Αιτήματα παράτασης - Τι «φρενάρει» την κτηματογράφηση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 12:46

Δεν ξεπερνά το 10% συνολικά το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία  κτηματογράφησης στους πέντε Δήμους του νομού Ηρακλείου, που εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα δεδομένα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν «καμπανάκι», με αποτέλεσμα να εγείρονται διαδοχικά αιτήματα παράτασης της προθεσμίας, για τους Δήμους του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, Αρχανών Αστερουσίων λήγει στις 10 Απριλίου.

Από τη μια η μεγάλη γραφειοκρατία που επισείει η διαδικασία της κτηματογράφησης και από την άλλη το σοβαρό κόστος το οποίο χρεώνεται ο κάθε πολίτης είναι φανερό ότι έχουν φρενάρει σημαντικά τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων, που εξελίσσεται σε αργούς ρυθμούς.

 

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης γίνεται ένας καλός νομικός έλεγχος των εμπράγματων δικαιωμάτων του κάθε ιδιώτη, που στην πράξη αποδεικνύεται ότι  δεν είναι για τους περισσότερους εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν πάντα οι συμβολαιογραφικές πράξεις κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας.

 

Αντίστοιχα υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τη χρησικτησία και ειδικά στα βοσκοτόπια όπου οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότερα από 30 άτομα αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει την  ιδιοκτησία τους. Εδώ για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να κατοχυρώσει δικαίωμα ιδιοκτησιακό για το οποίο δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη,  θα πρέπει να εμφανίζει το Ε9 του 1999 στο οποίο να εμφανίζεται καταχωρισμένη η έκταση που διεκδικεί.

 

Ωστόσο, επειδή πολλοί δεν έχουν τα στοιχεία αυτά καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους όπου γίνονται ένορκες βεβαιώσεις ιδιοκτησίας.  Σύνθετα είναι τα πράγματα και με τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, ενώ ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες συνδέεται με το γεγονός ότι ο κλήρος τους είναι διάσπαρτος σε πολλές κοινότητες και πολυτεμαχισμένος με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος χρέωσης σε πολύ μικρές ιδιοκτησίες.

 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι ο σωστός εντοπισμός των ιδιοκτησιών, που είναι δυνατόν να γίνει μόνο με τη βοήθεια των εξειδικευμένων επιστημονικά επαγγελματιών, προκειμένου να μην καταλήξει ο κάθε πολίτης να δηλώνει με λάθος τρόπο τα ακίνητά του.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο τοπογράφος-μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Δατσέρης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζητούμενο ο ακριβής εντοπισμός της ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη, ο οποίος είναι σημαντικό να γίνεται από ένα πρόσωπο που έχει εξειδικευμένη επιστημονικά γνώση στο αντικείμενο και μπορεί να εγγυηθεί την ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνταξη των δηλώσεων κτηματολογίου.

 

Ο σωστός εντοπισμός της κάθε ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει είτε μέσα από ένα τοπογραφικό, είτε μέσα από μια μηχανή αναζήτησης GPS, είτε μέσα από την google earth.

 

Είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να γίνει εντοπισμός της κάθε ιδιοκτησίας με ακρίβεια χιλιοστού, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα γίνει από εξειδικευμένους επιστημονικά επαγγελματίες, διότι σε περίπτωση που ένας πολίτης επιχειρήσει για παράδειγμα να εντοπίσει την ιδιοκτησία του μέσα από μια συσκευή πλοήγησης κινδυνεύει να μην προσδιορίσει στη λεπτομέρεια τους τα όριά της, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή να γίνουν επικαλύψεις με τις όμορες ιδιοκτησίες.

 

Ο κ. Δατσέρης υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι είναι λάθος η τακτική που κάποιοι ακολουθούν επιλέγοντας να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους κάνοντας χρήση των ελαιοκομικών μητρώων.

 

Όπως εξηγεί, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα  σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των δεδομένων, καθώς έχει αποδειχθεί σε ποσοστό 95% ότι ενέχει λάθη στις ακριβείς συντεταγμένες των εκτάσεων που καταγράφονται.

Πηγή: https://www.patris.gr/2019/03/18/aitimata-paratasis-ti-frenarei-tin-ktimatografisi/

Διαβάστηκε 1139 φορές