Διάταγμα επιτρέπει την υποκατάσταση υπηρεσιών από το ΥΠΑΝ
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) το οποίο προβλέπει την υποκατάσταση των συναρμόδιων για τις επενδύσεις υπηρεσιών από «οριζόντια» διεύθυνση του υπουργείου, στην περίπτωση που αυτές δεν ανταποκριθούν εντός 45 ημερολογιακών ημερών σε έναν επενδυτικό φάκελο. Πρόκειται για ρύθμιση που έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου επενδυτικού νόμου και υπόσχεται τη ριζική αποψίλωση της γραφειοκρατίας από το ζωτικό θέμα των επενδύσεων.
Οπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΑΝ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργανωτική καινοτομία του fast track καθώς παύει ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και δημιουργείται σημείο μιας στάσης (one stop shop), δηλαδή μία «Εντατική της κρίσης» για τις επενδύσεις. Πρόκειται για πρωτοβουλία που εντάσσεται στον σχεδιασμό των δυτικών κρατών για μείωση των διοικητικών βαρών στην οικονομική δραστηριότητα.
Kεντρική αδειοδοτική αρχή
Σε συνέχεια των εντολών του Μεγάρου Μαξίμου, όπως λένε, δημιουργείται κεντρική αδειοδοτική αρχή στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Υπό την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων συγκροτούνται δύο Διευθύνσεις: Η Διεύθυνση Εθνικού Σχεδιασμού και η Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων. Η πρώτη θα ασχολείται με τον εθνικό σχεδιασμό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, θα έχει επιτελικό και προπαρασκευαστικό ρόλο και θα χαρτογραφεί την αγορά σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των κλάδων της εθνικής οικονομίας, όπως π.χ. η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάγκη ενισχύσεων κτλ., θα έχει δηλαδή χαρακτήρα στρατηγικού σχεδιασμού.
Η δεύτερη Διεύθυνση θα ασχολείται με την αδειοδότηση των επενδύσεων στην περίπτωση που τα συναρμόδια υπουργεία αποτύχουν να ανταποκριθούν θετικά ή αρνητικά σε έναν επενδυτικό φάκελο εντός 45 ημερών. Μάλιστα, θα έχει τμήματα που θα «αντικαθρεφτίζουν» συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η πολεοδομία, η χωροταξία, τα δάση, η αρχαιολογία, το περιβάλλον, ο αιγιαλός κτλ. Αυτά τα τμήματα θα αναλαμβάνουν την εξέταση των επενδυτικών φακέλων, έχοντας επίσης στη διάθεσή τους 45 ημέρες. Ετσι, κατά μέγιστον σε 90 ημέρες κάθε επενδυτής θα έχει τελεσίδικη εικόνα για την επενδυτική του πρόταση.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων από πολλά υπουργεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη στελέχωση της νέας υπηρεσίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα. Συνολικά, αναμένεται να αξιοποιηθούν τουλάχιστον 120 άτομα, μέσω μετατάξεων ή αποσπάσεων για να αποτελέσουν μία «dream team» για τις επενδύσεις. Εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι, όπως αναφέρουν, να αξιοποιηθούν οι πλέον έμπειροι υπάλληλοι, με εγνωσμένη αποτελεσματικότητα και αντιγραφειοκρατική συμπεριφορά από όλες τις αδειοδοτούσες αρχές σε θέσεις ευθύνης. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί χώρο για τη στέγαση της νέας υπηρεσίας.
Κίνηση εκτάκτου ανάγκης
Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι πρόκειται για ρυθμίσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς μόνο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το σημερινό της πρόβλημα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί που υπέγραψαν το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δέχθηκαν ουσιαστικά την παραχώρηση εκτελεστικής εξουσίας, φαινόμενο πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα της γραφειοκρατίας είναι πια απόλυτα κατανοητό από τη δικομματική και υπάρχει ευρεία συναίνεση για την επίλυσή του.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, θα είναι δυνατή η παροχή φορολογικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, έπειτα από έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Θα πρόκειται για ειδικό φορολογικό στάτους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως θα πρέπει να κυρώνεται κάθε φορά με νόμο από τη Βουλή.
πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ