Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιστολή του ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη διακοπή αδειοδότησης τεσσάρων μικρών αιολικών έργων (3 Μεγαβάτ το καθένα), τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν κατάτμηση ενός ενιαίου έργου 12 Μεγαβάτ, με σκοπό να έχουν ευκολότερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Έτσι, μετά από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, με επιστολή της, ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη διακοπή αδειοδότησης τεσσάρων έργων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο (ΑΠ: ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/45322/558 – 11/5/2021) τα έργα χωροθετούνται στην ίδια περιοχή (Δ.Ε. Καστανιάς, Δήμου Μετεώρων), υποβλήθηκαν ταυτόχρονα στην αρμόδια Υπηρεσία, οι αντίστοιχες μελέτες του κάθε έργου εκπονήθηκαν από τον ίδιο μελετητή, τα έργα ανήκουν στον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης και νόμιμο εκπρόσωπο έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών είναι πανομοιότυπα για όλους τους αιολικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους του υπουργείου, εντοπίζεται πως επιχειρήθηκε κατάτμηση ενός, εν τοις πράγμασι, ενιαίου έργου (συνολικής ισχύος 12 MW), έτσι ώστε αυτό να εμφανιστεί ως τέσσερα επιμέρους έργα των 3 MW, με σκοπό την υπαγωγή αυτών στην Β’ Κατηγορία και την επίσπευση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης τους με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Ιδιαιτέρως αιχμηρή είναι και αιτιολόγηση της απόφασης να ζητηθεί άρση της αδειοδότησής τους από την Περιφέρεια. Ειδικότερα, στην επιστολή του ΥΠΕΝ αναφέρονται τα εξής:
«Δεν προκύπτει εμφανής δικαιολογητικός λόγος τήρησης παράλληλων διαδικασιών για την αδειοδότηση τεσσάρων όμοιων έργων, με δικαιούχους ουσιαστικά τα ίδια πρόσωπα, ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία για ένα ενιαίο έργο, το οποίο ωστόσο, λόγω μεγαλύτερης ισχύος, θα υπαγόταν στην Α κατηγορία. Και ναι μεν η ως άνω κατάτμηση δεν απαγορεύεται με ρητή διάταξη, εάν όμως συντρέχουν οι συνθήκες, όπως στην προκείμενη περίπτωση (ίδιος δικαιούχος, χρονική σύμπτωση στην έκδοση των πράξεων, ίδιος μελετητής, χρονική σύμπτωση στην εκπόνηση και υποβολή των μελετών), η κατάτμηση αυτή οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία επιτρέπει τη συνθετική εξέταση και συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου (ΣτΕ 2157/19), υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε τέσσερα επιμέρους έργα θέτει ζήτημα μη ορθής εφαρμογής της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας και γι΄ αυτό ζητείται η διακοπή της αδειοδότησής τους.