Κείμενο ΑΜΑΚ στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ , Μάιος 2023: Με την ελπίδα και όχι με το φόβο!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 08:14

Με την ελπίδα και όχι με το φόβο!!

 

                                                                                                                                            Μάιος 2023

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, στην ερώτηση ‘’ ποιος φταίει που δεν προχωρά η αποκατάσταση’’ οι κυβερνητικοί βουλευτές απαντούν : Οι μηχανικοί !!!!!

***********

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 συγκρούονται μετωπικά μια επιβατική αμαξοστοιχία με μια εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Σκοτώνονται 57 συνάνθρωποί μας , στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητές και τραυματίζονται πολλοί. Το 2021, το  πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τη σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο αποκαλύπτει μεγάλες καθυστερήσεις, αδιαφορία, ασυμβατότητα και παλαιότητα του εξοπλισμού και ένα λαβύρινθο  με τη συμπληρωματική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις επεσήμαναν: την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τη μη ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων. Συνάδελφος Μηχανικός της εταιρίας είχε υποβάλλει την παραίτηση του το 2022, επισημαίνοντας τη μη ολοκλήρωση του έργου σηματοδότησης για την ασφαλή λειτουργία και μετακίνηση των τρένων. Το θέμα αποκρύπτεται, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν το προβάλουν,  οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κρίνονται  “παράνομες και καταχρηστικές” και ο τότε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής , απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή δηλώνει ότι οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς .

***********

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί 7,8 και 7,5 Ρίχτερ έπληξαν τη νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 47.000 θανάτους. Η αντιμετώπιση από την Ελληνική πολιτεία του ζητήματος της στέγασης & της κατοικίας με εμπορευματικούς όρους και όχι ως κοινωνικό αγαθό (κατάργηση Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) - Εργατικής Εστίας, η υπαγωγή τους στον ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ) και η λογική των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» (τα οποία δεν εισάγουν ελέγχους στατικής επάρκειας),  δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας των υφιστάμενων κτιρίων. Όσο διευρύνεται η φτωχοποίηση της κοινωνίας τόσο θα μεγαλώνει ο πληθυσμός που δεν θα μπορεί να διασφαλίσει υψηλής ποιότητας και άρα αντισεισμική κατοικία, διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων σε δελτίο μας. 

***********

Δυόμιση  χρόνια μετά την εξαγγελία του σχεδίου για τον ΒΟΑΚ εκδόθηκε η Απόφαση του Υπ.ΥΠΟ.ΜΕ. 13689/2022 όπου αναφέρει ότι το τμήμα Αγ. Νικόλαος- Σητεία θα παραμείνει στην υφιστάμενη κατάσταση!!

***********

Το νερό, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση, με το νόμο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ….».Ο νόμος αυτός ΦΕΚ (ν. 5037/2023), ανταγωνίζεται επάξια το νόμο Χατζηδάκη, αν δεν τον υπερβαίνει, βρίθει ρουσφετολογικών και φωτογραφικών διατάξεων για κάθε είδους «ανάπτυξη» ενεργειακών και μεγάλων τουριστικών έργων και απαξιώνει ακόμα περισσότερο τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως βέβαια και την περιβαλλοντική προστασία.

***********

Η Κρήτη,  με κινητοποιήσεις πολιτών προσπαθεί να πείσει τον υπουργό «Περιβάλλοντος» ότι πρέπει να κηρύξει "προστατευόμενο μνημείο της Φύσης" τον Παλίγκρεμνο, τοπόσημο του Πλακιά ένα γεωλογικό μνημείο διεθνούς σημασίας, τη μεγαλύτερη επιφάνεια ρήγματος στη χώρα μας! Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, που ακύρωσε την οικοδομική άδεια , ο Παλίγκρεμνος  χαρακτηρίζεται προστατευόμενο τοπίο (ΦΕΚ 3342/Β/19-05-2023) αναμένοντας όμως τους όρους και περιορισμούς των δραστηριοτήτων σε επόμενη απόφαση!!.Σε ένα Γαλατικό χωριό, την Καλαμιά Κοζάνης, οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση 750 στρ. στην πλαγιά του όρους Κέδρωμα, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού, συνεχίζονται με το σύνθημα «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον του χωριού μας», ενώ στην Ελλάδα πήραμε ασημένιο μετάλλιο στο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών παγκοσμίως καταγράφοντας το 2022 το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (17,5 %) μετά την Ισπανία σε παγκόσμιο επίπεδο!.

 

Και εμείς δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον του τόπου μας και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε πολιτικές που δεν έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και να προτείνουμε λύσεις, όσο και αν αυτές οι πολιτικές φαίνεται να είναι κυρίαρχες.

Διαβάστηκε 459 φορές