«Τα μνημόνια έσωσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι την Ελλάδα»

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 20:42

 

«Τα μνημόνια έσωσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι την Ελλάδα»

 

Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Συντάκτης: 

 

efsyn.gr

 

Το 95% των μνημονιακών δανείων δεν διατέθηκαν για να διασωθεί η Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου, ενώ λιγότερο από το 5% (ύψους 220 δισ. ευρώ) κατέληξαν στον προϋπολογισμό της χώρας.

 

Η 24σέλιδη έρευνα της Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται στην Handelsblatt, «αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές».

 

Η σωτηρία κυρίως των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

 

Τονίζεται επίσης ότι οι υπολογισμοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. 

 

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζει ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, που συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. 

 

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» δήλωσε ο ίδιος για να προσθέσει: «Έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

 

Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

 

Πού πήγαν τα λεφτά

 

Οι οικονομολόγοι της ESMT ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό συμπέρασμα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων, 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και μόνο 9,7 δισ. (δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό). Η εφημερίδα συμπληρώνει: 

 

Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας.

 

Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίστηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

 

Γερμανία: «Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία»

 

Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα ήταν πως, μέσω των προγραμμάτων, η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και ότι δεν ευσταθεί η εντύπωση ότι ζημιώθηκαν οι φορολογούμενοι.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, υποστήριξε ότι η πολιτική προγραμμάτων στην Ελλάδα «φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματoοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό τους να κρατηθούν όρθια. Χωρίς αυτό το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί».

 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η έκθεση «δεν μας ενοχλεί καθόλου».

 

Όπως τόνισε, έχουμε συχνά μιλήσει γι' αυτό το θέμα, τελευταία φορά πριν από ένα χρόνο και η μελέτη αυτή δεν είναι κάτι νέο. «Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της», δήλωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

 

«Οι πόροι των προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των προγραμμάτων», επισήμανε.

 

Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι «μία αναπτυγμένη οικονομία χρειάζεται έναν χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να μπορεί να χορηγεί δάνεια και να εξασφαλίζει έτσι την συνολική κυκλοφορία μεταξύ κράτους και οικονομίας». Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του να κρατηθεί όρθιο. 

 

Επίσης, διέψευσε ότι ζημιώθηκαν οι φορολογούμενοι.

 

«Η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί», είπε. 

 

«Το “κούρεμα” χρέους των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα χέρια ιδιωτών ήταν σημαντικό και έτσι εξοικονομήθηκαν και πόροι των προγραμμάτων», κατέληξε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συνταχτών :http://www.efsyn.gr/arthro/ta-mnimonia-esosan-tis-eyropaikes-trapezes-ohi-tin-ellada

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2189 φορές