«Στοπ» από το δικαστήριο στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Άρδακτο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 06:59

Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δήμος Αγίου Βασιλείου και δημοτών ενάντια στην εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στον Άρδακτο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες  Πηγές Ενέργειας ΑΕ., με την υπ.αρ.290/2021 απόφαση του που γνωστοποιήθηκε χθες.

 

Συγκεκριμένα έκανε  δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων  για χορήγηση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης κάθε εργασιών τοποθέτησης τριών ανεμογεννητριών στον οικισμό Άρδακτος στην θέση «Νοτικό-Κοπρινό» και όρισε προθεσμία 50 ημερών για την άσκηση κύριας αγωγής.

Η – επί πολλές φορές- επιχειρούμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είχε προκαλέσει την αντίδρασή τόσο του δήμου όσο και του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ και κατοίκων της περιοχής που κάθε φορά “μπλόκαραν” τη διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή τους τον προηγούμενο μήνα, οπότε κι εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρδάκτου, η Επιτροπή Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, ανέφεραν ότι η ΔΕΗ επιχείρησε επανειλημμένως την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών κυριολεκτικά μέσα στο χωριό Αρδακτος, κατά παράβαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από τα όρια οικισμού.

«Κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη η οποία είναι μάλλον είναι η πρώτη στην Ελλάδα» δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης και συνέχισε «Έχουμε συνέχεια στον κοινό μας αγώνα. Είμαστε όλοι μαζί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο είναι αντίθετο με την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ στην περιοχή μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αμερόληπτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα» σημείωσε ο κ Ταταράκης και συμπλήρωσε: «Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες βρίσκονται μόλις 180μ έως 350μ από το όριο του οικισμού ενώ το νέο χωροταξικό προβλέπει 500μ. Πρόκειται λοιπόν για ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με σοβαρές κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Πηγή: https://goodnet.gr/news-item/stop-apo-to-dikastirio-stin-egkatastasi-ton-anemogennitrion-ston-ardakto.html?fbclid=IwAR3R4YbsTgTJu_UYCHncHOeQbaeVJtD8y6JgjaVHZWO3ygUZWIw_SipElXk

Διαβάστηκε 448 φορές