Προς… προσωρινή κρατικοποίηση η Attica Bank

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 05:54
Μετά την ανακοίνωση ζημιών άνω των 300 εκατ. το 2020, δρομολογεί τον συμψηφισμό τους με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε επανιδιωτικοποίηση
 
Με προσφυγή στις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προτίθεται να αντιμετωπίσει, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, το κεφαλαιακό έλλειμμα η Attica Bank. Ειδικότερα, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί –εκτιμάται ότι περί το 25% θα περάσει στο ΤΧΣ– και μετά θα δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίησή της, κατά προτίμηση με εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
 
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τη Μ. Τετάρτη, καθώς η χρήση του 2020 «έκλεισε» με καθαρές ζημίες 306,4 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των προβλέψεων ύψους 286 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ώστε να διενεργήσει τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ» και να μηδενίσει τα «κόκκινα» δάνεια.
 
Ο νόμος για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να αναγνωρίζουν στα εποπτικά ίδια κεφάλαια το σύνολο των αναβαλλόμενων φορολογικών τους απαιτήσεων, καθιερώνοντας αυτόματο και υποχρεωτικό συμψηφισμό τους. Οι τράπεζες που εμφανίζουν κέρδη, συμψηφίζουν DTC με φορολογία εισοδήματος. Σε περίπτωση ζημιών συμψηφίζουν DTC με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
 
Ετσι, ύστερα και από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Attica διευκρίνισε ότι:
 
Στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για τη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, η Attica Bank προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 («DTC»). Με τον μηχανισμό DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Η τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής-«warrants») στο ελληνικό Δημόσιο.
 
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς («call option») των δικαιωμάτων μετατροπής αυτών, σε περίπτωση δε μη ενάσκησης, αυτά δύνανται να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής («dilution») των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC απαιτεί απόφαση της γενικής συνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο εκκρεμεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
 
Πηγή: efsyn.gr, Άρτεμις Σπηλιώτη

Πηγή: https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2021/05/attica-bank.html?fbclid=IwAR0rN3nR3t3Otj5W4NGhcUs0t3yp-T3H6C8Y_B0lvfIfKHuUD4u3mB3Urbk

Διαβάστηκε 525 φορές