Ηράκλειο: Βγαίνουν στον… δρόμο για τις θέσεις στάθμευσης κάτοικοι του κέντρου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:59

Αποφασισμένοι να θέσουν τον Δήμο Ηρακλείου προ των ευθυνών του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης σε ό,τι αφορά τις εξαιρετικά περιορισμένες θέσεις στάθμευσης είναι οι κάτοικοι που ζουν στον ιστορικό ιστό, οι οποίοι σχεδιάζουν να μεταβούν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Οι κάτοικοι του κέντρου αγανακτούν, επειδή, όπως καταγγέλλουν, η δημοτική Αρχή αρνείται να θέσει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της ρύθμισης για εξασφαλισμένες δωρεάν θέσεις στάθμευσης των οχημάτων των μόνιμων κατοίκων, παρά το γεγονός πως το αίτημα έχει τεθεί εδώ και ένα σχεδόν  μήνα και υποστηρίζεται από περισσότερες από 200 υπογραφές!

Μάλιστα, όπως τονίζουν, τέτοια περιφρόνηση δεν έχει αντιμετωπίσει καμιά ομάδα πολιτών του Ηρακλείου ως τώρα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «σε όλες  τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν ένα ιστορικό κέντρο με δύσκολες συνθήκες, στενούς δρόμους και άλλα προβλήματα υπάρχει σύστημα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που εξασφαλίζει συγκεκριμένες δωρεάν θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, περιορίζει τους χώρους και το χρόνο στάθμευσης των επισκεπτών και ρυθμίζει τα σχετικά με την τροφοδοσία καταστημάτων κ.λ.π., σε ένα πλαίσιο που γενικά περιορίζει την είσοδο αυτοκινήτων στο κέντρο.

Είναι εξευτελιστικό για την πόλη μας –και η ευθύνη είναι των δημοτικών Αρχών εδώ και δεκαετίες- το γεγονός πως  το Ηράκλειο δεν έχει ένα τέτοιο σύστημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρότερου, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ηχορρύπανση, οι καταπατήσεις δρόμων και πεζοδρομίων από ιδιώτες, οι ζημιές αυτοκινήτων και  πεζοδρομίων και η γενικότερη ασχήμια».

Δραματική μείωση των θέσεων στάθμευσης

Όπως είναι γνωστό, μετά τις νέες κυκλοφοριακές αλλαγές που έφερε ο αποκλεισμός της Δικαιοσύνης με την κατάργηση της μονοδρόμησης της Γιαμαλάκη και της Αγίου Μηνα,  αποτέλεσμα ήταν να περικοπούν δεκάδες θέσεις στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη μετατροπή της Γιαμαλάκη και της Αγίου Μηνά σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης και την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στις παραπάνω οδούς, σφαγιάστηκαν  περισσότερες από 300 νόμιμες και μη θέσεις στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή. Κάτοικοι της περιοχής  καταγγέλλουν στην «Π» ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ιδιωτικά πάρκινγκ.

Παράλληλα σημειώνουν ότι ακόμα και αν κάποιοι να επιλέξουν τη λύση της ιδιωτικής στάθμευσης, θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση μέχρι να προσεγγίσουν τα σπίτια τους την οποία φοβούνται να επιλέξουν ειδικά τις βραδινές ώρες…

Το πρόβλημα όπως σημειώνουν, δεν είναι μόνο ότι οι στάθμευσης πλέον είναι ανύπαρκτες, αλλά ότι όποιος επιχειρήσει να σταθμεύσει επάνω σε πεζόδρομο βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία χρεώνει τσουχτερά πρόστιμα και αφαιρεί πινακίδες.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι θα πρέπει ο Δήμος Ηρακλείου να δει με σοβαρότητα το όλο θέμα και να δρομολογήσει άμεσα ουσιαστικές λύσεις, αναζητώντας όχι μόνο χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και να εξετάσει το σενάριο των καρτών που μπορούν να διατεθούν στους μόνιμους κατοίκους.

Όπως είναι γνωστό, πριν από 10 ακριβώς χρόνια είχε ξεκινήσει μια καταγραφή των κατοίκων του κέντρου της πόλης με σκοπό να τους διατεθούν κάρτες δωρεάν στάθμευσης. Τελικά ο σχεδιασμός τορπιλίστηκε και παρά τις κατά καιρούς πολιτικές δεσμεύσεις ότι θα επανέλθει, τίποτα από αυτά δεν προχώρησε.

Αντίστοιχα στις αρχές τις χρονιάς υπήρξαν ανακοινώσεις από τη δημοτική Αρχή ότι  θα βγει στον αέρα  προκήρυξη, βάσει της οποίας θα προχωρήσει η καταγραφή των μόνιμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Γιαμαλάκη, με σκοπό να διασφαλιστούν νέες θέσεις στάθμευσης, μετά τις ανακατατάξεις που έφεραν τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα.

Μάλιστα όπως είχε τονισθεί, στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στο δημοτικό πάρκινγκ της λαχαναγοράς.

Παράλληλα είχε ανακοινωθεί ότι θα αναζητηθούν και ιδιωτικοί χώροι διαθέσιμοι, ακόμα και μίσθωση θέσεων σε ιδιωτικά πάρκινγκ, τα οποία θα μπορούσε να ενοικιάσει ο Δήμος Ηρακλείου με την προοπτική να τα διαθέσει δωρεάν στους πολίτες. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις…

Πηγή: https://www.patris.gr/2019/03/18/vgainoyn-ston-dromo-gia-tis-theseis-stathmeysis-katoikoi-toy-kentroy/

Διαβάστηκε 1140 φορές