Από τη Συνέντευξη Τύπου 7 συλλογικοτήτων του Ηρακλείου για τα προβλήματα της πόλης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 11:50

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, με παρουσία μεγάλου πλήθους συμπολιτών μας, η συνέντευξη τύπου των συνεργαζομένων συλλογικοτήτων που αναφέρονται παρακάτω με θέμα: «Καθημερινά Προβλήματα Ποιότητας Ζωής των Κατοίκων Ηρακλείου». Θίχτηκαν πάρα πολλά ζητήματα, χωρίς αναλυτική παρουσίαση, δεδομένου ότι το βασικό μήνυμα της συνέντευξης ήταν η γνωστοποίηση της ύπαρξης των κινήσεων αυτών και η παρότρυνση των πολιτών του Ηρακλείου να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης και της καθημερινότητάς τους. 

 

 

Συνοπτικά: 

 

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου επεσήμανε ορισμένα πολύ βασικά προβλήματα της πόλης, όπως το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης με τις τεράστιες απώλειες νερού, την απαράδεκτη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα με την κυριαρχία του Ι.Χ. και τη μειωμένη χρήση μέσων μαζικής μετακίνησης και ποδηλάτου κ.α. Τόνισε την παντελή έλλειψη διαβούλευσης για τα έργα του Δήμου.

Ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσής του και στις δράσεις που αναπτύσσει για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, το κυκλοφοριακό της παλιάς πόλης κ.α., ενώ πρότεινε την άμεση δημιουργία ομάδων εργασίας για τη μελέτη όλων των βασικών προβλημάτων της πόλης (πράσινο, απορρίμματα, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λ.π.) και τη συντονισμένη δράση για την επίλυσή τους.

Η Ομάδα Κατοίκων Άη-Γιάννη εστιάστηκε στο θέμα της προωθούμενης από τη δημοτική αρχή δημιουργίας κολυμβητηρίου σε έκταση πρασίνου 15 στρεμμάτων στον Άη Γιάννη εκφράζοντας τεκμηριωμένα την αντίθεσή της και ζητώντας να γίνει ουσιαστική διαβούλευση.

Η Ομάδα Κατοίκων Μασταμπά επικεντρώθηκε στην απειλή κοψίματος από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου αρκετών από τα εναπομείναντα μεγάλα πεύκα της συνοικίας με πρόσχημα την κατάσταση της υγείας τους είτε διάφορες τυπικές/νομικίστικες δικαιολογίες. Έχουν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της σχετικής απόφασης του Δήμου.

Η Ομάδα Κατοίκων Λάκκου και ευρύτερης περιοχής ανέφερε πολλά από τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην περιοχή ή προέκυψαν κατά την εκτέλεση του πρόσφατου έργου οδοποιίας και ανάπλασης. Έδωσε έμφαση στο θέμα των κακοτεχνιών του έργου, στο κυκλοφοριακό (διέλευση – στάθμευση των οχημάτων των μονίμων κατοίκων), στην έλλειψη χώρων πρασίνου, στην ανάγκη αντιμετώπισης της καταπάτησης δημοσίων χώρων και στους κινδύνους που εγκυμονούν από τα γεμάτα με σκουπίδια ετοιμόρροπα κτίρια. Επίσης, παρουσίασε τη δράση που ανέπτυξε για την εξασφάλιση πνεύμονα πρασίνου στο ¨Λάκκο¨.

Η Ομάδα Κατοίκων Φορτέτζας ανέφερε πληθώρα προβλημάτων, όπως έλλειψη πρασίνου, μεγάλες ελλείψεις υποδομών, σοβαρές διακοπές υδροδότησης, κακές συγκοινωνίες, κακή συντήρηση δρόμων κ.α. Γενικά, διαμαρτυρήθηκε για εγκατάλειψη της συνοικίας από τη δημοτική αρχή. 

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «Ηράκλειο Κουασιμόδεια Πόλη» Π. Φαρσαράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της επισημαίνοντας πως είναι ένα βήμα έκφρασης -κυρίως καταγγελιών- για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Έχει φτάσει τα 15.000 μέλη. 

Πιο αναλυτικά:

Ο Αριστείδης Παπαδάκης από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου εκδήλωσε ικανοποίηση για την ενεργοποίηση δραστήριων συλλογικοτήτων από γειτονιές που αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα. Αναφέρθηκε σε μερικά από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης: 

Το κυκλοφοριακό είναι κοινό πρόβλημα σε πόλεις με πυκνοδομημένο ιστορικό κέντρο, όπως και οι λύσεις του, τις οποίες το Ηράκλειο αγνοεί. Κυριαρχεί το ΙΧ, η δημόσια συγκοινωνία αντιπροσωπεύει λιγότερο από 2% των μετακινήσεων, το ποδήλατο βρίσκεται υπό διωγμό. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης με καλύτερη δημόσια συγκοινωνία, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, πεζοδρομήσεις, περιφερειακές διαδρομές και πάρκινγκ σε συγκοινωνιακούς κόμβους έξω από το κέντρο. 

Η διαχείριση απορριμμάτων είναι χρόνια ασθένεια σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα προβληματικούς ΧΥΤΑ, αδιέξοδο των διαχειριστικών σχεδίων και πολύ μικρή ανταπόκριση των πολιτών στην υποβαθμισμένη "ανακύκλωση" με τους μπλε κάδους. Σήμερα προωθούνται τα δαπανηρά κι επικίνδυνα εργοστάσια καύσης που βρίσκονται στον αντίποδα της ορθολογικής διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, πρόληψη, μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. 

Στη διαχείριση νερού καταφεύγουμε σε ενεργοβόρα, ακριβά και επιζήμια για το περιβάλλον και τους υδροφορείς έργα αντί της αντικατάστασης του φθαρμένου δικτύου ύδρευσης που εδώ και δεκαετίες έχει απώλειες πάνω από 50%. 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην παντελή έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για τα έργα του δήμου που θα έπρεπε να γίνεται με οργανωμένο συμμετοχικό σχεδιασμό.

Ο Γιώργος Βλοντάκης από το Σύλλογο Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του συλλόγου, που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση της έντονης ηχορύπανσης από καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και από τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό διαφόρων επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, παράλληλα με τη συνειδητοποίηση του πόσο αδύναμος είναι ένας θιγόμενος πολίτης που δεν έχει διασυνδέσεις και χρήμα για δικηγόρους. 

 Οι παρεμβάσεις του συλλόγου είναι κυρίως δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και παραστάσεις στις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, Δήμο, Τμήμα Δημ. Υγείας κ.α.), συνοδευόμενες, κατά κανόνα, από έγγραφες καταγγελίες για συγκεκριμένες οχλήσεις από επιχειρήσεις και άτομα. Στα θέματα δραστηριότητας, εκτός από το θέμα της ηχορύπανσης συγκαταλέγονται και άλλα θέματα ποιότητας ζωής, όπως κυκλοφοριακό, πράσινο της πόλης, παράνομες ρυπογόνες δραστηριότητες σε περιοχές κατοικίας, διαχείριση στερεών απορριμμάτων κ.α. Υπάρχει κάποια μείωση των οχλήσεων τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει οριστική εξάλειψή τους, συχνά ένα πρόβλημα παύει να υφίσταται για λίγο και μετά επανέρχεται.

Πρότεινε τη δημιουργία εθελοντικών ΜΟΝΙΜΩΝ ομάδων εργασίας για την επεξεργασία των προβλημάτων της πόλης και τη δράση πάνω σε αυτά.

Τέλος, κατήγγειλε πώς η «Επιτροπή Έργου» του Δήμου για την εκπόνηση Κανονιστικής Απόφασης για την ηχορύπανση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να λειτουργεί, ενώ έχουν περάσει 2 περίπου μήνες από την αναγγελία δημιουργίας της. 

Η Δέσποινα Μαραγκάκη από την Ομάδα Κατοίκων Άη-Γιάννη ανέφερε τα εξής: Στον Άγιο Ιωάννη, ένα πυκνοκατοικημένο και διαρκώς αναπτυσσόμενο προάστιο δεν υπάρχει ούτε ένας δημόσιος χώρος άθλησης. Ζητούμε να γίνει Αθλητικό Πάρκο. Χώρος δηλαδή με πολλαπλές δραστηριότητες που θα αποδοθεί στους κάτοικους του προαστίου και των γύρω περιοχών.

Ο Δήμος μας σχεδιάζει ένα έργο που αφορά περισσότερο τους αθλητές που ασχολούνται με την κολύμβηση και ελάχιστα τα λοιπά αθλήματα. Τρείς πισίνες, ένα γυμναστήριο και ένα γήπεδο μπάσκετ. Όλα είναι κατασκευές κλειστού τύπου σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων. Ο χώρος αυτός θα έχει δυναμική φιλοξενίας 2.500 θεατών σύμφωνα με την προμελέτη!!!

Αυτό λοιπόν το έργο, υπερτοπικού χαρακτήρα ένα έργο ολυμπιακών προδιαγραφών, θα κατασκευαστεί μέσα σε μια ήσυχη γειτονιά;

Ποιός ειδικός αποφάσισε ότι πρέπει να κοπούν 250 δέντρα και να αντικατασταθούν με μια μοντέρνα κατασκευή από μπετόν; Μέσα σε αστικό ιστό. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου που έχει απομείνει. Η κλιματική αλλαγή μας βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους και αδιάφορους για τις συνέπειες.

Όλα δείχνουν ότι το έργο αυτό δεν έχει μελετηθεί ΚΑΘΟΛΟΥ τουλάχιστον σε ότι αφορά τις αρνητικές συνέπειες για την περιοχή. Έγινε μια προμελέτη σε χρόνο αστραπή. Δεν λήφθηκαν καθόλου υπ όψιν σε αυτή την προμελέτη τα αιτήματα που έχει καταθέσει ος Σύλλογος Αγίου Ιωάννου διαχρονικά.

Ζητούμε μια διαβούλευση όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις. Να κληθούν οι κάτοικοι και των γύρω προαστίων, να κληθούν επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον αλλά και πολεοδόμοι. Να γίνει μια ενημέρωση, να απαντηθούν ερωτήματα και να κατατεθούν ενστάσεις.

Η Δέσποινα Ανδριγιαννάκη από την Ομάδα Κατοίκων Λάκκου και ευρύτερης περιοχής ανέφερε τα παρακάτω: Οι κάτοικοι του Λάκκου και της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφερόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, εκφράζουμε ξανά τους προβληματισμούς μας, τις ενστάσεις μας, θέτουμε ερωτήματα, προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα και απαιτούμε ικανοποιητικές λύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ζητάμε από το Δήμαρχο, κ. Λαμπρινό και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν αποφάσεις για:

 

  1. Να αποκατασταθούν οι ζημιές που προέκυψαν στα κτίρια από τις κακοτεχνίες κατά την υλοποίηση του έργου οδοποιίας και ανάπλασης.
  2. Να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων επί 24ώρου, όλων των μονίμων κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων, στον Λάκκο και την ευρύτερη περιοχή.
  3. Να εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης των οχημάτων για όλους τους μόνιμους κατοίκους που δεν διαθέτουν ιδιωτικά πάρκινγκ, μία θέση ανά οικία, από τις διαγραμμισμένες με χρήση κάρτας ή στο πάρκινγκ του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
  4. Να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου και πάρκων τσέπης στην περιοχή μας, στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου. 
  5. Να ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2023 η διαμόρφωση του τριγωνικού χώρου με τις κερκίδες, σε πνεύμονα πρασίνου.
  6. Να εφαρμόζεται η υφιστάμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της καταπάτησης των δημοσίων κοινόχρηστων ή και ιδιωτικών χώρων, από οποιονδήποτε.
  7. Να υλοποιηθούν άμεσα ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης μας, εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονούν από τα γεμάτα με σκουπίδια ετοιμόρροπα κτίρια.

 

Η Δέσποινα Κατεχάκη από την Ομάδα Κατοίκων Φορτέτζας έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα: 

ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ;

Μέσα από 2 video (https://youtu.be/v4SylpkpVxg, https://youtu.be/VpP7KSg4YJE ) ζητάμε από κοινό και δημοσιογράφους να μας πούν: σε ποιά εποχή καταγράφουμε την ζωή στην Φορτέτσα;

Τι έργο υποδομής, προόδου και ανάπτυξης έγινε; Πότε έγινε τελευταία φορά; Υπάρχουν, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, κολυμβητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, κέντρο νεότητας; Πόσο καλά είναι φωτισμένοι οι δρόμοι, πόσο συχνά έχουμε πρόβλημα νερού και πόσο καλά λειτουργεί η αστική γραμμή συγκοινωνίας; Υπάρχουν πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, σήμανση ασφαλείας, επιγραφές σημείων διαφυγής, ενδείξεως καταφυγής, έργα με σεβασμό στα παιδιά, στους ΑΜΕΑ στα ζώα τι γίνεται με τα κοινωνικά προβλήματα τις συμμορίες ανηλίκων και τα ναρκωτικά;

Κάθε πότε γίνεται έργο συντήρησης, πόσο προσωπικό απασχολεί ο Δήμος Ηρακλείου στην Φορτέτσα, πόσα χρήματα χρησιμοποίησε απ αυτά που εισέπραξε από τους κατοίκους, πόσα από αυτά αξιοποίησε στην περιοχή, πόσα επένδυσε και πόσα διέθεσε για ψυχαγωγία και πολιτισμό στην Φορτέτσα; Πόσο αναβαθμίστηκε το βιοτικό επίπεδο; Πόσες φορές επισκέφτηκαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι Σύμβουλοι την Φορτέτσα, για πιο λόγο και πότε ήταν η τελευταία φορά;

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ: Κατοίκους, παράγοντες, φορείς, συντελεστές, τοπική αυτοδιοίκηση, νομικούς, πολιτικούς, πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους, οικολογικές & φιλοζωικές οργανώσεις, όπως και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής μέριμνας, ψυχικής υγείας και όλους που μπορείτε να βοηθήσετε στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων της Φορτέτσας.

Η ΦΟΡΤΕΤΣΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Η Βάνα Σφακιανάκη από την Ομάδα Κατοίκων Μασταμπά ανέφερε τα παρακάτω: 

Ζούμε σε ένα προάστιο που κάποτε ήταν εξοχή αλλά σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η πυκνή δόμηση και η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Η καρδιά του Μασταμπά είναι λίγα μόνο οικοδομικά τετράγωνα όπου διανοίχθηκαν δρόμοι πριν από την δημιουργία του σχεδίου πόλης. Δεξιά και αριστερά σ΄αυτούς τους δρόμους είχαν φυτευτεί πεύκα. Το σχέδιο πόλης κράτησε, περίπου, αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα αλλά όχι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρηθούν όλα τα πεύκα. Δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. 

Μετά την οικοδόμηση του Μασταμπά, κυρίως τις δεκαετίες του ’70 και του ΄80, έμειναν αρκετά πεύκα, έτσι ώστε να θυμίζουν το χαρακτήρα της γειτονιάς και το μοναδικό στοιχείο που διατηρεί την παλιά της φήμη και αξία και μαζί την ποιότητα ζωής μας. Όλοι όσοι έρχονται ακόμα στο Μασταμπά σε μέρες καύσωνα, παρατηρούν αμέσως τη διαφορά θερμοκρασίας και την δροσιά που δεν περίμεναν να νιώσουν.

Τα τελευταία 20 χρόνια όμως, δυστυχώς, η λογική του παρελθόντος δεν άλλαξε αλλά συνέχισε να χαρακτηρίζει τη στάση του Δήμου Ηρακλείου. Μετά από την κατασκευή της πεταλοειδούς λεωφόρου, που άλλαξε πολύ την εικόνα του Μασταμπά, όπου παρ΄όλα αυτά διασώθηκαν κάποια πεύκα κυρίως στην κεντρική νησίδα, ο Δήμος Ηρακλείου με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κόψει τουλάχιστον είκοσι (20) πεύκα. Οι τομές, που στην πλειοψηφία τους παραμένουν ορατές και σήμερα, δείχνουν κορμούς συμπαγείς.

Μετά από το 2010 ο Δήμος Ηρακλείου έβαλε στόχο να κόψει όλα τα πεύκα που έχουν μείνει σε αυτά τα λίγα οικοδομικά τετράγωνα, αρχίζοντας από τα πεύκα που είχαν διασωθεί από τη μελέτη της Λεωφόρου Σμπώκου και μάλιστα πάνω στις νησίδες! Αυτό δείχνει ότι ο ισχυρισμός της Δ/νσης Πρασίνου ότι τα πεύκα που βρίσκονται πάνω στην άσφαλτο είναι εμπόδια που πρέπει να απομακρυνθούν, είναι έωλος! Με τον ισχυρισμό αυτόν, όταν απομακρύνονται πεύκα δεν φυτεύονται νέα στις ίδιες αλλά σε άλλες θέσεις! 

Παρατηρούμε, έτσι, μια υπηρεσία που στις αρμοδιότητές της είναι η συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου, να το αποδεκατίζει, με επιχειρήματα σχετικά με την κυκλοφορία που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο να το αποδέχεται αυτό! 

Αν οι υπηρεσίες αυτές γνωμοδοτούσαν θα αποδεικνυόταν ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλοι οι δρόμοι που έχουν πεύκα έχουν χαρακτηριστεί μονόδρομοι και ότι αν είχε γίνει εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης θα είχαν δημιουργηθεί πολύ πιο πλατιά πεζοδρόμια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα πεύκα αλλά και άλλες χρήσεις και θα είχε βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.

Η πιο πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή της 24ης Οκτωβρίου 2022, που μας κινητοποίησε είναι απαράδεκτη! Εκμεταλλευόμενη την ανησυχία των δημοτών για την ασφάλειά τους, ανησυχία που είναι και δική μας, αποδεκατίζει το Μασταμπά από τα τελευταία πεύκα του. 

Και πάλι η Δ/νση Πρασίνου έκανε το θαύμα της, όταν στη γνωμοδότηση της Διεπιστημονικής Επιτροπής που προβλέπει να απομακρυνθούν κάποια πεύκα, πρόσθεσε μερικά ακόμα που η Διεπιστημονική Επιτροπή είχε προτείνει τον επανέλεγχό τους με σύγχρονα μέσα. 

Μετά από τις αντιδράσεις μας ο έλεγχος αυτός έγινε αλλά μόνο για τα πεύκα που είχε προσθέσει η Δ/νση Πρασίνου και αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν υγιή! Θεωρούμε ότι αν ο έλεγχος γινόταν και για τα υπόλοιπα πεύκα είναι πολύ πιθανό να είχαμε εκπλήξεις. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός –όπως ήδη είπαμε- ότι πεύκα που κόπηκαν παλιότερα με υποδείξεις άλλης διεπιστημονικής Επιτροπής, δεν αποδείχθηκε ότι έπρεπε να είχαν κοπεί.

Έχουμε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψουμε την κοπή κάθε πεύκου που δεν θα έχει ελεγχθεί με όλα τα μέσα και όχι μόνο μακροσκοπικά.

Ευχαριστούμε όλες τις συλλογικότητες που είναι σήμερα μαζί μας. Η παρουσία τους δυναμώνει τη φωνή μας. Από τις συζητήσεις μας αποδείχθηκε ότι η επίθεση στα ψηλά δένδρα γίνεται σε όλες τις γειτονιές και ότι ανεξάρτητα από το ποιο θεωρούν ως κύριο αντικείμενό τους, έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς και αυτό το πρόβλημα. 

 

Όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που έγιναν μετά, όλοι οι εκπρόσωποι συμφωνούν κατηγορηματικά πως η απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης της πόλης είναι η συντονισμένη, συστηματική και επίμονη δράση των κατοίκων της και όχι η «εν λευκώ» ανάθεση της λύσης όλων των προβλημάτων σε δήθεν «σωτήρες» δημοτικούς άρχοντες και παρατάξεις.

Πηγή: https://www.ecoher.gr/2022/12/7.html

Διαβάστηκε 330 φορές