Από τους δανειστές θα επιλέγεται ο πρόεδρος του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 22:36

 

Από τους δανειστές θα επιλέγεται ο πρόεδρος του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

 

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δημιουργείται το νέο Ταμείο Πλούτου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ με σκοπό την αξιοποίησή τους, σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο, με το οποίο η θέση του κράτους είναι ισχυρή

 

 

 

Πηγή

 

Σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπονται τα εξής:

Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι το πρόσωπο που θα εισηγείται τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις. Η περιουσία των ΔΕΚΟ, το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργείται, θα αποτελέσει ουσιαστικά το τέταρτο σκέλος του νέου Υπερταμείου, ύστερα από :

-Το ΤΑΙΠΕΔ, που θα πρέπει να ολοκληρώσει επτά εκκρεμούσες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες ήδη «τρέχουν» και τα έσοδα των οποίων θα πάνε υπέρ της αποπληρωμής του χρέους.

-Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.

- Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 80.000 ακινήτων του Δημοσίου.

Η δομή, η λειτουργία και τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το νέο Ταμείο Πλούτου, θα καθοριστούν από ειδική Ομάδα Δράσης (Task Force), πάντα υπό την υψηλή εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Ομάδα Δράσης, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, θα πρέπει:



-Να προετοιμάσει το πλαίσιο των στόχων, της δομής και της διοίκησης του υπό σύσταση φορέα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο νέο Υπερταμείο.

-Να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το πώς θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.

- Να προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο και τους βέλτιστους τρόπους άντλησης εσόδων από αυτά, με έμφαση στα ακίνητα που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ακόμα προβλέπεται, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και ακόμα ένα μέλος από τα συνολικά πέντε, θα επιλέγεται από τους πιστωτές, αλλά θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα είναι το κεντρικό όργανο του Ταμείου, που θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα διατεθούν προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση (sale and leaseback) ή άλλες μορφές «αξιοποίησης», όπως είναι η τιτλοποίηση.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζεται από το Εποπτικό Συμβούλιο και θα καλείται απλώς να υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Εποπτικό, στο οποίο και θα λογοδοτεί.

Η λήψη οποιασδήποτε απόφασης προϋποθέτει ενισχυμένη πλειοψηφία (4 στα 5 μέλη του Εποπτικού).

 

 

 

Πηγή : συσπείρωση αριστερών μηχανικών http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/03/blog-post_46.html

 

 

 

Διαβάστηκε 2719 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 19:38