Ξεκινά η σεζόν και οι... μπουλντόζες

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 08:49

Σοβαρές καταγγελίες για συνεχιζόμενες καταπατήσεις αιγιαλού από ξενοδοχεία στη Χερσόνησο, για δημιουργία ιδιωτικών παραλιών και λιμανιών αλλά και για «εξαφάνιση» ενάλιων αρχαιοτήτων προχωρούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ζητώντας την ενεργοποίηση των αρχών και διεκδικώντας το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα. 

Η καταγγελία, που συνοδεύεται και από σχετικές φωτογραφίες, αφορά την παραθαλάσσια περιοχή «Δράπανο», μήκους 1.500 μέτρων στη Σταλίδα Χερσονήσου, η οποία παλαιότερα ήταν βραχώδης ακτή όπου διαβιούσαν πολλά θαλάσσια είδη, ενώ υπήρχαν και δεξαμενές, πιθανότατα της ρωμαϊκής περιόδου. 

Οπως αναφέρουν οι 14 κάτοικοι της Σταλίδας (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), το ανατολικό τμήμα της βραχώδους παραλίας στο παρελθόν καταπατήθηκε και αλλοιώθηκε από το παρακείμενο ξενοδοχείο «ΝΑΝΑ Βeach», ιδιοκτησίας της οικογένειας Καράτζη, η οποία μάλιστα πρόσφατα τιμήθηκε στο Ηράκλειο για την προσφορά της στον τουρισμό του νησιού. 

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει στο παρελθόν διαπιστώσει την καταπάτηση 9,5 στρεμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο όπου σήμερα υπάρχουν δυο ιδιωτικά λιμάνια, με μόλους και λιμενοβραχίονες, ενώ εξαφανίστηκε και η ρωμαϊκή δεξαμενή.

Μάλιστα, τότε, χτίστηκε και τοίχος, μπήκε πόρτα για την είσοδο στην παραλία, ενώ το μονοπάτι που οδηγούσε στον οικισμό της Σταλίδας περιλήφθηκε στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. 

Νέες αυθαιρεσίες Κάγκελα και κλειδωμένες πόρτες προς την παραλίαΚάγκελα και κλειδωμένες πόρτες προς την παραλία | 

Οι εργασίες αυτές έγιναν πριν από αρκετά χρόνια και «τότε δεν μίλησε κανείς», όπως παραδέχονται οι κάτοικοι στην καταγγελία τους.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ατιμωρησία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

«Δυτικά από το πρώτο ξενοδοχείο, από τους ίδιους ιδιοκτήτες ανεγείρεται και δεύτερο. [...] Μπάζωσαν τα βράχια, μπάζωσαν τη θάλασσα και δημιούργησαν μια νέα κατάσταση, ένα καινούργιο status quo, μια καινούργια αμμώδη παραλία, “ιδιοκτησίας” τους. Κι όχι μόνο αυτό. Κατασκεύασαν με ογκόλιθους και “οχυρωματικό έργο” τοίχο ύψους 2-3 μέτρων, που απλώνεται και μέσα στη θάλασσα, και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση προς την “ιδιωτική” πλέον παραλία» αναφέρεται στην καταγγελία. 

 

Το «οχυρωματικό έργο» ύψους 2-3 μέτρων, που απλώνεται και μέσα στη θάλασσα, δεν επιτρέπει την πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία Το «οχυρωματικό έργο» ύψους 2-3 μέτρων, που απλώνεται και μέσα στη θάλασσα, δεν επιτρέπει την πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία | 

Η αλλοίωση της μορφολογίας της περιοχής όμως δεν φαίνεται να σταματά εκεί.

Λίγα μέτρα δυτικότερα, στην ίδια πάντα παραθαλάσσια έκταση, χτίστηκε και δεύτερο ξενοδοχείο υπό την ονομασία ΑΒΑΤΟΝ, ιδιοκτησίας του ομίλου Καλουτσάκη.

Και εκεί η παραλία έχει αλλοιωθεί, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι

«Ενώ πριν η παραλία ήταν βραχώδης, πλάτους γύρω στα 15-20 μέτρα, σήμερα και αυτή έχει μπαζωθεί, έχει στρωθεί με άμμο και χρησιμοποιείται ο δημόσιος χώρος ως ιδιωτικός. Πάνω της έχουν μπει καρέκλες και ομπρέλες θαλάσσης για χρήση από τους πελάτες του ξενοδοχείου. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των δημοτών προς την παραλία. Εχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα και απαγορευτική πινακίδα. Το όνομα του συγκεκριμένου ξενοδοχείου μάλιστα έχει και συμβολική σημασία για τους κατοίκους, «ΑΒΑΤΟΝ όνομα και πράγμα», όπως λένε οι ίδιοι.

Μάλιστα στη διαφημιστική καμπάνια του εν λόγω ξενοδοχείου προβάλλεται ως κύριο προσόν ακριβώς η «ιδιωτικότητα» που προσφέρει στους πελάτες του. 

Η θέση του δημάρχου 

 

Αριστερά: ο Γ. Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον». Δεξιά: ο δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης
↳ Υπόνοιες για την ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών αφήνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γ. Χαλκιαδάκης (αριστερά), επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον». Για εργασίες που γίνονται στον αιγιαλό που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης

Για εργασίες που γίνονται στον αιγιαλό (προσθήκη άμμου) και άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκτάσεις της περιοχής και συγκεκριμένα έναν παλιό δημοτικό δρόμο, ο οποίος δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί, η χρήση γίνεται νόμιμα από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων. 

Ο κ. Μαστοράκης, πάντως, αναφέρει πως δεν έχει έρθει ποτέ στον Δήμο έγγραφο από την ΚΕΔ περί καταπάτησης 9,5 στρεμμάτων στην περιοχή, ενώ διαβεβαιώνει πως η πρόσβαση για τους πολίτες δεν έχει απαγορευτεί στο συγκεκριμένο σημείο. Η καταγγελία των πολιτών, πάντως, πρόκειται εκτάκτως να τεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου που θα γίνει την Τρίτη. 

Σαφείς υπόνοιες για την ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών αφήνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χερσονήσου «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», τονίζοντας: «Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι προϊστάμενοί τους που είναι από τον νόμο επιφορτισμένοι για τον έλεγχο της νομιμότητας όλων όσων καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες έχουν υποχρέωση να παρέμβουν. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα ούτε να κωφεύουν ούτε να εθελοτυφλούν. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία καθήκον τους είναι να διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την άποψη και τις ενέργειές τους». 

Οι δεξαμενές 

 

Στην περιοχή των νέων εργασιών βρίσκονται δύο ρωμαϊκές δεξαμενές Στην περιοχή των νέων εργασιών βρίσκονται δύο ρωμαϊκές δεξαμενές | 

Σε ό,τι αφορά την «εξαφανισμένη» ρωμαϊκή δεξαμενή, αυτή φαίνεται ξεκάθαρα σε παλαιότερη αεροφωτογραφία της περιοχής, την οποία αναζήτησε σε πρόσφατη ανασκαφή η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής και της υποβρύχιας έρευνας βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία. Πάντως, στην περιοχή των νέων εργασιών βρίσκονται ακόμα δύο δεξαμενές της ίδιας περιόδου.

Οι νέες εργασίες για την επέκταση του ξενοδοχείου απαιτούν προηγούμενη έγκριση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί. 

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης Θεοτόκης Θεοδούλου αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως για τα συγκεκριμένα ευρήματα θα υποβληθεί εκτενής αναφορά στο υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση ή όχι για τις εργασίες του ξενοδοχείου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο ίδιος, τις προηγούμενες ημέρες έγινε δέκτης αξιόπιστων καταγγελιών για αυθαίρετη τέλεση εργασιών σε κοντινό σημείο και για τον λόγο αυτό η ΕΕΑ ζήτησε την επέμβαση του Λιμενικού. 

Το ρητορικό ερώτημα «αν υπάρχει κράτος» επαναλαμβάνουν στο κλείσιμο της καταγγελίας τους οι πολίτες της περιοχής.

«Δεν παραγνωρίζομε τη δική μας ευθύνη, την ευθύνη του πολίτη. Τολμά όμως ένας απλός πολίτης να τα βάλει με τους “μεγαλοκαρχαρίες” εισβολείς και καταπατητές;Δεν έχουμε πρόβλημα με την επιχειρηματική δραστηριότητα κανενός. Το πρόβλημά μας είναι ότι γνωρίσαμε και ζήσαμε σ' έναν τόπο που αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν τον σέβεται. Και δεν σέβεται κι εμάς που ζούμε σ αυτόν. Μας προσβάλλει βάναυσα» καταλήγουν στο ιδιαίτερα φορτισμένο κείμενό τους. 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/xekina-i-sezon-kai-oi-mpoylntozes

Διαβάστηκε 1218 φορές