατά 56,6 %.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα τονίζουν επίσης ότι η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας για διάφορους από τη θεσμοθέτησή της σκοπούς. Αντίκειται επίσης στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας.

«Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους, να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων αυτής της πολιτείας. Ζητούμε να ακυρωθούν άμεσα οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Ελληνες πολίτες για το σκοπό αυτό» καταλήγει το ψήφισμα.

Στη χθεσινή σύσκεψη και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων υπεράσπισης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας ενάντια στην πώλησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκε η οργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας στις 10 Οκτωβρίου, η προσπάθεια συντονισμού με τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της πρώτης ομάδας αποκρατικοποίησης για την πραγμάτωση κοινής διαμαρτυρίας στην Αθήνα -στη Βουλή και το ΤΑΙΠΕΔ- και κοινής συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ, αλλά και η δέσμευση των συνδιοργανωτών και των υπογραφόντων του ψηφίσματος για την άσκηση ένδικων μέσων προς πάσα κατεύθυνση, με σκοπό την ακύρωση των επιζήμιων για την κοινωνία και την οικονομία ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων.

 
πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστηκε 2032 φορές