AMAK: Και ψεύδονται και ξέρουν!! Αυτή είναι η πολιτική τους!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 09:43

(το κείμενο δημοσιεύτηκε στο newsletterτου Β’ τετράμηνου του 2023 του ΤΕΕ/ΤΑΚ)

 

Και ψεύδονται και ξέρουν!! Αυτή είναι η πολιτική τους!!

                                                                                                                                            Σεπτέμβριος 2023

 

Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, έχουν εκδοθεί 29 άδειες επισκευής από τους 2254 φακέλους που έχουν κατατεθεί. Τα στελέχη του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου λόγω και της Πανελλαδικής υποστελέχωσης, έχουν μεταβεί στη Θεσσαλία, όπως είχαν έρθει και εδώ από τα Χανιά και από την Αθήνα και που πριν είχαν πάει στην Εύβοια, στη Σάμο….

***********

Στις 18 Αυγούστου 2023 άρχισε να καίγεται το Δάσος της Δαδιάς. Πρόκειταιγια τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιάτων τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος . Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά στον Έβρο, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα. 

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA! Η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παράκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς). 

***********

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 πλημμύρισε η Θεσσαλία. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, υποδομές και αφάνισαν και δεκαεπτά ανθρώπινες ζωές!. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 κατά τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός αναφέρει:  « …το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πράγματι πρωτοφανές και, θα έλεγα, έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα…..». Η αλήθεια όμως είναι ότι:

Για την Θεσσαλία, το «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» (ΣΔΚΠ) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2685/6.7.2018. Σύμφωνα με αυτό, η περιοχή της  Θεσσαλίας εμπίπτει στη «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας». Το σχέδιο προειδοποιούσε ότι:

1.       Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι το πλέον ευάλωτο της Ελλάδας, καθώς οι πλημμυρικές ζώνες καλύπτουν το 31.2% της περιοχής και

2.       Όλα τα υδατορέματα και οι λεκάνες στη Θεσσαλία πλημμυρίζουν σε όλα τα σενάρια, στα πιθανότερα και τα σπανιότερα, η διαφορά από σενάριο σε σενάριο είναι στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν.

Για την Κρήτη, το ΣΔΚΠ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2687/6.7.2018. Σύμφωνα με αυτό το μέγεθος της περιοχής που κατακλύζεται από πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=1000 έτη ανέρχεται σε 84,42 Km2. Ο υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, στις εκβολές του ρέματος Κερίτη μεταξύ Πλατανιά και Μάλεμε, στο Τυμπάκι, στο Κάτω και μέσω ρου του Γερω – Ποτάμου, στο Ηράκλειο, στο μέσω ρου του ρέματος Γιόφυρου. Πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, του Ηρακλείου, ανάντη του οικισμού Βώροι .

Μετά και από τις τελευταίες καταστροφές, αντί να καθαριστούν οι υδάτινοι αποδέκτες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης όχι μόνο δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει η προγραμματισμένη διαδικασία των κατεδαφίσεων των αυθαίρετων κατασκευών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην Ιεράπετρα,αλλά επανέλαβε πως έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 4 εκατ. ευρώ για το πρώτο τμήμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που αφορά το νόμιμο κομμάτι της παραλιακής πλατείας, και γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τα επιπρόσθετα περίπου 4 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο τμήμα της ανάπλασης που αφορά και όλα τα καταστήματα με κατασκευές που πρέπει να κατεδαφιστούν!.

***********

“Λαοθάλασσα” στη Σητεία για να σωθεί το Νοσοκομείο που αφέθηκε στην τύχη του. Οι κάτοικοι της Σητείας βλέπουν το νοσοκομείο τους να διαλύεται χωρίς γιατρούς.  Έκλεισαν στις 18 Σεπτεμβρίου τα καταστήματά τους και βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να έχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης.

Περισσότεροι από 8.800 ασθενείς στην Κρήτη περιμένουν μήνες ή και χρόνιαγια να μπουν στο χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού που έχουν κλειστές πάνω από 10 αίθουσες χειρουργείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι για να λειτουργήσουν.

***********

Στις 21 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο πουσυμπληρώνει επί τω δυσμενέστερο, τις ρυθμίσεις προηγούμενων αντίστοιχων νόμων.

Διαβάστηκε 544 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 09:50