Ξηλώνεται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για τα ύψη των κτιρίων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 08:15

Να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που προβλέπουν πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους του κτιρίου αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού ενώ ήδη επικρατεί «ανασφάλεια πολεοδομικού δικαίου» για τους όρους δόμησης του ΝΟΚ και προδιαγράφεται ντόμινο για όλη τη χώρα. 

 

Η απόφαση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού έρχεται σε συνέχεια των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί μετά τη νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έφερε στο φως το ecopress, η οποία ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012), υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.

 

Αμέσως μετά την έκδοση των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες για τα κτίρια των Αμπελοκήπων, η ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων, η οποία έχει εκδώσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ύψη και ορόφους των κτιρίων στο ΝΟΚ τις επίμαχες άδειες που ακυρώθηκαν αναδιπλώθηκε και κατέβασε «ρολά», καθώς με δική της πρωτοβουλία σταμάτησε να εγκρίνει όρους δόμησης για νέες οικοδομικές άδειες κατά ΝΟΚ Δείτε εδώ στο ecopress

 

Έκρηξη οικοδομικών αδειών

 

Ο Δήμος Φιλοθέης  – Ψυχικού με την  ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο απαγορεύει τη χρήση του «μπόνους» ύψους και επιπλέον τετραγωνικών που δίνει υπό προϋποθέσεις ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ), υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και οδηγεί στην οικιστική επιβάρυνσή της.

 

-«Τον τελευταίο χρόνο, μετά την υποχώρηση της πανδημίας, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, προβαίνουν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης», δήλωσε στην “Καθημερινή” και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε σταματήσαμε να εξυπηρετούμαστε από την υπηρεσία δόμησης Αγίας Παρασκευής και ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη δική μας υπηρεσία δόμησης, είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 100 οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση των διατάξεων αυτών. Κάποιες, όσες μάθαμε εγκαίρως, τις προσβάλαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μέσω των επίμαχων ρυθμίσεων του ΝΟΚ «επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη επαύξηση του συντελεστή δομήσεως και του ύψους χωρίς προηγούμενο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και με ριζική ανατροπή των εξειδικευμένων σταθμίσεων που έχει ήδη κάνει ανά περιοχή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) και το σχέδιο πόλεως θεσπίζοντας ανώτατο συντελεστή δομήσεως, ποσοστό καλύψεως και ύψος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραμέτρους και τη φυσιογνωμία εκάστης περιοχής. Η παραχώρηση επιπλέον ύψους και δομήσιμης επιφάνειας από την ανώτατη επιτρεπτή από το σχέδιο πόλεως ή και το ΓΠΣ δεν συμβαδίζει προς τη συνταγματική επιταγή της λειτουργικότητας των οικισμών, ιδίως όταν δεν έχει εκπονηθεί μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψιν την υφιστάμενη δόμηση στην περιοχή. Συνακόλουθα δεν προστατεύεται ούτε το περιβάλλον, ούτε ο οικιστικός ιστός, ούτε η φέρουσα ικανότητα της πόλης».

 

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέπει τη χρήση διατάξεων που δίνουν στα κτίρια «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά.

 

Η δόμηση στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη διέπεται από προεδρικά διατάγματα που προφυλάσσουν τη φυσιογνωμία τους ως κηπουπόλεων. Το δε Νέο Ψυχικό έχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και γενικό πολεοδομικό σχέδιο, επίσης εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα (όπως όλα).

Πηγή: https://ecopress.gr/xilonetai-o-neos-oikodomikos-kanonis/

 

Διαβάστηκε 280 φορές