Μαζική στροφή στα υπεράκτια αιολικά πραγματοποιεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, που καταγράφει το μαζικό κίνημα αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Η κυβέρνηση θέλει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των ανεμογεννητριών έως το 2030, με σκοπό να προμηθεύσει την Κεντρική Ευρώπη με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Αλλά σε πολλά μέρη ο πληθυσμός δεν θέλει ούτε να ακούει για… ανεμογεννήτριες.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μαζική επέκταση της αιολικής ενέργειας.
Μέχρι το 2030, η χωρητικότητα των ανεμογεννητριών αναμένεται να διπλασιαστεί από τα σημερινά 5 σε 9,5 γιγαβάτ (GW).
Με τις ανεμογεννήτριες η Ελλάδα προσδοκά να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.
Μια προγραμματισμένη γραμμή συνεχούς ρεύματος 500 kilovolt θα επιτρέψει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια να ρεύσει στα Βαλκάνια προς την Αυστρία και τη Γερμανία.
Αλλά σε πολλά μέρη, οι τοπικοί πολιτικοί, οι περιβαλλοντολόγοι και η τουριστική βιομηχανία αντιτίθενται στην επέκταση της αιολικής ενέργειας.
Ωστόσο, επειδή οι καλύτερες τοποθεσίες αιολικών πάρκων στην ξηρά έχουν ήδη κατανεμηθεί, το Υπουργείο Ενέργειας βασίζεται πλέον σε ανεμογεννήτριες στην ανοιχτή θάλασσα.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να συνεισφέρουν δυναμικότητα 1,9 GW εντός έξι ετών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 12,4 GW από 25 υπεράκτια αιολικά πάρκα έχουν προγραμματιστεί για το 2050 - αυτό λέει το τρέχον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ενεργειακές εταιρείες όπως οι Cenergy, RWE, Helleniq Energy, Ocean Winds, Equinor και Iberdrola έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Αντιδράσεις
Όμως ο διαγωνισμός των έργων καθυστερεί, επειδή οι Έλληνες αντιδρούν.
Ειδικά στο νησί της Κρήτης οι κάτοικοι έχουν επαναστατήσει διαμαρτυρόμενοι εντόνως ενάντια στους πολιτικούς στην Αθήνα.
Με άλλα λόγια, καταγράφεται μαζική αντίσταση στις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των ακτών.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ανέβαλε τη διαδικασία αναθεώρησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων κοντά στην Κρήτη, η οποία υποτίθεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν θέλει να χαλάσει τη διάθεση των ψηφοφόρων στο νησί της καταγωγής του.
Υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000;
Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική ως προς την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι ειδικοί στο Υπουργείο Ενέργειας την υπολογίζουν στα 40 GW, ποσότητα διπλάσια από τη συνολική χωρητικότητα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Υπάρχουν όμως όρια στη χρήση.
Η Ελλάδα μάχεται με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες για κυριαρχικά δικαιώματα και οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα χωρικά της ύδατα για υπεράκτιες επενδύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή για πιθανή επέκταση υπεράκτιων εγκαταστάσεων περιορίζεται σε μια λωρίδα πλάτους 11,1 χιλιομέτρων από τις ελληνικές ακτές».
Πηγή: https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/741823/fourtoynes-sta-yperaktia-aiolika-genikeyetai-i-antistasi-apenanti-stis-anemogennitries