Ενστάσεις για την παρέμβαση στην ΠΥΡΚΑΛ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 07:03

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο μεταφοράς εννέα υπουργείων στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού εκφράζουν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και οι σύλλογοι των πολεοδόμων – χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και μηχανικών περιφερειακής ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ). Oπως επισημαίνουν, το σχέδιο δεν είναι συμβατό με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αττικής, που ζητεί τη διατήρηση της διοίκησης στο κέντρο. Περαιτέρω, δεν έχουν μελετηθεί και συνεκτιμηθεί οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

 

Οι τρεις φορείς διοργάνωσαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να αναδείξουν την απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού στο έργο, το οποίο ήδη προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης (έχει ανατεθεί η σύνταξη ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την ΠΥΡΚΑΛ, έγινε νομοθετική ρύθμιση στον ν.4864/21 και προσελήφθησαν σύμβουλοι). «Πρόκειται για μια διπλή παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα, που έχει επίδραση τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή Δάφνης – Υμηττού», ανέφερε εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ η Μάρω Ευαγγελίδου. «Η παρέμβαση αυτή δεν είναι συμβατή με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, που εντοπίζει τη σημασία της πολυλειτουργικότητας του κέντρου, της σύνθεσης των διαφορετικών χρήσεων – μεταξύ των οποίων και η επιτελική διοίκηση. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αντίθεση με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης που εκπόνησε ο Δήμος Αθηναίων και περιλαμβάνει πρόγραμμα για την αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης της διοίκησης από το κέντρο. Η ασυμβατότητα αυτή έχει ως συνέπεια με οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ το σχέδιο αυτό πιθανότατα να μην πετύχει», ανέφερε.

Το ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής και η ανάγκη διατήρησης της πολυλειτουργικότητας του κέντρου της πρωτεύουσας.

«Το σχέδιο μας προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και επιφυλάξεις, κυρίως για την επιλογή που θα υπηρετήσει και τις επιπτώσεις της», ανέφερε η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ. «Το τοπίο της Αθήνας είναι πολυσύνθετο και ευαίσθητο από χωρική, κοινωνική και οικονομική άποψη, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και οι πιέσεις του τουριστικού διαμερισμού (σ.σ. τύπου Airbnb). Η μονοειδίκευση του κέντρου στον τουρισμό θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Η κ. Αυγερινού επεσήμανε την ανάγκη να προηγηθεί συστηματική μελέτη πριν από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Ζήτησε δε αυτό να γίνει με όρους διαφάνειας και συμμετοχής της κοινωνίας, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η διαδικασία σήμερα γίνεται πίσω από «κλειστές πόρτες». Ολοι οι συμμετέχοντες στηλίτευσαν ως οπισθοδρόμηση την απουσία του υπουργείου Περιβάλλοντος από σειρά μεγάλων πολεοδομικών παρεμβάσεων και την άτυπη μεταφορά του πολεοδομικού σχεδιασμού στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο παρομοίωσαν με το παλαιό υπουργείο Συντονισμού.

 

Τέλος, η Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, πρόεδρος του ΣΕΜΠΧΠΑ, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να γίνονται επεμβάσεις μητροπολιτικής εμβέλειας χωρίς αντίστοιχη μελέτη και σχεδιασμό. Απέρριψε δε ως αναντίστοιχο το παράδειγμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι ανάλογo «κυβερνητικό πάρκο» είναι το Band des Bundes, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της μεταφοράς της πρωτεύουσας της Γερμανίας στο Βερολίνο και του οράματος επανένωσης της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561623554/enstaseis-gia-tin-paremvasi-stin-pyrkal/?fbclid=IwAR1gos8T6TGFPWwolIF0UuQ7gro54-9CPv-cTXhjx-aDK135Xxl_z3XT_7s

Διαβάστηκε 513 φορές