«Πράσινο φως» έχουν, ρευστό δεν έχουν

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 21:19

 

«Πράσινο φως» έχουν, ρευστό δεν έχουν

 

Με την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου προχωρά η επένδυση στην ανατολική Κρήτη

 

 

 

Συντάκτης: 

 

Μάριος Διονέλλης

 

Σε αναζήτηση επενδυτών και «ευκαιριών» για χρηματιστηριακές υπεραξίες με την αξία της γης στην ανατολική Κρήτη μεταφράζει η εταιρεία Minoan Group την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την επένδυση-μαμούθ στο Κάβο Σίδερο.

 

Το Π.Δ. δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Μαρτίου και, εκτός από την υπογραφή του Προκόπη Παυλόπουλου, φέρει την υπογραφή των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη, αλλά φαίνεται πως κανείς ακόμα δεν συζητάει για την υλοποίηση της επένδυσης, ούτε καν η ίδια η εταιρία.

 

Το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση μεταφράζεται από την εταιρεία, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton, ως «άνοιγμα» σε νέους επενδυτές.

 

Ηδη από τις 30 Δεκεμβρίου του 2015 ο κ. Egleton τόνιζε πως η αναμενόμενη, τότε, υπογραφή του Π.Δ. θα απελευθέρωνε το δικαίωμα των εταίρων της κοινοπραξίας να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο έργο, σε ποσοστό 25%, με κόστος 12,5 εκατ. βρετανικών λιρών.

 

«Πλέον, με την υπογραφή του Π.Δ. οι συνεργάτες της εταιρείας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν τελικά το επιπλέον ποσοστό», λέει ο κ. Egleton, ενώ κάνει λόγο για αναζήτηση κι άλλων δυνητικών εταίρων («other potential partners») για το συγκεκριμένο έργο.

 

Δεν βγαίνουν

 

Με βάση το μακρύ ιστορικό τής εν λόγω «επένδυσης», η αναζήτηση συν-επενδυτών και άρα χρημάτων μοιάζει φυσιολογική, καθώς η Minoan Group ούτε έχει να επιδείξει σημαντική επιχειρηματική δράση ούτε διαθέτει σημαντικά κεφάλαια.

 

Το ερώτημα παραμένει, ακόμα και αν αγοράσουν επιπλέον μερίδιο οι υπάρχοντες εταίροι και μπουν στο ταμείο της κοινοπραξίας τα 12,5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 16 εκατ. ευρώ), τι γίνεται με τα υπόλοιπα, μέχρι το ποσό των 250 εκατομμυρίων που προβλέπονται για την επένδυση;

 

Αποτελεί κοινό μυστικό πως η εταιρεία προσβλέπει σε χρηματοδοτήσεις, τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας, μέσω του επικείμενου Αναπτυξιακού Νόμου.

 

Ωστόσο, και πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

 

Με νεότερη δήλωσή του, την ίδια μέρα με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, ο κ. Egleton τονίζει πως η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος συνεπάγεται τον «μετασχηματισμό» της εταιρείας («transformational event for the Group») και πως η Minoan ετοιμάζεται (σ.σ. αντί για την υλοποίηση του έργου) για την «επιτάχυνση των συζητήσεων σχετικά με την ανάπτυξη του έργου» («to accelerate discussions related to the development of the Project»).

 

Η Minoan Group έχει καταφέρει να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (Alternative Investment Market), ένα είδος «υπο-αγοράς» του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που επιτρέπει την είσοδο σε μικρές εταιρείες και υφίσταται λιγότερο έλεγχο.

 

Οι φήμες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί και στην Κρήτη για «παιχνίδια» της εταιρείας με τη διεθνή χρηματιστηριακή αξία τής εν λόγω έκτασης επιβεβαιώνονται από την υπενθύμιση του κ. Εgleton προς το επενδυτικό κοινό.

 

Απευθυνόμενος στις 11/3 προς τους μετόχους, ο πρόεδρος της Minoan Group τούς υπενθυμίζει πως η υπογραφή του Π.Δ. αυξάνει την επενδυτική αξία της συγκεκριμένης έκτασης στην ανατολική Κρήτη, η οποία αρχικώς είχε εκτιμηθεί σε 100 εκατ. ευρώ και πως πλέον η ηγεσία της εταιρείας θα κάνει κάθε προσπάθεια να πάρει η έκταση τη μεγαλύτερη δυνατή αξία.

 

Τοακριβέςκείμενοαναφέρει:«Shareholders will be aware that the last opinion of the development value of the Project site was in the order of €100 million [...] and the Board will now be working to deliver maximum value».

 

Αξία μετοχής

 

Η πορεία της αξίας της μετοχής είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει για την ίδια την ύπαρξη της εταιρείας η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, αφού την ημέρα της υπογραφής η τιμή εκτοξεύεται στις 13 λίρες, ενώ μόλις δέκα μέρες πριν ήταν στις 6,3 λίρες.

 

Γι’ αυτό τον λόγο και ο κ. Egleton ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, έχοντας τις πρώτες πληροφορίες για την προώθηση του Π.Δ. δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης για τη «σκληρή δουλειά» που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σε δύσκολες για τη χώρα συνθήκες.

 

Εξάλλου, το ίδιο το Δ.Σ. της Minoan Group παραδέχεται πως αυτή καθαυτή η βιωσιμότητα της εταιρείας στηρίζεται στη λογιστική αξία της συμμετοχής της στο «έργο» της Ελλάδας (προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στις 30 Απριλίου του 2015).

 

Τις φήμες για χρηματιστηριακό παιχνίδι με την αξία της έκτασης που έχει παραχωρήσει στην εταιρεία η Μονή Τοπλού, είχε επιβεβαιώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη, τον Απρίλιο του 2014, όταν το Σώμα εν μέσω αντιδράσεων ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο.

 

Τότε η κ. Πετράκη, αν και είχε υπερψηφίσει τη μελέτη, τόνισε: «Επειδή η περιοχή μας έχει πικρή πείρα από μεγάλες επιχειρηματικές αστοχίες που μένουν κουφάρια ανεκμετάλλευτα, πρέπει να εξεταστεί με πολλή προσοχή και να εξασφαλιστεί η ικανότητα της εταιρείας να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, να ξεκινήσει, να αποπερατώσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο».

 

Η κ. Πετράκη είχε αναφερθεί και ονομαστικά στην αντίστοιχη περίπτωση αποκόμισης ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων με την SοE του Μιχάλη Τροχανά, που επίσης άφησε μια επένδυση «κουφάρι» στην περιοχή του Λασιθίου.

 

Παραμένουν οι αντιδράσεις

 

Το επενδυτικό σχέδιο της Minoan Group, υπό τον τίτλο «Ιτανος Γαία», περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και αρχικά είχε συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής, καθώς αρχικά προέβλεπε τις διπλάσιες υποδομές και δύο γήπεδα γκολφ.

 

Τα επόμενα βήματα για την επένδυση είναι η υποβολή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και κατόπιν η έκδοση οικοδομικών αδειών, εφόσον δεν μπλοκαριστεί από άλλους παράγοντες το όλο σχέδιο.

 

Στην Κρήτη πάντως παραμένουν ζωηρές οι αντιδράσεις τόσο για την υπέρμετρα μεγάλη έκταση που δεσμεύεται όσο και για τις αρχαιολογικές θέσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω περιοχή, αλλά και για την ασυμβατότητα του γκολφ με τον άνυδρο χαρακτήρα της Σητείας λόγω των μεγάλων αναγκών σε νερό για τη συντήρησή του.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συνταχτών: http://www.efsyn.gr/arthro/prasino-fos-ehoyn-reysto-den-ehoyn

 

Διαβάστηκε 2087 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 17:05