Δήμαρχος Θήρας: «Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 17:07

Ζητεί να χαρακτηριστεί κορεσμένος προορισμός με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

Το θέμα της φέρουσας ικανότητας επαναφέρει για τη Σαντορίνη ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ζητώντας να χαρακτηριστεί κορεσμένος προορισμός με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Πρέπει να μπει φρένο στην υπερεκμετάλλευση του τουριστικού τομέα, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε φτώχεια. Η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλο», τονίζει ο κ. Ζώρζος. Η πρόταση του Δημάρχου Θήρας συζητήθηκε στο περιθώριο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Οινικό Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη από τις 14  έως τις 16 Οκτωβρίου.

 Στην πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Θήρας βρίσκει σύμφωνους και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, αλλά και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο τελευταίος εξάλλου τιμήθηκε στο συνέδριο από τον Δήμο Θήρας για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και ανάδειξη του Σαντορινιού αμπελώνα, με τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου και επισκέψιμου οινοποιείου στο νησί το 1989.

Την προοπτική τα 12.000 στρέμματα αμπέλια, αλλά και όλα τα στρέμματα αγροτικής γης να χαρακτηριστούν «γη υψηλής παραγωγικότητας», επισήμανε ο κ. Αποστόλου. «Η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τα όρια δόμησης και έχει ένα προϊόν το οποίο έχει αξία», σημείωσε.
Ο κ. Ζώρζος έχει ενημερώσει και την τρέχουσα πολιτική ηγεσία του τουρισμού, με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά. Σχετική αναφορά έχει κάνει και στον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, το καλοκαίρι.
«Είναι ανάγκη να προστατευθεί ο αρχαιότερος αμπελώνας της Μεσογείου, καθώς από τα 27.000 στρέμματα καλλιεργούμενου αμπελιού στη Σαντορίνη, σήμερα έχουν μείνει τα 12.000», δηλώνει ο κ. Ζώρζος. Και προσθέτει ότι «χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του αμπελώνα και της αγροτικής γης και από την κατασπατάληση του φυσικού χώρου». Οπως εξηγεί, «το 11% της γης της Σαντορίνης είναι καλυμμένο από δόμηση.

 Παρά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου το 2012 με το Προεδρικό Διάταγμα 144/12, η πυκνότητα το 2011 τον χειμώνα και χωρίς τους τουρίστες ήταν 204 κάτοικοι ανά τ. χλμ. και το καλοκαίρι 1.118. Η Σαντορίνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Αττική». Και επισημαίνει ότι χρειάζεται η ταυτόχρονη εμπλοκή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Αναφερόμενος δε στη σχετική νομοθεσία, επισημαίνει ότι το υπουργείο Τουρισμού ή ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) «μπορεί να θεωρήσει μια περιοχή ως κορεσμένη». Από την άλλη υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να αυξηθεί το τουριστικό προϊόν», στο νησί. «Να πληθύνουν αυτοί που έχουν ειδικά ενδιαφέροντα», όπως γιότινγκ, γαστρονομία, πολιτισμό, αρχιτεκτονική, γεωπεριβάλλον».
Εν τω μεταξύ, ρύθμιση χρειάζεται και η ροή των επισκεπτών κρουαζιέρας, οι οποίοι τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού μπορεί να φθάσουν και τους 10.000 την ημέρα. Ετσι από το 2018 εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα διαχείρισης των κρουαζιεροπλοίων, επιτρέποντας το ανώτερο 8.000 επισκέπτες ημερησίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος το 2015 η Σαντορίνη δέχθηκε 636 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Σε αναμονή ωστόσο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, καθώς «υπάρχει εκκρεμότητα στο ΣτΕ για την απόκτηση του χώρου», σημειώνει ο κ. Ζώρζος, μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων. Ενώ πρόσφατα ελήφθη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την απόκτηση εξοπλισμού και την εκπόνηση μελετών.
 
πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=837885

Διαβάστηκε 2698 φορές