Ο ΕΟΠΥΥ στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 00:00

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μεταρρυθμίζοντας το ΕΣΥ για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών» η πρόταση της ομάδας δράσης που παραδόθηκε στον Αδ. Γεωργιάδη ζητάει συρρίκνωση του Οργανισμού με κλείσιμο πρωτοβάθμιων δομών, μείωση δαπανών, αλλαγή εργασιακών σχέσεων για τους γιατρούς και κατάργηση 10.000 οργανικών θέσεων μέσω της διαθεσιμότητας

 

Οι γιατροί του ΕΣΥ που τώρα είναι στον ΕΟΠΥΥ θα χάσουν την αποκλειστική απασχόληση

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, συρρίκνωση των δομών του ΕΟΠΥΥ, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τους γιατρούς και μείωση των δαπανών, ευνοώντας τις μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες του χώρου της υγείας, υπόσχεται η πρόταση της ομάδας δράσης (task force) που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

 

Με το σχέδιο με τίτλο «Υγεία εν Δράσει – Μεταρρυθμίζοντας το ΕΣΥ για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών» η λειτουργία των υγειονομικών δομών του ΕΟΠΥΥ τίθεται σε αμφισβήτηση. Οι μονάδες απαξιώνονται και ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αγοραστή, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου, ειδικά των ανασφάλιστων, στον βωμό της συγκράτησης του κόστους και της απελευθέρωσης της αγοράς.

 

Βασικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής, όπως επισφραγίζει το σχέδιο της task force, είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής διαθεσιμότητας με τη σταδιακή κατάργηση ουσιαστικά των 10.000 οργανικών θέσεων -6.000 γιατροί και 4.000 λοιπό προσωπικό- που υπάρχουν στις μονάδες ΕΟΠΥΥ, αριθμός που «πιάνει» τον στόχο των 12.500 που θέλει το Μνημόνιο για τη διαθεσιμότητα. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όπως φαίνεται στην πρόταση, θα αρχίσει από τους 3.500 γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και θα επεκταθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα.

 

Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα παρέχει υπηρεσίες, απλώς θα αγοράζει, με -θεωρητικά- όρους κόστους από τον δημόσιο (ΕΣΥ) και τον ιδιωτικό τομέα. Πρακτικά θα ωφεληθούν οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες θα μπορούν να ρίχνουν το κόστος συμπιέζοντας ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, μικρά ιδιωτικά εργαστήρια κ.ο.κ.

 

Οι εργασιακές σχέσει θίγονται, με το άνοιγμα του θέματος της αποκλειστικής απασχόλησης. Οι γιατροί του ΕΣΥ που τώρα είναι στον ΕΟΠΥΥ θα χάσουν την αποκλειστική απασχόληση και θα μπορούν να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο. Απελευθερώνεται η αγορά και θα υπάρχουν γιατροί πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης που θα μπορούν να έχουν ιατρείο. Ο πολίτης θα επιβαρύνεται, καθώς ο νέος ΕΟΠΥΥ θα είναι ο προθάλαμος του ιδιωτικού ιατρείου.

 

Τα σημεία της πρότασης

 

Από τις 550 δομές πρωτοβάθμιας -200 Κέντρα Υγείας και 350 μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία)- θα μείνουν περίπου 320, δηλαδή ένα ανά καλλικρατικό δήμο. Στην Αθήνα θα κλείσουν πολλές μονάδες, ειδικά σε λαϊκές περιοχές.

 

Να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες υγείας ο ΕΟΠΥΥ και να τις αγοράζει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα εισηγείται η ομάδα δράσης (task force), η οποία αναφέρει πως απαιτείται «επικέντρωση του ΕΟΠΥΥ στην κύρια αποστολή του ως εθνικού ασφαλιστικού φορέα υγείας και ενδυνάμωση του ρόλου του ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας».

 

Για την ανάπτυξη ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας η task force θέλει να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με αυτές του ΕΣΥ. Επιπλέον, προτείνει τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ -24ωρη λειτουργία- και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και υπαγωγή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας «οφείλουν να είναι ενιαία»… Η πρωτοβάθμια φροντίδα που οραματίζεται η task force θα παρέχει «καθολική κάλυψη» μεν, με τον προσδιορισμό μιας «βασικής δέσμης υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες» δε.

 

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα διαχωριστεί από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό των υγειονομικών περιφερειών.

 

Οσο για το προσωπικό, η task force μιλά για «αξιοποίηση των προοπτικών για κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την αναδιοργάνωση του συστήματος, την ανακατανομή των εργασιών, των αρμοδιοτήτων, του προϋπολογισμού και των ανθρώπινων πόρων, μέσω της αξιολόγησης. Κι όλα αυτά, με γοργούς ρυθμούς μέχρι τον Ιανουάριο του 2014».

 

πηγή : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διαβάστηκε 3024 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 19:03