Παρέμβαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 10:57

Παρέμβαση με πανό μπροστά από τα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειαςστην οδό Πειραιώς πραγματοποίησαν σήμερα μέλη συνελεύσεων της Αθήνας που μάχονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης.

Ακολουθεί το συνοδευτικό της παρέμβασης κείμενο:

«H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι “ανεξάρτητη αρχή” που συγκροτήθηκε με τον νόμο 2773/99,με κύριες αρμοδιότητες να παρακολουθεί καινα ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς της και να γνωμοδοτεί για τη χορήγηση των αδειών για τις δραστηριότητες στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας». 

«Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι μέσα στο νόμο περι­γράφεται πως η ΡΑΕ ασκεί τις αρμοδιότητές της με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον από τις επιπτώσεις των Δραστηριοτήτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. H πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως η ΡΑΕ είναι κυρίως γνωστή από τον διαβόητο γεωπληροφοριακό της χάρτη που προκαλεί αποτροπιασμό: ένα αδιανόητο μπάχαλο από πολλές εκατοντάδες άδειες έργων ΑΠΕ, η μία πάνω στην άλλη και σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της χώρας». 

Απέραντα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

«Η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν κάνει τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από τα τυπικά της καθήκοντα και ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος της περιβαλλοντικής συμβατότητας των έργων. Αν υπάρχει όμως ένας πολύ βολικός τρόπος να γίνεται η δουλειά όλων, αυτός είναι η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων κατά την αδειοδότηση, ώστε να πετάγεται το μπαλάκι της ευθύνης από τον ένα φορέα στον άλλον (και να το κυνηγάμε εμείς)».

«Οι δήθεν “τυπικές” βεβαιώσεις παραγωγού που εκδίδει η ΡΑΕ τεκμηριώνουν δικαίωμα χρήσης γης στις εταιρείες από το πουθενά, ακόμα και σε εκτάσεις που μπορεί να μην είναι καν δημόσιες. Και βέβαια, όταν πια αρχίσουν να προχωρούν οι μελέτες για τα έργα στη βάση της αρχικής άδειας από τη ΡΑΕ, τότε επιχειρήματα όπως η “ωριμότητα” του έργου και το ήδη “δαπανηθέν κεφάλαιο” μεγιστοποιούν την (οικονομική και πολιτική) πίεση για έγκριση, προς τις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν και αδειοδοτούν. Επειδή λοιπόν στην ίδια χώρα ζούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρακτικά η άδεια της ΡΑΕ (βεβαίωση παραγωγού) είναι defacto και περιβαλλοντική άδεια: το αν θα προχωρήσουν τα έργα ουσιαστικά εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της κάθε εταιρείας και τους εκάστοτε σχεδιασμούς της, ενώ και για όσα έργα έχουν σταματήσει ή ανασταλεί, αυτό συνέβη μόνο κατόπιν αντίδρασης τοπικών κοινωνιών, περιβαλλοντικών φορέων και ενεργών πολιτών».

«Όμως όσες-οι παρακολουθούμε λίγο παραπάνω τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, έχουμε διαπιστώσει ότι η «ουδετερότητα» που επικαλείται η ΡΑΕ δεν υφίσταται – και αυτό φαίνεται στις ενέργειές της και στα λεγόμενα των στελεχών της. Για παράδειγμα, ενώ πρόσφατα φορείς των Κυθήρων επισήμαναν ότι αιολικοί σταθμοί που πήραν βεβαίωση παραγωγού στο νησί βρίσκονται σε περιοχή αποκλεισμού, σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα ανάκλησης της άδειας, με το επι­χείρημα ότι η ίδια δεν είχε επικαιροποιημένους χάρτες με τις ζώνες αποκλεισμού». 

«Παρόλα αυτά δεν έχει κανένα ενδοιασμό να εκδίδει άδειες χωρίς να έχει αυτή την πληροφορία! Από την άλλη, σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση, επιτελικό στέλεχος της ΡΑΕ δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκθειάσει ως «ένα υπέροχο έργο» το αιολικό έκτρωμα των 55 ανεμογεννητριών που έχει ισοπεδώσει από άκρη σε άκρη την κορυφογραμμή του Κασιδιάρη στα Ιωάννινα! Αυτή η -καθ’ όλα μεροληπτική υπέρ των “επενδυτών” και ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον- στάση έρχεται τελικά και δένει πλήρως με την εικόνα που έχουμε για τη ΡΑΕ: ακραιφνείς τεχνοκράτες που συνειδητά επιλέγουν να μην έχουν καμία αίσθηση του αντίκτυπου των αποφάσεων τους στη Φύση και τις τοπικές κοινωνίες, κρυπτόμενοι πίσω από έναν θεσμικό ρόλο που ερμηνεύουν κατά το δοκούν και σχεδόν πάντοτε προς όφελος των λίγων».

“Φιλική” ισοπέδωση ορεινών οικοσυστημάτων

«Συνοπτικά, αυτό το παιχνίδι αποποίησης και αποπροσωποποίησης των ευθυνών -“ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά φταίει η δομή του συστήματος, δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε κάτι άλλο”- έχει πάψει προ πολλού να είναι ανεκτό: θα δείχνουμε με το δάχτυλο και θα κατονομάζουμε τους συνυπεύθυνους, θα υποστηρίζουμε όποιον αντιτίθεται από οποιαδήποτε θεσμική ή άλλη θέση, με λόγια και -κυρίως- έργα στην εν εξελίξει μαζική λεηλασία της Φύσης με τον “πράσινο” μανδύα».

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ!

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/297070_parembasi-sti-rythmistiki-arhi-energeias

Διαβάστηκε 431 φορές