Όλοι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 10:12

Την κινητοποίηση όλων των τοπικών αρχών για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» προς όφελος των πολιτών και την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για παραχώρηση στο ΤΑΪΠΕΔ και την μεταβίβασή της ουσιαστικά σε ιδιώτη, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι φορέων της πόλης που συμμετείχαν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα στη Λότζια.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λότζια, ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη υποβάλει προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, μία ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης, όταν σταματήσει η λειτουργία του αεροδρομίου και αρχίσει να λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Η επίμαχη τεχνική μελέτη, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί και να αδειοδοτηθεί ειδικό χωρικό σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάπλαση της περιοχής.

Αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών

Στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ηρακλείου συμμετείχε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Σ.Βαρδάκης και Χ.Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να συγκληθεί εκτατός τις επόμενες μέρες κοινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου με το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης και να εξουσιοδοτηθούν από τα δύο όργανα ο δήμος Β.Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης ώστε να ζητήσουν άμεση συνάντηση για το επίμαχο θέμα με τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή.

Β.Λαμπρινός: Δεν μας ενημέρωσαν από την κυβέρνηση

«Δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν. Δε μας ενημέρωσαν! Όφειλαν να μας ενημερώσουν!» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αναφερόμενος στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα των αποφάσεων της κυβέρνησης για παραχώρηση της έκτασης στο ΤΑΪΠΕΔ και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Για το ίδιο θέμα εξάλλου, στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε από νομικούς του δήμου η άποψη ότι θα είναι παράνομη ενέργεια εάν τελικά υλοποιηθεί η παραχώρηση της έκτασης στο ΤΑΪΠΕΔ, καθώς μεγάλο τμήμα της έκτασης ανήκει ιδιοκτησιακά στον δήμο Ηρακλείου.

«Πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί από την κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου για θέματα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός. «ΜΕ ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη εκπονήσει μια τεχνική έκθεση για να προχωρήσουμε ένα έργο που θα είναι κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό και θα φέρει χρήματα σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο στο δήμο Ηρακλείου», συμπλήρωσε ο κ. Καραντινός.

Στ.Αρναουτάκης: Σε ό,τι σχεδιάζουν χωρίς εμάς η αντίδραση θα είναι έντονη

«Η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία, θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και ν’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας: «Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ό,τι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς».

Σ.Βαρδάκης: Γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, σε δηλώσεις του στον Star fm 88,4 τόνισε ότι το θέμα αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου δεν είναι καινούργιο και ότι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είχαμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη, του 2020, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραχωρήσει την έκταση σε ιδιώτη. Τότε δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και θεωρηθήκαμε κινδυνολόγοι. Επαναφέραμε το θέμα στη βουλή τον Απρίλιο, με αναφορές και ερωτήσει, για να πάρουμε απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Διαπιστώνουμε όμως σήμερα ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάζει τους πάντες και προχωρά στην μεταβίβαση της έκτασης στο ΤΑΪΠΕΔ, με σκοπό να την ξεπουλήσει σε ιδιώτη».

Δήμος Ηρακλείου: Κοινό μέτωπο αντίδρασης από τους φορείς

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο δήμος Ηρακλείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τους Βουλευτές του νομού και θα επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό για να εκφράσει την έντονη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας του Ηρακλείου σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» μετά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, προχωρούν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού το πρωί της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού και Δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συντονιστούν οι περαιτέρω κινήσεις αντίδρασης.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης μετά την λειτουργιά του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τομείς στην έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου χωρίς την συμμετοχή του Δήμου. Παράλληλα τόνισε «Δε νοείται να ληφθεί καμία απόφαση ερήμην του Δήμου. Η αντίδραση μας θα είναι δυναμική αν αποφασιστεί να γίνει οτιδήποτε χωρίς τη συμμετοχή μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική στην διαχείριση του θέματος».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία, θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και ν’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ότι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, και Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωπος του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης , Δημήτρης Βρύσαλης , Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Μανόλης Βασιλάκης, Πέτρος Ινιωτάκης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Νίκος Γιαλιτάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός και η Γ.Γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού. Απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στη βουλή ο βουλευτής Μανόλης Συντιχάκης».

Πηγή:https://www.inotos.gr/kriti/oloi-antithetoi-me-tin-idiotikopoiisi-tis-ektasis-tou-aerodromiou-n-kazantzakis/?fbclid=IwAR01kzT4kkGhEiRZYFdvs88BQabMgbvtywsHh_AGSuVIClQXqoZMrbGhkZg

Διαβάστηκε 459 φορές