Θέμα ΑΜΑΚ στη ΔΕ:«Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός της νήσου Κολοκύθας από Α’ αρχαιολογική ζώνη και οι επιπτώσεις του στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 10:11

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 04-11-2021 και ώρα 19.00 μ.μ.

Θέμα: «Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός της νήσου Κολοκύθας από Α’ αρχαιολογική ζώνη και οι επιπτώσεις του στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.».

Εισηγητές: Μαρία Ρουκουνάκη, ΠΜ, μέλος της ''Α '' , και μέλος της Ν.Ε. Λασιθίου και Ειρήνη Βρέντζου ΠΜ μέλος Δ.Ε.

 

Την Παρασκευή 15/10/2021 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνοδευόμενο από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν αυτοψία στη νήσο Κολοκύθα.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της εταιρείας «Ξενοδοχεία Κρήτης Α.Ε.», σε συνέχεια της 2310/2016 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να εξεταστεί από τη Διοίκηση η έκδοση οριστικής απόφασης για την απαλλοτρίωση της έκτασης των 120 στρεμμάτων που κατέχει ή η μερική τροποποίηση του χαρακτηρισμού της Α΄ αρχαιολογικής ζώνης.

Σε μια περιοχή με έντονες οικοδομικές πιέσεις, υπερκορεσμένη, λόγω του καθεστώτος προστασίας , έχει μείνει αδόμητο το νησί της Κολοκύθας, που γειτνιάζει με τη Σπιναλόγκα. Όπως αναφέρεται σαφώς στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Κολοκύθα βρίσκεται  εντός Α’ αρχαιολογικής ζώνης με κηρυγμένο υγρότοπο τις αλυκές και μέρος της αναφέρεται ως περιοχή προστασίας τοπίου. Διαθέτει ενάλιες αρχαιότητες, το μωσαϊκό, ενετικά καμίνια κ.α καθώς και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται εντός τη περιοχής επιρροής της οχυρωματικής νησίδας, ενώ η Unesco θέτει ως προϋπόθεση την προστασία και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών της χώρων για να μπορέσει να προχωρήσει ο φάκελος ένταξης.

Το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου, με ομόφωνη απόφαση στις 20/10/2021 τάχθηκε κατά του αποχαρακτηρισμού του νησιού από Α΄ αρχαιολογική ζώνη. Ομοίως το τοπικό συμβούλιο της Ελούντας, κατά πλειοψηφία, τάχθηκε κατά του αποχαρακτηρισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  και πλήθος πολιτών που έχουν ακόμα και ιδιοκτησία πάνω στο νησί, έχουν ταχθεί κατά.

Είμαστε αντίθετοι σε μια πιθανή απόφαση αποχαρακτηρισμού της περιοχής. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει εγκληματική πράξη που θα καταστρέψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρχαιολογικά, φυσιολατρικά κ.α. αλλά και την προστιθέμενη τουριστική αξία που προσδίδει το νησί στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Κρήτη συνολικά.

Ζητούμε να συνταχθεί το ΤΕΕ/ΤΑΚ με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας για τη διασφάλιση της προστασίας της νήσου Κολοκύθας, στέλνοντας στο αρμόδιο Υπουργείο, το ΚΑΣ και όπου θεωρηθεί σκόπιμο την αντίθεση μας στον αποχαρακτηρισμό της από Ά αρχαιολογική ζώνη.

Διαβάστηκε 949 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 12:58