Bloomberg για Αμφίπολη: Ξανά στην ατζέντα η χρηματοδότηση του πολιτισμού

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 07:45

Η ανακάλυψη του τάφου στην Αμφίπολης ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στην χρηματοδότηση του πολιτισμού στην Ελλάδα και δίνει στους Ελληνες ελπίδα για το «αύριο».

Όταν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις Καρυάτιδες μέσα στον τάφο της Αμφίπολης, οι αρχαιολόγοι, στην πραγματικότητα, βρήκαν κάτι περισσότερο από μια ιστορία της 2.300 ετών πόλης, σημειώνει το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

Η «επιστροφή» του αρχαίου πολιτισμού στο προσκήνιο, επαναφέρει στην επιφάνεια τα θέματα του πολιτισμού που έχουν υποστεί οικονομική «καθίζηση» λόγω της λιτότητας

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, λιτότητας και... σφίξιμο του ζωναριού, η Ελλάδα έβαλε ξανά στην ατζέντα τη χρηματοδότηση του πολιτισμού, με ακόμα και τον Αντώνη Σαμαρά να επισκέπτεται τον τύμβο.

Αυτό το γεγονός, επισημαίνει το Bloomberg, δηλαδή η «επιστροφή» του αρχαίου πολιτισμού στο προσκήνιο, επαναφέρει στην επιφάνεια τα θέματα του πολιτισμού που έχουν υποστεί οικονομική «καθίζηση» λόγω της λιτότητας.

«Δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τύμβο», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη. «Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο. Η κρίση άφησε τον αντίτυπό της στη χρηματοδότηση του τομέα του πολιτισμού. Αλλά ο ελληνικός πολιτισμός πάντα τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου», πρσθέτει.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, η λιτότητα επέβαλε την μείωση των δαπανών στα πάντα. Ωστόσο, η ανακάλυψη της Αμφίπολης ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στην χρηματοδότηση του πολιτισμού, καθώς αναμένεται να έχει οικονομικό όφελος για τη χώρα, πέραν της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το 2010 τα χρήματα για τον πολιτισμό έχουν μειωθεί στο μισό, καθώς οδηγήθηκαν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Παράλληλα μειώθηκαν και οι δωρεές.

Τώρα οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού θέλουν μέρος των κονδυλίων από την ΕΕ που θα δοθούν στην Ελλάδα επόμενα έξι χρόνια. Από προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης η Ελλάδα έχει μοιράσει ήδη 730 εκατ. ευρώ σε 640 πολιτιστικά projects.

Η επένδυση στον πολιτισμό είναι οδηγός για την οικονομία, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις

«Τα χρήματα για τον πολιτισμό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια αναγκαιότητα», τονίζει η κ. Μενδώνη. Η επένδυση στον πολιτισμό είναι οδηγός για την οικονομία, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις, όπως προσθέτει.

Φυσικά, αυτό το γεγονός δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Τόσο στη Γαλλία όσο και την Ιταλία, ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό έχει συρρικνωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Στην Ιταλία ωστόσο μεγάλες εταιρείες σπονσοράρουν τον πολιτισμό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρώην υπουργός πολιτισμού, ξέρει πολύ καλά το κόστος που έχει η μείωση του προϋπολογισμού του πολιτισμού, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει πως η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να ξεπεράσει την αποστροφή και άρνησή της απέναντι στις εταιρικές δωρεές για τον πολιτισμό, που έχουν υπάρξει ωστόσο σημαντική πηγή χρηματοδότησης.

Οπως, για παράδειγμα, η Στοά του Αττάλου που είχε χρηματοδοτηθεί από την οικογένεια Ροκφέλερ το 1950.

Πολλοί αρχαιολόγοι εντός του υπουργείου είναι αντίθετοι με το να έρχονται χρήματα μέσω των μνημείων. Το θεωρούν ντροπή

Οπως τονίζει η κ. Μενδώνη, η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας - όπως η χρηματοδότηση που κάνει η εταιρεία υποδημάτων Tod's για την αναζωογόνηση του Κολοσσαίου - και να φέρει μεγάλες εταιρείες κοντά στον πολιτισμό. «Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην μετέπειτα προβολή του επενδυτή», υπογραμμίζει.

Ο Στίβεν Μίλερ, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Berkley, ο οποίος είχε εργαστεί στην ανασκαφή της Νεμέας το 1973 αλλά και στην Αμφίπολη το 1970, σημειώνει: «Πολλοί αρχαιολόγοι εντός του υπουργείου είναι αντίθετοι με το να έρχονται χρήματα μέσω των μνημείων. Το θεωρούν ντροπή».

Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων φιλανθρωπίας Elpis, σημειώνει πως το Μουσείο της Ακρόπολης έδειξε το δρόμο. Εγινε ένα από τα μεγαλύτερα «χαρτιά» της Ελλάδας, προσελκύοντας τουρίστες και ενισχύοντας την οικονομία.

Ομως, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο για την Αμφίπολη. Στην Ιταλία, ήδη θα είχαν καταστρώσει σχέδια και businees plans. Aυτό χρειάζεται η Ελλάδα και το timing είναι το πλέον κατάλληλο. Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι η ελπίδα. Η λιτότητα μοιάζει ατέλειωτη. Στην Αμφίπολη είδαν την ελπίδα για κάτι καινούργιο και άφθαρτο που θα μπορούσε να αναγεννήσει την Ελλάδα», τονίζει κ. Φαρμάκης.


  πηγή : thetoc

Διαβάστηκε 2319 φορές