Αμερικανοί, Σαουδάραβες, Ισραηλινοί και Κροάτες για την επένδυση στην πρώην βάση Γουρνών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 11:43

Ανακοινώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών έχει υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών η έγκρισή του.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το σκεπτικό του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το Ν. 4447/16, δεδομένου ότι ναι μεν ο νόμος αυτός επιτρέπει την τροποποίηση των ΣΧΟΟΑΠ, αλλά η πλούσια νομολογία του ΣτΕ μέχρι στγμής δεν επιτρέπει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με αύξηση του συντελεστή δόμησης και νέες επιβαρυντικές χρήσεις πέρα απ' όσες ήδη προβλέπονται. 
Και στο ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Γουβών δεν προβλέπονται ούτε διαθέσιμος συντελεστής δόμησης ούτε και οι χρήσεις που φέρονται να περιέχονται στο ΕΣΧΑΔΑ του ακινήτου της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών! 

 

Το δικό της... Ελληνικό θα αποκτήσει σύντομα η Κρήτη, καθώς ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών η έγκρισή του.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης και στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού. Επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, αλλά και την Κροατία, έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνοντας πρόθυμοι να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από τα περίπου 738 στρέμματα της έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση, η οποία έκλεισε το 1993, καθώς στο υπόλοιπο τμήμα έχουν εγκατασταθεί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς από την εποχή που το ακίνητο βρισκόταν στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ.

Το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής έκτασης 345 στρεμμάτων, θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη τουρισμού αναψυχής που να μπορεί να υποστηρίξει την προσέλκυση τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο, αλλά να είναι και ανοικτό στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έως και δύο πολυτελών ξενοδοχείων και περίπου 80 παραθεριστικών κατοικιών, κάτι σαν ένα μικρό «Ελληνικό» δηλαδή.

Το συγκεκριμένο ακίνητο της πρώην βάσης είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί και το 2014, αλλά εκείνος ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε. Τότε το ακίνητο πωλούνταν σε δύο τμήματα: ένα παραθαλάσσιο έκτασης 316 στρεμμάτων και ένα μικρότερο με πρόσοψη στον τοπικό οδικό άξονα. Ουδείς είχε ενδιαφερθεί όμως για το παραθαλάσσιο ακίνητο, ενώ αντιθέτως για την έκταση των περίπου 35 στρεμμάτων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Jumbo και η Dimand.

 

Πηγή: http://www.candiadoc.gr

Διαβάστηκε 239 φορές