ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ!
Μια ιστορία καθυστερήσεων, στοχοπροσηλωμένη στην εμπορευματοποίηση του τουριστικού ακινήτου του Καρτερού, εξελίσσεται εδώ και 20 χρόνια, που απέχει πολύ από το να αποσκοπεί στην ανάδειξη και προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του!
Ξεκίνησαν το 1992 (ημερομηνία υπογραφής της πρώτης σύμβασης με τον ΕΟΤ) με μελέτη που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, εγκρίθηκε από την Τεχνική Διεύθυνση του ΕΟΤ, έπρεπε να υλοποιηθεί σε 5 χρόνια και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 2006 προσανατολίστηκαν σε ΣΔΙΤ για υλοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων, μαζί με τουριστικά καταλύματα διημέρευσης, εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, ακόμα και αξιοποίηση της βραχονησίδας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αμνισσό. Το 2010 δήλωναν ότι το παλιό πρότζεκτ θεωρείται παρωχημένο και θα εκπονηθεί νέα μελέτη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων κάμπιννγκ, water park, σιντριβάνι, ιπποδρόμιο, χώρους αναψυχής και εστίασης, φιλοξενίας λουομένων και όλες τις άλλες χρήσεις που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αλλά και εκείνα των όμορων δήμων.
Σήμερα μέρος της έκτασης κατέχεται από καταπατητές, μέρος της έκτασης διεκδικείται από τους παλιούς ιδιοκτήτες και πολύ μεγάλο μέρος της έκτασης είναι ούτως ή άλλως δεσμευμένο, ως αρχαιολογικός χώρος, ρέμα και υγρότοπος και σε κάθε περίπτωση χώρος που δεν επιτρέπεται να δομηθεί.
Πως αυτό θα ξεπεραστεί από τα πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ και των «επενδυτών» μένει να αποδειχθεί. Αμέριστο συμπαραστάτη θα βρούν βέβαια, στην πρόσφατη «Μεταρρύθμιση του χωροταξικού & πολεοδομικού σχεδιασμού» με τα «Ειδικά Χωρικά Σχέδια» που «τρυπούν» τον όποιο σχεδιασμό και στην προκειμένη περίπτωση το ΓΠΣ Αλικαρνασσού και το ΣΧΟΟΑΠ Γουβών.
Στο μεταξύ ας αναρωτηθούμε όλοι, ποιά θα είναι η πρόσβαση των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου στη μεγαλύτερη ακτή του, όπως βέβαια και σ’ αυτήν της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών.
Δυτικά, στην Αμμουδάρα οι χώροι ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές συνέχεια μειώνονται, ο χώρος βόρεια του Παγκρήτιου Σταδίου εμπορευματοποιείται μέσω διαγωνισμού του Δήμου Ηρακλείου και από κεί και πέρα οι χώροι δεν είναι προσβάσιμοι μέχρι το Λιμάνι και το αεροδρόμιο.
Αποδεικνύεται πια πανηγυρικά και με τον πιο δραματικό τρόπο, ότι η πόλη τελικά δεν «γύρισε το πρόσωπο στη θάλασσα», αλλά στην εμπορευματοποίηση του παράλιου μετώπου. Τώρα προσπαθούν να την αποκλείσουν από την πρόσβαση στις ακτές της με τα σχέδια της κυβέρνησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για τον Καρτερό και τις Γούρνες και την απειλή ψήφισης του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό !
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Πατρίς 29/3/2006
Με ιδιώτες η εκμετάλλευση της πλαζ Καρτερού
Με την περίφημη διαδικασία των ΣΔΙΤ που αφορά στη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα, προσανατολίζεται η ΔΕΠΤΑΗ να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της πλαζ Καρτερού, η οποία παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στους Δήμους Ηρακλείου Ν.Αλικαρνασσού και Γουβών, προ 15ετίας με σκοπό να την αξιοποιήσουν.
http://www.patris.gr/articles/82654/37835?PHPSESSID=#.U8Y_vJSSzTo
Πατρίς 12/5/2006
Διαδημοτική επιτροπή για την αξιοποίηση της πλαζ Καρτερού
“Έδωσαν χθες τα χέρια οι δήμοι” Ηρακλείου, Γουβών και Ν.Αλικαρνασσού, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση της πλάζ του Καρτερού, που είχε παραχωρηθεί προ 15ετίας από τον ΕΟΤ, προκειμένου να αξιοποιηθεί, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει απολύτως εγκαταλελειμμένη.
Μετά από πρόταση της ΔΕΠΤΑΗ, αποφασίστηκε να προχωρήσει η αξιοποίηση της περιοχής- “φιλέτο” με τη διαδικασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα γνωστή ως ΣΔΙΤ, προκειμένου να γίνει μια τεράστια οικονομική επένδυση ύψους 30-40 εκ ευρώ που θα αλλάξει δραστικά τη σημερινή εικόνα της περιοχής.
....
.Παράλληλα με τη διαδικασία της κάλυψης του κόστους των μελετών, θα ξεκινήσει και η προσπάθεια για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΕΟΤ και την εταιρία Τουριστικά Ακίνητα, στην οποία ιδιοκτησιακά ανήκει η έκταση των 300 στρεμμάτων τη πλαζ Καρτερού, και θα πρέπει να συνηγορήσει με το σχεδιασμό των τριών δήμων για την αξιοποίηση της περιοχής.
Το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, χαρακτηρίζεται εντυπωσιακό, αλλά και εξαιρετικά δαπανηρό, και όπως εκτιμήθηκε χθες είναι πρακτικά αδύνατο να προχωρήσει με ίδια έσοδα των δήμων. Στην περιοχή μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου αναψυχής, όπου θα αναπτύσσονται όλα τα είδη των σπορ αναψυχής, και αθλοπαιδιών. Παράλληλα προβλέπεται τουριστικά καταλύματα διημέρευσης, εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, ακόμα και αξιοποίηση της βραχονησίδας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αμνισσό, και αποτελεί προσφιλή τόπο προσέγγισης των κολυμβητών…
http://www.patris.gr/articles/85510?PHPSESSID=#.U8ZBZJSSzTo
Πατρίς 3/1/2007
Πρωτοβουλία από τον Μ. Βασιλάκη για να σωθεί το “Ξενία” Καρτερού
Πρωτοβουλία για τη διάσωση του “Ξενία” στον Καρτερό, παίρνει ο απελθών πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μ.Βασιλάκης, ο οποίος με σχετική πρόταση του στους δήμους Ηρακλείου, Γουβών και Ν.Αλικαρνασσού, ζητά να αναλάβουν δράση και να δρομολογήσουν την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει.
http://www.patris.gr/articles/100885/50210?PHPSESSID=#.U8ZBq5SSzTo
Νέα Κρήτη 6/4/2007
Το "βασίλειο" των καταπατητών
Την απόφαση να μην αφήσουν ούτε έναν καταπατητή να «βασιλέψει» περισσότερο στην πλαζ Καρτερού έλαβαν χθες από κοινού οι τρεις δήμαρχοι, Ηρακλείου, Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών, που έχουν τη διαχείριση της έκτασης από το 1994, οπότε και ο ΕΟΤ παραχώρησε στους εν λόγω δήμους την παραλία των 350 στρεμμάτων στον Καρτερό.
....
Η πλαζ Καρτερού εκτείνεται σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 70 έχουν παραχωρηθεί αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου από τον ΕΟΤ, ενώ τα 250 στρ. είναι στη δικαιοδοσία των τριών δήμων, Ηρακλείου, Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών. Από τα 250 στρέμματα που ανήκουν και στους 3 δήμους, υπό κατάληψη βρίσκονται τα 89,7 στρέμματα. Στη λίστα με τους καταπατητές του Καρτερού φιγουράρουν ποδοσφαιρικές ομάδες, αξιωματικοί, ιδιώτες και κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα το πόρισμα των αυτοψιών στην περιοχή που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τη "Ν.Κ." ανέφερε τις εξής περιπτώσεις καταπάτησης:
«1. Μέρος δυτικού τμήματος του ακινήτου, έκτασης περίπου 3.500 τ.μ., έχει καλλιεργηθεί με ελαιόδεντρα από τον κ. Ευάγγελο Γραμματικάκη, επιχειρηματία, κάτοικο Καρτερού Ηρακλείου.
2. Μέρος του κεντρικού τμήματος του ακινήτου, έκτασης περίπου 15.000 τ.μ., έχει καταληφθεί, και στο χώρο έχει κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου της Α.Ε. Κατσαμπά.
3. Μέρος του κεντρικού τμήματος του ακινήτου, έκτασης περίπου 9.750 τ.μ., έχει καταληφθεί από τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελπίδων, ο οποίος έχει κατασκευάσει το γήπεδό του.
4. Τμήμα του ακινήτου έκτασης περίπου 2.800 τ.μ. μετά μικρού κτίσματος, περίπου 15 τ.μ., έχει περιφραχθεί και καλλιεργηθεί από άγνωστο καταπατητή, ο οποίος εντός αυτού εκτρέφει ζώα.
5. Τμήμα έκτασης περίπου 3.000 τ.μ. έχει καταπατηθεί από άγνωστο, ο οποίος το έχει καλλιεργήσει και έχει κατασκευάσει πλατφόρμα, έχει τοποθετήσει καντίνα και μεταλλική κατασκευή έκτασης περίπου 150 τ.μ. και γύρωθε υαλοστάσιο μετά υαλοπίνακος και υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα. Η όλη κατασκευή λειτουργεί ως καφετέρια-κυλικείο.
6. Τμήμα έκτασης περίπου 55.000 τ.μ. (55 στρ.) φαίνεται ότι έχει καλλιεργηθεί αυθαίρετα στο παρελθόν και πέρυσι με σιτηρά, πιθανότατα από τον κ. Ιωάννη Κόκκινο.
7. Το ΚΑΟΑ (Κέντρο Αναψυχής Οικογενειών Αξιωματικών Στρατού) έχει καταλάβει τμήμα έκτασης περίπου 120 τ.μ., το οποίο ευρίσκεται εκτός της γραμμής παραλίας και αιγιαλού - το υπόλοιπο τμήμα περίπου 580 τ.μ. ευρίσκεται εντός της γραμμής παραλίας και αιγιαλού.
8. Υπάρχουν επίσης πολλοί καταπατητές που έχουν τοποθετήσει εντός του ακινήτου αυθαίρετα τα τροχόσπιτά τους και έχουν κάνει κατασκευές και αποθήκες.
9. Επίσης, υπάρχει εντός του ακινήτου ιδιοκτησία με στοιχείο Κ του συνημμένου τοπογραφικού διαγράμματος, σύμφωνα με απόφαση 58/1976 του Πρωτοδικείου Ηρακλείου που πρέπει να ελεγχθεί.
10. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Φωτεινής έχει κατασκευάσει 48 τ.μ. κτίσμα, μετά ηλεκτρικού ρεύματος και χρήση αύλειου χώρου».
Πατρίς 2/4/2008
Ιδιώτες διεκδικούν τον Καρτερό
Στα χέρια ιδιωτών κινδυνεύει να καταλήξει η έκταση - “φιλέτο” της πλαζ Καρτερού, καθώς η προκλητική αδιαφορία των δήμων Ηρακλείου, Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών που έχουν αναλάβει την αξιοποίησή της, εξώθησε ιδιώτη - που ήταν αρχικός ιδιοκτήτης τμήματός της, να προσφύγει στα δικαστήρια για να τη διεκδικήσει.
Εάν ο συγκεκριμένος ιδιώτης κερδίσει την προσφυγή του αποδεικνύοντας ότι οι λόγοι απαλλοτρίωσης της έκτασης δεν ικανοποιούνται αφού οι δήμοι δεν την αξιοποίησαν, δημιουργείται δεδικασμένο και για τους υπόλοιπους πρώην ιδιοκτήτες που μοιραία θα εγείρουν αντίστοιχες αξιώσεις, με αποτέλεσμα η παραλιακή αυτή ζώνη του Καρτερού που σήμερα είναι δημοτική περιουσία, “να χαθεί από τα χέρια” των δήμων.
...
Παρά τις υποσχέσεις των δημάρχων που μέχρι τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη διαβεβαίωναν ότι θα αρχίσουν να στέλνονται τα πρώτα εξώδικα για την αποβολή των καταπατητών από την πλαζ, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή είναι πραγματικό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι εδώ και 15 χρόνια που έχει γίνει η παραχώρηση, με ευθύνη των δήμων, δεν έγινε πρακτικά καμία αποτελεσματική κίνηση προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, με αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερο το πεδίο σε δεκάδες ιδιώτες, να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους μια τεράστια έκταση, που σήμερα εμφανίζει μια εικόνα αποκαρδιωτική…
http://www.patris.gr/articles/130391/73057
Πατρίς 26/4/2008
Προετοιμάζεται ο δήμος για την “υπεράσπιση” της έκτασης στον Kαρτερό
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του δήμου Ηρακλείου την οποία θα στείλει στη Nομική Yπηρεσία του ΕΟΤ, προκειμένου να δώσουν μαζί τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τα 320 στρέμματα του Καρτερού που διεκδικούν να παραμείνουν δημόσια έκταση, μετά την προσφυγή των ιδιωτών, που ζητούν να τους επιστραφεί λόγω της μακροχρόνιας αδιαφορίας των δημοτικών Aρχών να αξιοποιήσουν τη σπουδαία αυτή περιοχή.
Τη διαμόρφωση της έκθεσης που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο πραγματοποιεί η ΔΕΠΤΑΗ, η οποία πρόκειται να την καταθέσει στη Nομική Yπηρεσία του δήμου, που με τη σειρά της θα παρασταθεί στην κρίσιμη συζήτηση της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να μην καταλήξει στα χέρια ιδιωτών, η περιοχή του Καρτερού.
http://www.patris.gr/articles/132019
Τόλμη 31/3/2010
Η παραλία Καρτερού και η ευθύνη 3 δήμων
Στο έλεος των καταπατητών… άφησαν 18 χρόνια τώρα οι Δήμοι Ηρακλείου, Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών την παραλία των περίπου 300 στρεμμάτων που τους παραχώρησε ο πρώην ΕΟΤ το 1992, με τον όρο να αξιοποιήσουν την περιοχή αλλά και να κυνηγούν ακόμη και σύροντας στα δικαστήρια όσους τολμήσουν να καταλάβουν έστω και μια σπιθαμή γης! Οι συμβατικές υποχρεώσεις που δεν τηρήθηκαν από τους τρεις δήμους, κυρίως κατά την πρώτη πενταετία όπως προβλέπεται, θέτει τώρα σε κίνδυνο την περιοχή, αφού στο χειρότερο σενάριο η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) που έχει την ιδιοκτησία θα μπορούσε να ανακαλέσει το χρησιδάνειο ακόμη και πριν την παρέλευση της 20ετίας, δηλαδή το 2012, οπότε λήγει η παραχώρηση, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στους όρους της σύμβασης την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η «Τ».
....
Τώρα οι τρεις δήμοι ζητούν από την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) την ανανέωση της παραχώρησης της έκτασης, αν είναι δυνατό εφ' όρου, ειδάλλως για 20 χρόνια το λιγότερο.
...
Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 17 Απριλίου 1992 στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ στην οδό Αμερικής στην Αθήνα από τον τότε δήμαρχο Ηρακλείου Κωνσταντίνο Κληρονόμο, τον εκπρόσωπο του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού Εμμ. Τσαγκαράκη, τον εκπρόσωπο της Κοινότητας Ελαίας Γεώργιο Μεραμβελιωτάκη και τον εκπρόσωπο της Κοινότητας Καλλιθέας του Εμμανουήλ Σχιζάκη. Στη σύμβαση αναφέρεται: «(…) αποφασίσθηκε η παραχώρηση κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Ηρακλείου και τις όμορες κοινότητες Ηρακλείου, Ελαίας και Καλλιθέας προς το σκοπό της τουριστικής αξιοποίησης και ειδικότερα την εκτέλεση και εφαρμογή της από Αυγούστου 1991 χωροταξικής μελέτης αξιοποίησης της Ακτής Καρτερού, η οποία εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και εγκρίθηκε από την Τεχνική Διεύθυνση του ΕΟΤ, ότι η αξιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από αμιγή Διαδημοτική Επιχείρηση στην οποία θα συμμετέχουν με τα ακόλουθα ποσοστά οι ως άνω συμβαλλόμενοι ήτοι 1) Δήμος Ηρακλείου με 40%, 2) Δήμος Ν. Αλικαρνασσού με 20%, 3) Κοινότητα Ελαίας 20% και 4) Κοινότητα Καλλιθέας με 20%
...
Τα τελευταία 18 χρόνια οι μόνες ουσιαστικές ενέργειες για την αξιοποίηση της παραλίας έγιναν μέσα στην τελευταία τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας εκδιώχθηκαν κάποια τροχόσπιτα και ιδρύθηκε η εταιρία ΚΑΡΤΕΡΟΣ Α.Ε. με ίσα μερίδια διαχείρισης, δηλαδή από 1/3 στον κάθε δήμο που θα διαχειριστεί την περιοχή.
...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ, Γιώργο Παρασύρη, ο οποίος από πλευράς Δήμου Ηρακλείου έχει χρεωθεί τη διαχείριση του θέματος, οι μόνες ενέργειες που έχουν γίνει είναι αυτές της τελευταίας τριετίας. Οπως εξηγεί ο κ. Παρασύρης, με τη συνδρομή του εισαγγελέα απομακρύνθηκαν αρκετοί καταπατητές, ενώ οι τρεις δήμοι προχώρησαν στη σύσταση της εταιρίας ΚΑΡΤΕΡΟΣ Α.Ε. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι έχει ζητηθεί η ανανέωση της παραχώρησης για να μπορέσουν οι δήμοι να προχωρήσουν το πρότζεκτ αξιοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη, συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν έχει εκπονηθεί, ενώ το παλαιό βάσει του οποίου έγινε η παραχώρηση προ 20ετίας θεωρείται πλέον παρωχημένο. «Αν παραχωρηθεί η έκταση ξανά τότε θα εκπονηθεί μελέτη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων κάμπιννγκ, water park, σιντριβάνι, ιπποδρόμιο, χώρους αναψυχής και εστίασης, φιλοξενίας λουομένων και όλες τις άλλες χρήσεις που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αλλά και εκείνα των όμορων δήμων» σημειώνει ο κ. Παρασύρης. Ο κ. Παρασύρης τονίζει τέλος ότι για τα 30 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί με διαφορετική πράξη στο Δήμο Ηρακλείου και αφορούν στην παραλία ΑΚΤΗ έχει ήδη γίνει μελέτη για τη δημιουργία οργανωμένου κάμπινγκ και εντός των ημερών θα παραδοθεί για να εφαρμοστεί, αν είναι δυνατό, από φέτος κιόλας.
Αναδημοσίευση 31/3/2010 από:
http://www.2810.gr/index.php/news-of-crete/3690-2810-953m8jhdn7
Τόλμη 1/4/2010
ΚΑΡΤΕΡΟΣ: Στη Βουλή η αποκάλυψη της "Τ"
Στο άρθρο 9 της σύμβασης παραχώρησης του 1992 για την έκταση του Καρτερού προς προβλέπεται ότι οι δήμοι υποχρεούνται το αργότερο εντός πέντε ετών από την υπογραφή της σύμβασης να προβούν στην εκτέλεση όλων των εργασιών που προβλέπει η τεχνική μελέτη του Δήμου Ηρακλείου με την πρόβλεψη μάλιστα ότι θα αποβληθούν αν δεν το πράξουν.
...
Τέλος, η σύμβαση καταλήγει με την παραχώρηση μέρος του ακινήτου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπου σήμερα έχει χτιστεί το αναψυκτήριο της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει υπερβάσεις, σύμφωνα με την αυτοψία της Δημοτικής Αστυνομίας. Σχετικά η σύμβαση αναφέρει: « Γίνεται μνεία ότι στην έκταση που παραχωρείται δεν συμπεριλαμβάνεται η έκταση 2.400 τ.μ., η οποία έχει δωρηθεί από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης δυνάμει του υπ' αριθμ. 18364 δωρητηρίου συμβολαίου το συμβολαιογράφου Αθηνών Γεωργ. Ζωγόπουλου και η έκταση 1.084,30 τ.μ. ιδιοκτησίας Ιωάννη και Ευαγγελίας Κεράκη. Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 58/1976 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Στην έκταση που παραχωρείται περιλαμβάνεται, όμως, η έκταση των 30 στρεμμάτων, η οποία είχε δωρηθεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) από τον ΕΟΤ και θέλει επιστραφή με ανάκληση της σχετικής δωρητηρίας πράξης».
Ελευθεροτυπία 20/8/2013
Μία υπάλληλος για ένα εκατ. αυθαίρετα!
Έγγραφο ντοκουμέντο, που φέρνει στο φως η «Ε», αποκαλύπτει ότι με εντολή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη σταμάτησε η επιχείρηση κατεδάφισης του καταυλισμού που έχει στηθεί παρανόμως στην παραλία και στις εκβολές του ποταμού Καρτερού.
Με την απόφασή του (Α.Π. 1872/2/08/2013), ο κ. Δεικτάκης, δείχνοντας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, επικαλείται «επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις» για τα αυθαίρετα και ζητεί από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «κυρίως για κοινωνικούς λόγους, να διακόψει προσωρινά τις εργασίες κατεδάφισης μέχρι νεωτέρας ενημερώσεως».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=381011
Cretalook 12/6/2014
Αυτή είναι η σύμβαση του 1992 για την παραλία του Καρτερού! Αδιαφόρησαν όλοι οι δήμαρχοι επί 20 χρόνια!
Πλήρη αδιαφορία επί 20 χρόνια έδειξαν οι έχοντες την κυριότητα των 351 στρεμμάτων του πρώην ΕΟΤ στην παραλία του Καρτερού από τη Φλώριδα ως το Τομπρούκ! Έτσι η σημερινή μεταβίβαση της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ μάλλον ανακούφιση προκαλεί παρά προβληματισμό αφού έφυγε από τα χέρια τους το καυτό ζήτημα της αξιοποίησης της παραλίας και φυσικά των ευθυνών!